GuidePedia

0
Υπό κρίση βρίσκεται και ο Κώστας Καραμανλής, διαμηνύει ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας ένα ακόμη βήμα αποστασιοποίησης από τον προκάτοχό του- για πολλούς στη Ν.Δ., το μεγαλύτερο από τότε που ανέλαβε το τιμόνι του κόμματος.
Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. τονίζουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν οδηγείται σε τροχιά ρήξης με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά είναι προφανές
ότι ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να ταυτίζεται με τον κ. Καραμανλή. Η χθεσινή κίνησή του, μάλιστα, ανοίγει μια έντονη εσωκομματική συζήτηση για το ενδεχόμενο να μην συμπεριληφθεί ο κ. Καραμανλής στα γαλάζια ψηφοδέλτια στις επόμενες εθνικές εκλογές ή ακόμη περισσότερο να αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τους επόμενους μήνες.

Καμία εξαίρεση
Το ηχηρό μήνυμα Σαμαρά, που απευθύνεται πρωτίστως προς το εσωκομματικό πεδίο, είναι ότι από τη νέα Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφίων βουλευτών δεν εξαιρούνται οι εν ενεργεία βουλευτές και σε τελική ανάλυση ο ίδιος θα αποφασίσει ποιοι θα συμπεριληφθούν εκ νέου ή θα κοπούν από τα γαλάζια ψηφοδέλτια. Στελέχη του κόμματος ερμήνευσαν τις δηλώσεις Σαμαρά ως προαναγγελία καρατομήσεων όχι μόνον για τους πρωταγωνιστές των γαλάζιων σκανδάλων και βρίσκονται πλέον εκτός Βουλής, αλλά και για εν ενεργεία βουλευτές με κεντρικό ρόλο στην κυβέρνηση Καραμανλή που σήμερα αποτελούν κόκκινο πανί για τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Ωστόσο, στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησής του με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε ένα βήμα παραπέρα, βάζοντας στο κάδρο των στελεχών που τελούν υπό αξιολόγηση και τον κ. Καραμανλή. Οταν ρωτήθηκε εάν θα πρέπει να καταθέσει αίτηση στην επίμαχη επιτροπή και ο πρώην πρωθυπουργός, απάντησε με έμφαση: «Ο ρόλος αυτής της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι η διαρκής αναζήτηση νέων υποψηφίων και η διαρκής αξιολόγηση των πάντων. Από κει και πέρα, υπάρχει και το καταστατικό. Η θέση αυτή που πήραμε είναι ότι αυτή η διαρκής αξιολόγηση ισχύει για τους πάντες».

«Μαζικές εκκαθαρίσεις»
Στις επίμονες ερωτήσεις εάν υπό αξιολόγηση βρίσκεται και ο κ. Καραμανλής, ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι «απολύτως κανένας δεν εξαιρείται», ενώ κατέστησε σαφές ότι η τελική απόφαση για το ποιοι θα βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων θα ληφθεί από τον ίδιο. «Οι βουλευτές, με βάση το καταστατικό, περνάνε τελικά από την κρησάρα του Πολιτικού Συμβουλίου και του αρχηγού του κόμματος, ο οποίος και έχει καταστατικά την υποχρέωση να αποφασίσει αυτός μόνος του. Την αξιολόγηση όλων των υποψηφίων καταστατικά είμαι υποχρεωμένος να την κάνω στο τέλος εγώ», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, για τους περισσότερους στη Ν.Δ. η κίνηση Σαμαρά εντάσσεται στον σχεδιασμό για τη γαλάζια αυτοκάθαρση και αποτελεί προαναγγελία για «μαζικές εκκαθαρίσεις». Μέσω της Επιτροπής Αξιολόγησης, αρκετοί θεωρούν ότι η λίστα των κομμένων διευρύνεται, και εκτός από τους κ.κ. Γ. Βουλγαράκη, Γ. Αλογοσκούφη, Π. Δούκα και Αγγ. Μπασιάκο που βρίσκονται ήδη εκτός Βουλής, περιλαμβάνει και βουλευτές, με τους κ.κ. Αλ. Κοντό, Κων. Κιλτίδη και Γ. Παπαθανασίου στις πρώτες σειρές. Από τη στιγμή, μάλιστα, που το καμπανάκι της Ρηγίλλης χτυπά και για τον πυρήνα των καραμανλικών, οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι είναι αβέβαιο το πολιτικό μέλλον και των κ.κ. Πρ. Παυλόπουλου και Ε. Αντώναρου, αλλά ακόμη και του πρώην προέδρου της Βουλής Δημ. Σιούφα.

Κυνήγι μαγισσών
Η δημιουργία της Επιτροπής Αξιολόγησης, πάντως, προκαλεί έντονους εσωκομματικούς κραδασμούς και ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η χθεσινή παρέμβαση της Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία τόνισε (ΝΕΤ 105.8) ότι οι κρίσεις των στελεχών «πρέπει να είναι τελείως αντικειμενικές, να μην υπάρχει καμία υπόνοια περί διαβλητότητας». «Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοεί ο κ. Σαμαράς, αλλά πάντα η ηγεσία του κόμματος είχε σχέση με τον καθορισμό τού ποιοι θα μπουν στα ψηφοδέλτια και πάντα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτοί κρίνονταν», ανέφερε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και συνέστησε στην κομματική ηγεσία να μην επιδοθεί σε «κυνήγι μαγισσών».

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ κ. Σαμαρά επιχειρούσαν χθες να αμβλύνουν τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από την παρέμβαση του προέδρου του κόμματος, αλλά απέφευγαν να βγάλουν από τη λίστα των «ελεγχόμενων» τον κ. Καραμανλή, επισημαίνοντας ότι η συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης αποτελεί μια «πολιτική απόφαση» που αφορά το σύνολο των κομματικών στελεχών.

Την εκτίμηση που υπάρχει στο γαλάζιο στρατόπεδο ότι η κίνηση Σαμαρά δημιουργεί σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό ήρθε ωστόσο να ενισχύσει η αντίδραση στελεχών που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Καραμανλή. Βουλευτές που κινούνται στον στενό πυρήνα των καραμανλικών στελεχών δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους από το μήνυμα Σαμαρά και άφηναν να εννοηθεί ότι προσδοκούσαν διαφορετική αντιμετώπιση του πρώην πρωθυπουργού από την ηγεσία.

Προβεβλημένοι κομματικοί παράγοντες, εξάλλου, εκτιμούσαν ότι η στάση του κ. Σαμαρά αφήνει ουσιαστικά εκτεθειμένο τον κ. Καραμανλή και θα σταθεί αφορμή για να ανοίξει κι άλλο ο κύκλος των επικριτών του, εντός κι εκτός Ν.Δ. Με σκωπτική διάθεση, μάλιστα, εξέφραζαν την αμφιβολία τους για το εάν ο κ. Καραμανλής ακολουθήσει το πρόσταγμα του διαδόχου του και υποβάλει αίτηση για να αξιολογηθεί μια νέα υποψηφιότητά του και η παραμονή του στα βουλευτικά έδρανα. Οι ίδιοι παράγοντες δεν απέκλειαν στόχος της κομματικής ηγεσίας να είναι η «εθελούσια έξοδος» του κ. Καραμανλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διευκολύνοντας με την κίνηση αυτή τον κ. Σαμαρά να απεγκλωβιστεί από το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν του κόμματος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top