GuidePedia

0
φωτό αρχείου
Νέος "Αξαρλιάν" το τραγικό θύμα, ένας 15χρονος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, ο οποίος σκοτώθηκε από βόμβα τρομοκρατών χθες στα Κάτω Πατήσια. Οι πρώτες πληροφορίες του newstime.gr χθες βράδυ από την ΕΛ.ΑΣ. μιλούσαν για νέα περίπτωση "Ξηρού", κάποιου τρομοκράτη δηλαδή που πήγε να τοποθετήσει βόμβα και εκείνη έσκασε στα χέρια του.
Η ελπίδα μάλιστα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν πως η ταυτότητα του θύματος θα οδηγούσε γρήγορα στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης, μέλος της οποίας τοποθέτησε την βόμβα στα Πατήσια, όπως ακριβώς είχε γίνει και μεν τον Σάββα Ξηρό και τη 17 Νοέμβρη το 2002. Αντ'αυτού, νεκρό τελικά είναι ένα παιδί 15 ετών, ένας ρακοσυλλέκτης Αφγανικής καταγωγής που βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τον άτυχο Θάνο Αξαρλιάν το 1992, έναν άτυχο νέο ο οποίος είχε πέσει νεκρός από την έκρηξη μίας βόμβας που δεν προοριζόταν για αυτόν.
Δύο είναι από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται σχετικά με την χθεσινοβραδινή έκρηξη έξω από το κτίριο της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Κάτω Πατήσια που στοίχησε τη ζωή σε ένα 15χρονο παιδί από το Αφγανιστάν και τραυμάτισε τη μητέρα και τη 10χρονη αδερφή του.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, δεν είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα καθώς οι δράστες είχαν μόλις τοποθετήσει τη βόμβα μέσα στα σκουπίδια και δεν αποκλείεται μάλιστα να είδαν την έκρηξη από απόσταση. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, η βόμβα είχε ξεμείνει στον κάδο σκουπιδιών από το πρωί της ίδιας ημέρας όταν άγνωστοι είχαν τηλεφωνήσει στο Αλτερ αναφέροντας ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στην «ΕΒΕΕ» στα Πατήσια, η οποία επρόκειτο να εκραγεί σε 6 λεπτά. Ωστόσο, κτίριο με τέτοια αρχικά δεν εντοπίστηκε. Η αστυνομία εξετάζει τις μαρτυρίες και τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Τρόμος στο κέντρο της Αθήνας

Η 45χρονη Αφγανή Ζάχρα Νατζάφι χρειάστηκε να δεχθεί πάνω από μια ηρεμιστικές ενέσεις προκειμένου να καταφέρει να περιγράψει στους αστυνομικούς το τι συνέβη. Η ίδια «δραπέτευσε» από τον πόλεμο του Αφγανιστάν για να χάσει το παιδί της από βόμβα μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Η οικογένειά της έμενε μόλις λίγα μέτρα μακριά από το σημείο της έκρηξης επί της οδού Ιακωβάτων.
Στην περιοχή μένουν πολλοί μετανάστες ενώ δύο στενά πιο πάνω, στην οδό Αγίας Παρασκευής υπάρχει και ένα αυτοσχέδιο τζαμί. Το βράδυ της Κυριακής, περνώντας από το σημείο, τα τρία μέλη της οικογένειας έψαχναν στον κάδο σκουπιδιών για να βρουν αντικείμενα αξίας προκειμένου να τα πουλήσουν. Σύμφωνα με την περιγραφή της μητέρας, το 10χρονο κορίτσι είδε ένα ταξιδιωτικό σάκο και φώναξε τον αδερφό της. Εκείνος το άνοιξε, βρήκε μέσα ένα «χαλασμένο ρολόι» και το πέταξε πίσω στα σκουπίδια. Εκείνη την ώρα σημειώθηκε η έκρηξη.
Στο παρκάκι που βρίσκεται απέναντι από τις σχολές Δημόσιας Διοίκησης αλλά και σε ένα καφέ υπήρχε κόσμος που έτρεξε αμέσως να δει τι είχε συμβεί. Από αυτά που διηγήθηκαν οι αυτόπτες, η γυναίκα ήταν σοκαρισμένη και ούρλιαζε, το κορίτσι ήταν γεμάτο αίματα και με ανοιχτές πληγές στο πρόσωπο ενώ στην είσοδο της σχολής κείτονταν νεκρός ο δεκαπεντάχρονος.
Ο 22χρονος Θάνος Αξαρλιάν νεκρός από την ισχυρή έκρηξη που είχε 
στόχο τον Ι.Παλαιοκρασσά Ο 22χρονος Θάνος Αξαρλιάν νεκρός από την ισχυρή έκρηξη που είχε στόχο τον Ι.Παλαιοκρασσά Αντί για Ξηρός… Αξαρλιάν
Οι πρώτες πληροφορίες του newstime.gr από αστυνομικούς μιλούσαν για πιθανή νέα περίπτωση «Ξηρού», δηλαδή για άτομο που πήγε να τοποθετήσει μια βόμβα, η οποία εξερράγη στα χέρια του. Πληροφορίες επίσης ανέφεραν αρχικά για έναν και στη συνέχεια και δεύτερο τραυματία. Τα πράγματα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν πρώτα από τις δηλώσεις των περιοίκων που ήξεραν την οικογένεια και είχαν βρεθεί στο σημείο πριν την αστυνομία και στη συνέχεια από τις δηλώσεις της ίδιας της μάνας. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για θύμα τυχαίο περαστικό.
Περιστατικό αντίστοιχο της δολοφονίας του 21χρονου φοιτητή Θάνου Αξαρλιάν  από την 17Ν κατά την απόπειρα με ρουκέτα εναντίων του Παλαιοκρασσά στις 14 Ιουλίου 1992 στο κέντρο της Αθήνας. Και στις δύο περιπτώσεις ανόητοι και ανελέητοι τρομοκράτες πραγματοποίησαν βομβιστικές επιθέσεις σε πολυσύχναστα σημεία σε ώρα αιχμής. Αντίστοιχα, τη ζωή της είχε χάσει το 1999 η 39χρονη Βιργινία Κωνσταντίνου κατά την έκρηξη στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ.

Αμέσως μετά την έκρηξη στο σημείο έσπευσε ο υπαρχηγός του Σώματος Ι. Ραχωβίτσας, ο προϊστάμενος της Ασφάλειας Ι. Δικόπουλος και πλήθος αξιωματικών. Ο χώρος αποκλείστηκε σε μεγάλη ακτίνα, ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική, η σήμανση, ο ιατροδικαστής κ.ο.κ. Αργά τη νύχτα στο σημείο έφτασε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοίδης. «Κάθε φορά που πραγματοποιούν τέτοιου είδους ενέργειες, αυτές οι ενέργειες τους ξεγυμνώνουν και πολύ σύντομα θα τους αποκαλύψουν» δήλωσε μεταξύ άλλων στις κάμερες ο Υπουργός.
Αυτό, σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια ερμηνείας, σημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ακολουθούν το πλάνο για την εξάρθρωση της Τρομοκρατίας συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερα στοιχεία για τους δράστες από τις επιθέσεις τους. Αυτό ακούγεται πολύ λογικό ωστόσο την τελευταία φορά που εφαρμόστηκε… χρειάστηκαν 30 χρόνια για να εξαρθρωθεί η 17Ν και μια βόμβα στα χέρια του Ξηρού.
NEWSTIME
 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top