GuidePedia

0
Η «ώρα μηδέν» για την Ελλάδα έφτασε. Μέσα στην εβδομάδα – πιθανότατα σήμερα ή αύριο – το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων για να δανειστεί τουλάχιστον 5 δις. ευρώ, αλλά κυρίως για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να αποδείξει ότι η χώρα μπορεί και μόνη της να τα «βγάλει πέρα».
Σειρά παίρνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης που αποφασίστηκε την περασμένη Πέμπτη, δεν θα έρθουν νέα μέτρα σαν αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Μετά την στήριξη της Ευρώπης και κυρίως της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ένα πράγμα απομένει σύμφωνα με αναλυτές. Να εκδώσει η Ελλάδα ομόλογα, έτσι ώστε να φανεί και στην πράξη αν το «όπλο» της στήριξης που βρίσκεται πλέον στο τραπέζι από τους εταίρους μας, είναι επικίνδυνο ή όχι. Οι ίδιοι θεωρούν δεδομένο ότι εφόσον το Δημόσιο εκδώσει ομόλογα αυτές τις μέρες, τότε οι αγορές θα δώσουν χρήματα στην χώρα. Αυτό που παραμένει αβέβαιο είναι το κόστος στο οποίο θα δώσουν τα κεφάλαιά τους οι ξένοι επενδυτές.

Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου δεν αποκλιμακώθηκε σημαντικά, από τις ανακοινώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας. Αλλωστε και στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η επαναφορά των spreads (διαφορά απόδοσης των ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά) απαιτεί χρόνο και χρειάζεται και η Ελλάδα «να βάλει το χέρι της» στην προσπάθεια αυτή.

Πως θα το «βάλει»; Μόνο εκδίδοντας ομόλογα και αποδεικνύοντας ότι μπορεί να δανειστεί τα ποσά που θέλει, όποτε η ίδια το θέλει. Πέραν όμως αυτού, υπάρχει ένας ακόμα λόγος για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο θέλει να δανειστεί αυτήν την εβδομάδα.

Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου τον Απρίλιο, είναι πολλές και ο χρόνος είναι λίγος. Για το λόγο αυτό και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Π. Χριστοδούλου, μιλώντας στους Financial Times, δήλωσε ότι «θα θέλαμε να επιστρέψουμε στην αγορά εντός του Μαρτίου». Και μάλιστα, μόνον τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το ποσό το οποίο ανέφερε ότι επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών να αντλήσει είναι 5 δις. ευρώ.

Στα τέλη Μαρτίου, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους ανέρχονται σε 7,2 δις. ευρώ. Οι υποχρεώσεις του Απριλίου είναι 12,5 δις. ευρώ. Δηλαδή, η διαφορά είναι 5,3 δις. ευρώ, όσο και το ποσό στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Χριστοδούλου.

Επίσης, τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 7, 13 και 19 Απριλίου λήγουν και έντοκα γραμμάτια τα οποία έχει εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο τον τελευταίο χρόνο. Γραμμάτια συνολικού ύψους περίπου 3,9 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 12,5 δις. ευρώ που είναι οι υποχρεώσεις του μήνα), τα οποία συνήθως αναχρηματοδοτούνται με την έκδοση νέων εντόκων γραμματίων.

Το πρόγραμμα δανεισμού όμως δεν σταματάει εδώ. Τον Απρίλιο ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλη ομολογιακή έκδοση, καθώς οι υποχρεώσεις του Δημοσίου για τον Μάιο είναι 11,5 δις. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι εφόσον καλύψουν αυτήν την εβδομάδα όλες τις ανάγκες του Απριλίου και μέσα στον Απρίλιο το σύνολο των υποχρεώσεων του Μαΐου (ή έστω το μεγαλύτερο μέρος τους), τότε και οι αγορές θα «ηρεμήσουν» και θα μειώσουν αισθητά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, που είναι και το τελικό ζητούμενο.
Αυτό γιατί η Ελλάδα θα έχει δείξει στην πράξη πλέον ότι δεν έχει πρόβλημα αναχρηματοδότησης του χρέους της. Αλλωστε, από τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος του έτους οι υποχρεώσεις του Δημοσίου είναι περίπου 12 - 13 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ποσό λίγο μεγαλύτερο σε σχέση με τις ανάγκες του Απριλίου. Σημειώνεται ότι μέχρι και σήμερα το Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές 18,6 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του 2010 θα πρέπει να δανειστεί 53 δισ. ευρώ.
Μετά την έκδοση των νέων ομολόγων, σειρά έχουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων. Τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των υπηρεσιών (πρώην οδηγία Μπόλκεσταιν) που χαρακτηρίζεται ως προάγγελος του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Ωστόσο, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων αποτελεί «καυτή πατάτα» για το οικονομικό επιτελείο, αφού θα δημιουργήσει νέες κοινωνικές εκρήξεις (αναμένεται να θιγούν τα δικαιώματα που έχουν σήμερα οδηγοί ταξί, φορτηγών, φαρμακοποιοί κλπ). Από την άλλη πλευρά βέβαια, είναι μία μεταρρύθμιση που εφόσον υλοποιηθεί εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει πόρους στην οικονομία και θα βοηθήσει στην ανάκαμψή της, ενώ είναι και μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top