GuidePedia

0
Η ένταση με την Τουρκία και η ΝΑΤΟϊκή ατζέντα πίσω από τη «σφαγή των στρατηγών»

Με υπέρπτηση του Φαρμακονησιού από 4 τουρκικά Φάντομ χθες το απόγευμα «καλωσόρισε» η Άγκυρα τη νέα ηγεσία του ελληνικού Πενταγώνου, το έργο της οποίας φαίνεται ότι αφορά τόσο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και την προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα δομή του ΝΑΤΟ.
Εν μέσω ερωτημάτων τόσο για το αιφνιδιαστικό των αλλαγών μεσούντως του θέρους όσο και τις σκοπιμότητες που ενδεχομένως κρύβουν, το ΚΥΣΕΑ προχώρησε χθες το πρωί στην αντικατάσταση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ και την τοποθέτηση νέων στις θέσεις τους όπως και στο ΓΕΑ, καθώς δημιουργήθηκε κενό από τη μετακίνηση του αρχηγού του στην κορυφή του στρατεύματος.
«Είχαν ειδοποιηθεί»
Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας προσπάθησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και έκανε λόγο- διά κορυφαίας πηγής του- ότι οι κρίσεις έγιναν τον Αύγουστο έπειτα από κυοφορία μηνών, για να εναρμονιστούν χρονικά με τις αντίστοιχες διαδικασίες στις άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Κι αυτό με το σκεπτικό, όπως είπε, να έχουν.... σχεδόν όλοι οι αρχηγοί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. μπροστά τους τον ίδιο χρόνο θητείας για κοινή πορεία και να υπάρχει συνεργασία και συνεκτίμηση καταστάσεων. Ανέφερε δε εξαίροντας τις ικανότητες του απερχόμενου αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Γράψα ότι είχε ήδη προ διμήνου ενημερωθεί για την εξέλιξη και είχε συμφωνήσει. Παράληλα η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι στις 26 του μηνός θα επισκεφθεί την Αθήνα ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν και κρί θηκε καλύτερο να γνωρίσει τη νέα ηγεσία με την οποία θα συνεργαστεί.

Οι αναφορές αυτές του κορυφαίου αξιωματούχου στην «κοινή πορεία» της νέας ηγεσίας με ομολόγους τους, μεταξύ των οποίων και των Τούρκων (που κι αυτοί είχαν αλλαγές πριν από λίγες ημέρες) όπως και στο ΝΑΤΟ ενισχύουν τις πληροφορίες που δημοσίευσαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» ότι οι αλλαγές έχουν σχέση και με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τη στενά σχετιζόμενη με αυτά υλοποίηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

Ένα από τα σενάρια, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι η άσκηση πίεσης- με διάφορους «τρόπους» - για επιβολή διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σειρά θεμάτων με στόχο την «επίλυσή τους» για το καλό της Συμμαχίας. Και ένα τέτοιο σενάριο για να αντιμετωπιστεί θέλει- λένε- νέες ηγεσίες, «χωρίς τα βάρη του παρελθόντος». Πάντως, όσον αφορά τη διαρροή από κυβερνητικές πηγές ότι το 4μηνο που έρχεται αναμένονται εντάσεις με την Τουρκία στο Αιγαίο, αίσθηση προκάλεσε δήλωση του υφυπουργού Άμυνας κ. Κ. Τασούλα χθες στον Αθήνα 9,84 ότι το σενάριο αυτό το αντιμετωπίζει «με εκπλήσσουσα ψυχραιμία» και πως αυτό «δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να προεξοφλήσει».

Ως προς το ΝΑΤΟ, το καυτό θέμα αυτή την περίοδο είναι, όπως έχουν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», το συμμαχικό σχέδιο ενοποίησης της εικόνας του εναέριου χώρου που παρέχουν τα ραντάρ Ελλάδας και Τουρκίας. Μέσα από την υλοποίηση του σχεδίου, για την οποία έγινε ήδη μια συνάντηση στα μέσα Ιουνίου στη Σμύρνη, η Άγκυρα επιχειρεί να περάσει θέσεις εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΥΕΘΑ
Πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι οι κρίσεις είχαν αποφασιστεί εδώ και μήνες

Βάζουν θέμα αποστρατιωκοποίησης

ΧΘΕΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ άνοιξε νέα θέματα για το Αιγαίο και τη Ρω, παρά την αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας στην νησίδα κοντά στο Καστελλόριζο: ως προς τη Ρω ήγειρε- διά του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών και δημοσιευμάτων- θέμα για παράνομη παρουσία Ελλήνων εθνοφυλάκων στο νησί, καθώς αυτό πρέπει να είναι- κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούςαποστρατιωτικοποιημένο και αντί για στρατιώτες πρέπει να έχει μόνο αστυνομικούς.

Γενικεύοντας το θέμα ο κ. Οζουγκεργκίν ισχυρίστηκε ότι τα νησιά που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια είναι υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και πως εξετάζεται η νομική διάσταση του θέματος. Παράλληλα, παραβλέποντας ότι το Αιγαίο Πέλαγος είναι σχεδόν κατά 80% ελληνικής κυριαρχίας ενώ από άποψη εναέριας αστυνόμευσης ο έλεγχος ανήκει εξ ολοκλήρου στις ελληνικές αρχές, ισχυρίστηκε ότι οι ελληνικές πτήσεις είναι δεκαπλάσιες των τουρκικών, θέτοντας εμμέσως θέμα... μείωσής τους!


«Κινήσεις πανικού και προχειρότητας»

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ κορυφής περιορίζονται οι αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις με τη χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο δέχθηκε επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πιο σκληρή κριτική ασκήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με δήλωση της πολιτικής του εκπροσώπου για την Άμυνα κ. Βάσως Παπανδρέου κατηγορεί ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα και τις προκλήσεις στο Αιγαίο με κινήσεις πανικού, προχειρότητας και σκοπιμότητας, ενώ για τις κρίσεις είπε ότι αποδεικνύουν έλλειψη σχεδιασμού και θίγουν το αξιόμαχο.

«Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να αποκαταστήσει την αξιοκρατία και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε η κ. Βάσω Παπανδρέου, ενώ από βουλευτές διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η εσπευσμένη κίνηση για αλλαγές οφείλεται στην προσπάθεια της Ν.Δ. να δεσμεύσει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση με τις δικές της επιλογές.

Από την πλευρά τους ΚΚΕ και ΣΥΝ κατηγορούν από κοινού Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για την πολιτική τους στα εθνικά θέματα και ζητούν την αποδέσμευση από τις επιταγές του ΝΑΤΟ.

Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τις αλλαγές ήταν ομόφωνη. Για τη θέση του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη θέση του απερχόμενου στρατηγού Δ. Γράψα, επελέγη ο μέχρι χθες αρχηγός ΓΕΑ Ιωάννης Γιάγκος που προήχθη σε πτέραρχο.

Στη θέση του αρχηγού ΓΕΣ που κατείχε ο αντιστράτηγος Δημ Βούλγαρης τοποθετήθηκε ο αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος και στη θέση του αρχηγού ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Βασ. Κλόκοζας, μέχρι σήμερα αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας. Στη θέση του τελευταίου τοποθετήθηκε ο αντιπτέραρχος Ιωάννης Πατσαντάρας μέχρι σήμερα διοικητής Αεροπορικής Υποστήριξης. Ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχος Κ. Καλαμάτας πέρασε στη Διοίκηση της Σχολής Εθνικής Άμυνας, ο υποδιοικητής της οποίας υποπτέραρχος Κ. Ιατρίδης έγινε διοικητής Αεροπορικής Υποστήριξης. Το ΚΥΣΕΑ τοποθέτησε τον διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού ΝDC-GR αντιστράτηγο Π. Γιαννόπουλο στη θέση του β΄ υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ και τον διοικητή της Σχολής Εθνικής Άμυνας Κ. Θεοφανίδη στη θέση του διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού/ ΝDC-GR. Τα καθήκοντα του γενικού επιθεωρητή θα ασκεί ο διοικητής της Α΄ Στρατιάς αντιστράτηγος Στ. Νάσης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top