GuidePedia

0

Του Στράτου Βαλτινού
Για μια ακόμη φορά, αντί αναβαθμισμένης διπλωματίας, πρωτοβουλιών και ενεργειών, το ΥΠΕΞ, με διαρροή του για το βατερλό της Χειμάρρας, υποστηρίζει ότι οι εκλογές δεν ήταν αδιάβλητες και κινούμενο στη λογική ξένου παρατηρητή, όπως προκύπτει από τους ισχυρισμούς του, θεωρεί και τυπικά το θέμα λήξαν. Ουσιαστικά, το είχε λήξει πρώτος ο πρωθυπουργός με την συμμετοχή του Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και την μετέπειτα εκλογή του. Αν το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει αποδείξεις για νοθεία στις εκλογές, ας καταγγείλει επίσημα την Αλβανία στην ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς, ξεκινώντας εκστρατεία για την ακύρωσή τους, αντί να κάνει φθηνές διαρροές για εσωτερική κατανάλωση.

Το δίδυμο της συμφοράς , Γιώργος Γεραπετρίτης και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου απολαμβάνουν την εξουσία τους και το πλήθος προνομίων, είναι ηγέτες στους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ, αλλά είναι αόρατοι στην διεθνή πολιτική σκακιέρα, ακόμη και στα Τίρανα. Ο Ράμα είχε σχέδιο, το πήγε μέχρι τέλους και θριάμβευσε. Σε αυτή τη χώρα των αιώνιων παραγόντων σκέφτεται κανείς την παραίτηση; όχι, ούτε τους τη ζήτησε κανείς...

Γράφαμε στις 5 Ιουλίου 2024 με τίτλο “Υπουργείο Εξωφρενικής Διπλωματίας”:

“Έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη από το αξίωμα του δημάρχου Χειμάρρας, πριν καν ορκιστεί, αποφάσισε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας. Κάπου εδώ , σχεδόν ολοκληρώθηκαν, ο διασυρμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και του αλβανικού κράτους δικαίου”.
Πράγματι ο διασυρμός ολοκληρώθηκε τότε. Τώρα, όπως σημειώνουμε σε άλλες στήλες, έγινε και το μνημόσυνο αυτής της εξωφρενικής διπλωματίας με την εκλογή του Τάβου στη θέση του δημάρχου Χειμάρρας.
Λέει λοιπόν το ΥΠΕΞ στη διαρροή του:

«Οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν από μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στο Δήμο Χειμάρρας, ιδίως περί πληθυσμιακής αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και άρνησης του συνταγματικού δικαιώματος της ψήφου σε χιλιάδες πολίτες της Χειμάρρας με την πρόφαση της λήξης ισχύος των Δελτίων Ταυτότητάς τους, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Η δημοκρατική αρχή και το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλουν στις αλβανικές αρχές να αξιολογήσουν και να απαντήσουν όλες τις αναφορές που σχετίζονται με την ακεραιότητα των χθεσινών εκλογών».

Δηλαδή οι αλβανικές αρχές να αξιολογήσουν τον εαυτό τους; και να ακυρώσουν το σχέδιο Ράμα; προφανώς το Υπουργείο Εξωτερικών έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Γιατί αν υπήρχε αξιολόγηση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, οι παραιτήσεις έπρεπε ήδη να είχαν υποβληθεί.
Δεν ήξερε το ΥΠΕΞ ότι με ληγμένη ταυτότητα δεν ψηφίζεις στην Αλβανία και οπουδήποτε αλλού; δεν έχει δεσμούς με τους Έλληνες της Χειμάρρας και τους φορείς της μειονότητας για να δώσει κατευθύνσεις, ώστε γίνει ότι είναι αναγκαίο για να μην δώσουν αφορμές; ακόμη και αν είναι τραβηγμένο το επιχείρημα των Αλβανών, δεν είχαν καμία πληροφόρηση από πριν; δεν μένει χρόνος στις κρατικές υπηρεσίες να ασχοληθούν με εθνικές υποθέσεις, ακόμη Έλληνες παρακολουθούν;

Πέραν αυτών, αφού υπήρχαν υπόνοιες για παρατυπίες γιατί το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών δεν ζήτησε την συνδρομή της αμερικανικής, της γερμανικής, της ιταλικής και της γαλλικής πρεσβείας για να υπερπηδηθούν τα όποια προσκόμματα έβαζαν οι Αλβανοί και να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εκλογών; μα γιατί κανείς δεν έχει αγωνίες, δεν σχεδιάζει, κανείς επί της ουσίας δεν παλεύει, κανείς δεν διεκδικεί. Αν ζήτησε βοήθεια από ισχυρές χώρες και δεν την πήρε η Ελλάδα βουλιάζει. Αν δεν ζήτησε βοήθεια, η ηγεσία του ΥΠΕΞ έπρεπε ήδη να έχει αντικατασταθεί. Ποιός νοιάζεται όμως; Η Ελλάδα είναι παθητική, είτε έναντι του Ερντογάν, είτε έναντι του Ράμα, είτε έναντι του Μίτσκοσκι.
Τι έρχεται; θύελλα...

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top