Ευκαιρία για τουρκική προπαγάνδα βρήκαν οι Τούρκοι με το περιστατικό στην Κάσο προ ημερών, και αναφέρουν ότι “η Τουρκία απαντά στην Ελλάδα με ένα «ερευνητικό πλοίο» (που τώρα πλέει στην Ατάλλεια )”, σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ.
Ο Τούρκος σύμβουλος στο ΥΠΑΜ και ειδικός Τουράν Ογκούζ ( μέρος της μηχανής προπαγάνδας της Άγκυρας)δήλωσε ότι "η διαδικασία ξεκίνησε με την απόφαση της Ελλάδας να μετατρέψει το Αιγαίο σε «θαλάσσιο πάρκο».
«Με το πλοίο Mediterranean Research-1, η Τουρκία διέψευσε τον λεγόμενο χάρτη της Σεβίλλης και τους ισχυρισμούς περί ελληνικής ΑΟΖ. Η Ελλάδα αναζητά συνεχώς προστάτες. Τώρα η οργή της Αθήνας προέρχεται από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, (που θα επωφεληθεί από την ηλεκτρική σύνδεση και το Ισραήλ, που θα χρησιμοποιήσει αυτή την σύνδεση, ποίησαν την νήσσαν».
Την περασμένη εβδομάδα, το ιταλικό πλοίο πόντισης καλωδίων και έρευνας "RA/levoli Relume", το οποίο επιχειρούσε για λογαριασμό της Ελλάδος, αναγκάστηκε να αποχωρήσει και να επιστρέψει στα ελληνικά χωρικά ύδατα μετά τον κίνδυνο πρόκλησης πολεμικού επεισοδίου από την παρουσία 5 τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Οι Τούρκοι θέλοντας να προκαλέσουν ακόμη περισσότερο, απέστειλαν το δικό τους ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος "R/V Bilim 2" που τώρα πλέιε στην Αττάλεια και όχι στην Μαρμαρίδα, που λανθασμένα αναφέρει το τουρκικό άρθρο.
Το τουρκικό ωκεανογραφικό "R/V Bilim 2" ανέλαβε να διεξάγει έρευνες εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά σίγουρα οι “ γείτονες” έχουν άλλα σχέδια κατά την ελληνικής ΑΟΖ..
Οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν για την ΑΟΖ στο Αιγαίο
Οι σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν περί "Πατρίδας της καρδιάς του", όπου συμπεριέλαβε την Θεσσαλονίκη εντός αυτής, αυτές του ΥΠΕΞ Φιντάν περί τουρκικής μειονότητας σε Θράκη αλλά και Δωδεκάνησα και οι παλαιότερες του Τούρκου Α/ΓΕΝ Τατλίογλου, όπου επανέφερε το ζήτημα αποστρατικοποίησης και Εθνικής κυριαρχίας μας σε νησιά μας στο Αιγαίο, δίνουν με ακρίβεια το "στίγμα" των ωμών τουρκικών προθέσεων και τις διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, ενώ το σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν ελληνική ΑΟΖ στο Αιγαίο σε ότι αφορά τα νησιά μας, αλλα και σε θέματα Εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
Το σκεπτικό των Τούρκων για διχοτόμηση του Αιγαίου είναι σύνθετο και ξεκινάει από την οριοθέτηση της ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα
Σκοπός τους είναι να μην έχει το σύμπλεγμα Καστελορίζου καμία επήρεια -έως πάρα πολύ μικρή στην οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας -Τουρκίας στην εν λόγω περιοχή, με το εύρος των ΧΥ μας εκεί να είναι 6νμ.
Επιδίωξη των Τούρκων είναι εκμεταλλευόμενοι το γεγονός της μη οριοθέτησης της ΑΟΖ από Ελλάδα-Κύπρο να εισέλθουν ως "σφήνα" , στη θαλάσσια περιοχή Καστελορίζου-Κύπρου-Κρήτης-Ρόδου -Καστελορίζου παρεμβάλλοντας μεταξύ τους την τουρκική ΑΟΖ.
Στη συνέχεια θα θελήσουν να εφαρμόσουν το ίδιο και στο Αιγαίο με τα νησιά μας να έχουν 6νμ ΧΥ, με αποτέλεσμα στο μεταξύ τους κενό, να παρεβληθεί η Τουρκική υφαλοκρηπίδα δημιουργώντας "τουρκικές γλώσσες" στο Αιγαίο.
Η θέση και οι επιδιώξεις της Ελλάδας
Η θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν συζητάμε τίποτε άλλο με τους Τούρκους εκτός από την οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας, καμία διάθεση υποχώρησης σε θέματα Εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας και δημιουργία μηχανισμών έτσι ώστε οι διαφορές που υφίστανται με την Τουρκία να μην παράγουν κρίσεις.
Ως Εθνική κυριαρχία νοείτε ότι η Ελλάδα έχει πλήρη δικαιώματα στο σύνολο τηςεδαφικής της επικράτειας, (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, νησίδες, βραχονησίδες), στα Χωρικά της ύδατα και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν τα δικαιώματά μας σε ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα της.
Η μόνη εφικτή λύση είναι η προετοιμασία ακόμα και για γενική πολεμική σύρραξη με την γειτονική χώρα, η οποία θεωρεί ότι από το 1974 και μετά, ότι και να γίνει η Ελλάδα δεν έχει τα κότσια να πάει σε σύγκρουση μαζί της, αλλά πρέπει να αλλάξει πλευρό.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου