GuidePedia

0


"Έχει έρθει ο καιρός να διαβάσει ο Ερντογάν τον νόμο περί ταραχών, είτε είστε σύμμαχος του ΝΑΤΟ που αποδέχεται τις κοινές μας αξίες ή δεν είστε, αποφάσισε" επισημαίνει το Foreign policy στον Τούρκο Πρόεδρο

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι η Τουρκία βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ΝΑΤΟ , επισημαίνοντας πως είναι καιρός η Άγκυρα να επανεξετάσει την εξωτερική της πολιτική, προτού το ΝΑΤΟ αρχίσει «επίσημα» να αποστασιοποιείται από αυτήν.

Το "κερασάκι στην τούρτα της αντιδυτικής τροχιάς της Τουρκίας από το 2016 και μετά, μπήκε με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου ο Ερντογάν αποκάλυψε πλήρως το αντιδυτικό πρόσωπο της χώρας του, εγκωμιάζοντας και δίνοντας στέγη στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς , την οποία χαρακτηρίζει "απελευθερωτική" και το κράτος του Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του ως "τρομοκράτες".

Ο Ερντογάν υπονομεύει το ΝΑΤΟ


Ωστόσο φαίνεται πως οι συνθήκες στις ΗΠΑ για αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, έχουν ωριμάσει, όπως διαφαίνεται από το λίαν έγκριτο και κοινώς παραδεκτό εκφραστή της εξωτερικής πολιτικής της εκάστοτε Αμερικανικής κυβέρνησης, FOREIGN POLICY , το οποίο αναφέρει πως "Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ", επισημαίνοντας:

"Σχεδόν σε κάθε θέατρο ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται αφοσιωμένος στην υπονόμευση της διατλαντικής συμμαχίας.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν η καλύτερη επιδίωξη εξωτερικής πολιτικής που πέτυχε ποτέ η Τουρκία στην ύπαρξή της ως δημοκρατία.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η συμμετοχή της στη συμμαχία εμπόδισε την Τουρκία να κατακλυστεί από τη Σοβιετική Ένωση και βοήθησε στην παροχή χώρου για την οικονομική της ανάπτυξη ως δυτικού συμμάχου.

Γιατί, λοιπόν, η συμμαχία χρειάζεται διαρκώς να παλεύει με έναν μη συνεργάσιμο και μερικές φορές ακόμη και ενάντιο Τούρκο ηγέτη όπως ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;
Φαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση, ο Ερντογάν είναι αφοσιωμένος στην υπονόμευση της διατλαντικής συμμαχίας.

Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να επανεξετάσει την ένταξη της Τουρκίας;

Δεν ήταν πάντα έτσι. Οι Τούρκοι διπλωμάτες θέλουν συχνά να υπενθυμίζουν στους διεθνείς ομολόγους τους ότι η Τουρκία ζει σε μια δύσκολη γειτονιά και η διατήρηση της κυριαρχίας της αποτελεί απόδειξη της ικανότητας γενεών Τούρκων πολιτικών που εργάστηκαν ακούραστα για να κρατήσουν την Άγκυρα ασφαλή.

Περισσότερο από διπλωματική ικανότητα, ωστόσο, αυτό που επέτρεψε στην Τουρκία να επιδιώξει τους αναπτυξιακούς της στόχους ήταν η κάλυψη της ασφάλειας που παρείχε η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η "διαδρομή της"

Η Τουρκία έγινε δεκτή στη συμμαχία το 1952 μαζί με την Ελλάδα, λόγω της πεποίθησης της κυβέρνησης Τρούμαν ότι ο περιορισμός του κομμουνισμού στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή τους.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ, μαζί με τη βοήθεια που προσέφερε το Δόγμα Τρούμαν με τη μορφή χρηματικής (400 εκατομμύρια δολάρια για την Ελλάδα και την Τουρκία) και στρατιωτική βοήθεια, επέτρεψε στην Άγκυρα να οικοδομήσει έναν ικανό και σύγχρονο στρατό ο οποίος παρείχε στη δημοκρατία μεγάλο μέρος της βαρύτητας που είχε εδώ και καιρό, επιδιώκοντας τη σύνδεση με τη Δύση.

Η προθυμία της Άγκυρας να παίξει στρατιωτικούς ρόλους σε ζωτικής σημασίας αποστολές του ΝΑΤΟ. όπως το Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν έδωσε στην Τουρκία δυνατή φωνή εντός της συμμαχίας.

Ως αποτέλεσμα, πολλές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση των ανησυχιών της Άγκυρας για την ασφάλεια, είτε πρόκειται για τον κουρδικό αυτονομισμό είτε για απειλές από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τον Νοέμβριο του 2015, αφού η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της (η πρώτη τέτοια περίπτωση από χώρα του ΝΑΤΟ από το 1952), ο Πούτιν έπρεπε να σκεφτεί πολύ προσεκτικά εάν θα απαντούσε στρατιωτικά εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ.

Αρκεί να πούμε ότι χωρίς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπάρχει σοβαρός λόγος να πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είχε παρόμοια μοίρα με αυτή που βιώνει η Ουκρανία από το 2014.
Αυτές ήταν οι παλιές καλές εποχές.

Η μεταστροφή της Τουρκίας ενάντια στο ΝΑΤΟ

Από τον Μάρτιο του 2022, η πλειοψηφία του τουρκικού πληθυσμού αντιλαμβάνεται πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία, ενώ μόνο το 19% βλέπει τη Ρωσία υπό το ίδιο πρίσμα.

Υπό την ηγεσία δε του Ερντογάν, η Άγκυρα εργάστηκε ακατάπαυστα για να υπονομεύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
Πάρτε τη σκανδιναβική διεύρυνση του ΝΑΤΟ, την οποία ο Ερντογάν κρατά όμηρο από το 2022.

Τι θα χρειαστεί για να κάνει ο Ερντογάν το ελάχιστο από αυτό που αναμένεται από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας;

Απάντηση, να συμφωνήσει η Ουάσιγκτον να πουλήσει στην Τουρκία νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ίσως μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Οι συναλλαγές δεν πρέπει να καθορίζουν τη συμπεριφορά των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Αντίθετα, κοινές αξίες και αντιλήψεις απειλών θα πρέπει.

Ο λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θέλουν να δεχτούν τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ είναι εξαρχής επειδή η πολεμική συμπεριφορά της Ρωσίας απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και η παραδοχή ότι η Σουηδία θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ έναντι αυτής της απειλής.

Η Τουρκία δεν κάνει το ελάχιστο για να αποτρέψει την Ρωσική απειλή για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια

Πράγματι, το 2019, η Τουρκία προχώρησε μέχρι την απόκτηση ρωσικού στρατιωτικού υλικού (το πυραυλικό σύστημα S-400), το οποίο υπονομεύει άμεσα τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Εξαιτίας αυτής της κίνησης, η Άγκυρα αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών για τα F-35 και επιβλήθηκαν κυρώσεις CAATSA από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν έχει κάνει τίποτα για να υποχωρήσει από αυτήν την απαράδεκτη θέση.

Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τον Ερντογάν - κατά καιρούς επιβάλλοντας κυρώσεις σε τουρκικές οντότητες - να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τη χώρα από το να παρέχει ένα ανεκτικό οικονομικό περιβάλλον που επέτρεψε στους Ρώσους ολιγάρχες να παρακάμψουν τις διεθνείς κυρώσεις και να διακινήσουν χρήματα. κόσμο μέσω Τουρκίας.

Ωστόσο, όχι μόνο ο Ερντογάν απέτυχε να το κάνει, αλλά πρόσφατες αναφορές ανακάλυψαν ότι η Τουρκία, με την πιθανή άδεια της κυβέρνησής της, παρείχε χώρο στα χωρικά της ύδατα στο προσωπικό γιοτ του Πούτιν να υποβληθεί σε ανακαίνιση , στα ναυπηγεία της Τούζλα.

Επιλέξτε το θέατρο ζωτικών συμφερόντων ασφάλειας για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και θα ανακαλύψετε τουρκική διασύνδεση που την υπονομεύει ενεργά.

Πάρτε, για παράδειγμα, τις ελλιπώς αναφερόμενες προσπάθειες να αποτραπεί η ανασυγκρότηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εταίροι των ΗΠΑ είναι από τις πιο κρίσιμες οντότητες στην περιοχή που μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν κλεισμένοι στις φυλακές, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να εκτελούν αντιτρομοκρατικές αποστολές κατά των υπολειμμάτων του σε όλη την περιοχή.

Ωστόσο, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικά πλήγματα κατά των SDF, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οντότητα. Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτές οι επιθέσεις έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των αμερικανικών δυνάμεων, αναγκάζοντας τον στρατό των ΗΠΑ να καταρρίψει ένα τουρκικό drone.
Ο Ερντογάν επεδίωξε Ελληνοτουρκικό πόλεμο και προκάλεσε προβλήματα στην Α. Μεσόγειο

Μεταξύ 2019 και 2022, ο Ερντογάν υπονόμευσε ανοιχτά την ασφάλεια και την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου απειλώντας να εισβάλει στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Ελλάδα και να προσαρτήσει τμήμα της Κύπρου-μέλους της ΕΕ για αμφισβητούμενες αξιώσεις χωρικών υδάτων, ειδικά σε σχέση με τα δικαιώματα γεώτρησης φυσικού αερίου.
Ο Ερντογάν στηρίζει την τρομοκρατία

Ενώ η πολεμική στάση του Ερντογάν στην περιοχή φαίνεται να έχει ηρεμήσει το 2023, έχει αντικατασταθεί από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Τουρκίας στην τρομοκρατία.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου που σκότωσαν περισσότερους από 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ, η επαίσχυντη υποστήριξη της Άγκυρας στην χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οντότητα έχει τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο.

Αν και το Ισραήλ μπορεί να μην είναι μέλος του ΝΑΤΟ, τα περισσότερα από τα μέλη του έσπευσαν να προσφέρουν την υποστήριξή τους στη χώρα στην πιο σκοτεινή της ώρα.

Ο Ερντογάν, ωστόσο, περιέγραψε τη Χαμάς ως μια ομάδα «μουτζαχεντίν» αγωνιστών της ελευθερίας και παρέχει ενεργά στην οργάνωση διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη.

Εάν η Άγκυρα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ σήμερα, δεν θα εξεταζόταν, πόσο μάλλον δεν θα εγκρινόταν.
Αλλαγή των κανόνων συμμετοχής στο ΝΑΤΟ

Ο μόνος λόγος που πρέπει να γίνει ανεκτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μηχανισμός για την αφαίρεση ενός μέλους από τη στιγμή που θα ενταχθεί.

Θα μπορούσε να συγχωρεθεί κάποιος που πιστεύει ότι αυτό είναι ένα προφανές ελάττωμα σχεδιασμού που δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Θα είχαν δίκιο, εκτός από το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάστηκε με σκοπό να αποτρέψει την απειλή που θέτει η Σοβιετική Ένωση.

Οι αρχιτέκτονες της συμμαχίας πιθανότατα δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι μια μέρα, το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να σχεδιάσει στρατηγική ενάντια σε μια απειλή που θέτει ένα από τα μέλη του.

Η αλλαγή των κανόνων συμμετοχής μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή που πρέπει να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση, δεδομένων των πολυάριθμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Δυτικό Ημισφαίριο.

Τουλάχιστον, τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένα και να συμφωνήσουν να μην πουλήσουν στην Άγκυρα αμυντικές δυνατότητες, όπως μαχητικά αεροσκάφη, εφόσον διατηρεί τα ρωσικά όπλα που θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν τη συλλογική άμυνα.

Για την κυβέρνηση Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κάνουν πίσω για να μην χάσουν την Τουρκία, έχει έρθει ο καιρός να διαβάσει ο Ερντογάν τον νόμος περί ταραχών.

Είτε είστε σύμμαχος του ΝΑΤΟ που αποδέχεται τις κοινές μας αξίες ή δεν είστε. Αποφάσισε.

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ δίνουν τελεσίγραφο στον Ερντογάν αλλαγής της στάσης του αν θέλει η Τουρκία να παραμείνει στο ΝΑΤΟ. Τρόπος αποπομπής υπάρχει.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top