Η κίνηση έρχεται καθώς η Άγκυρα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην απόκτηση 40 νέων αεροσκαφών F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της F-16 λόγω της αντίθεσης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ
ΗΤουρκία διεξήγαγε συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για την πιθανή πώληση ενός μεγάλου πακέτου όπλων, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, μεταγωγικών αεροπλάνων, κινητήρων και φρεγατών, μεταδίδει το Middle East Eye επικαλούμενο τρεις διαφορετικές πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ ήταν άκαρπες.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε το Λονδίνο την Κυριακή, συναντώντας τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας.
Οι πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους Ακάρ και Γουάλας διερεύνησαν την πιθανότητα η Άγκυρα να αγοράσει αεροσκάφη Eurofighter, μεταγωγικά αεροπλάνα C-130J και φρεγάτες Type 23, καθώς και κινητήρες για τα ξεπερασμένα άρματα μάχης M60 της Τουρκίας. Η εκτιμώμενη αξία μιας τέτοιας συμφωνίας είναι πολύ πάνω από 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις πηγές.
«Αξιολογούμε τις επιλογές μας σε αυτές τις πλατφόρμες, αλλά δεν βρισκόμαστε στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων», είπε μια από τις τουρκικές πηγές, η οποία μίλησε στο MEE υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένες να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.
Σχολιάζοντας τις συνομιλίες, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στο Middle East Eye: «Ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του για να συζητήσουν την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Μίλησαν για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών, με πρόοδο σε διάφορους τομείς».
Εμπόδια στην Ουάσιγκτον
Η κίνηση έρχεται καθώς η Άγκυρα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην απόκτηση 40 νέων αεροσκαφών F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της F-16 λόγω της αντίθεσης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Πολλοί Αμερικανοί νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, έχουν δηλώσει ότι θα ήταν αντίθετοι σε μια τέτοια κίνηση λόγω της επιθετικότητας της Άγκυρας κατά των συμμάχων και γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους Τούρκους ομολόγους τους ότι η απόσυρση των όρων που έχει θέσει η Τουρκία για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Σουηδία θα βοηθήσει στην άρση της αντίθεσης στη συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη στο Κογκρέσο.
Η Τουρκία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους F-16 στην περιοχή, αλλά τα αεροπλάνα φτάνουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους.
Η Άγκυρα βρίσκεται μπροστά σε ένα απροσδόκητο αίνιγμα, καθώς σχεδίασε τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες αεράμυνας με βάση την απόκτηση αεροσκαφών F-35 πέμπτης γενιάς. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδιωξε επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 το 2019 λόγω της αγοράς από την τελευταία των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.
Αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στο MEE τον Ιούνιο ότι μπορεί να ενδιαφέρονται να αγοράσουν πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν το αίτημα αγοράς F-16 της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ δεν προχωρήσει. Τα Eurofighter Typhoons παράγονται από μια κοινοπραξία εταιρειών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Ένας γνώστης του κλάδου είπε στο MEE αυτή την εβδομάδα ότι η Τουρκία έψαχνε να αγοράσει δύο μοίρες Eurofighters, που ανέρχονται μεταξύ 24 και 48 μονάδων. Μια δεύτερη πηγή, η οποία μίλησε επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η απόκτηση του Eurofighter από την Άγκυρα δεν θα ήταν εύκολη διαδικασία, καθώς θα απαιτούσε πολλές τεχνικές προσαρμογές και εκπαίδευση εντός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η πηγή πρόσθεσε ότι ο τουρκικός στρατός εξοικειωνόταν ολοένα και περισσότερο με την πλατφόρμα, καθώς το Κατάρ πιστεύεται επίσης ότι έστειλε μερικά από τα αεροσκάφη Eurofighter του στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας που επιτρέπει στη Ντόχα να αναπτύξει την αεροπορική της δύναμη στην Τουρκία.
Η Τουρκία έχει τα δικά της εθνικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα προγράμματα μαχητικών αεροσκαφών, όπως το TFX και το Hurjet, αλλά δεν είναι αποδεδειγμένα στη μάχη και η ημερομηνία παράδοσής τους μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη γραμμή παραγωγής. Αυτός είναι ο λόγος που ο τουρκικός στρατός αναζητά προσωρινές λύσεις.
Ο Ακάρ και ο Γουάλας συζήτησαν επίσης την πιθανή προμήθεια στρατιωτικών μεταφορικών αεροπλάνων C-130J, σύμφωνα με τις πηγές. Η Αρχή Πωλήσεων Αμυντικού Εξοπλισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (Desa) έθεσε σε πώληση τα μεταφορικά αεροπλάνα C-130J τον Οκτώβριο. Στο έγγραφό της, η Desa πρόσθεσε ότι 14 τακτικά αεροσκάφη C-130J θα διατεθούν για απόκτηση καθώς θα τεθούν εκτός λειτουργίας μεταξύ 2023 και 2025.
Η πρώτη πηγή είπε στο MEE ότι το C-130J, η πιο προηγμένη έκδοση του μεταγωγικού αεροπλάνου, θα ήταν μια καλή προσθήκη στο απόθεμα της Τουρκίας, το οποίο είναι εκτεταμένο λόγω των αποστολών της Άγκυρας στη Λιβύη. «Έχουμε ήδη C-130 στο απόθεμά μας, είναι ένα αεροσκάφος που ήδη γνωρίζουμε καλά», είπε η τουρκική πηγή. «Έχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία για να τα διατηρήσουμε και να τα εκσυγχρονίσουμε.» Η πηγή πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έχει κάνει μεγάλη χρήση του στόλου των A400M στη Λιβύη, που ασκούσε πίεση στο αεροσκάφος.
Αμυντική συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας
Οι δύο υπουργοί Άμυνας αναζητούν επίσης τρόπους να βρουν έναν Βρετανό προμηθευτή για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης M60 της Τουρκίας. Οι πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο της Άγκυρας, το Altay, αντιμετώπιζε προβλήματα προμήθειας κινητήρων και λειτούργησε πολύ αργά. «Ο στρατός θα ήθελε να διατηρήσει την ετοιμότητά του για μάχη», πρόσθεσε η πρώτη πηγή.
Η Middle East Eye έστειλε επιστολή στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας ζητώντας σχόλια. Η MEE ανέφερε την Πέμπτη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύεται επίσης μια συμφωνία για την πώληση τουλάχιστον τριών φρεγατών Type 23 στην Τουρκία, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες προς πώληση από το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2023.
Δεν είναι σαφές εάν η Άγκυρα θα είναι σε θέση να λάβει μια τελική απόφαση σχετικά με αυτές τις πιθανές αγορές πριν από τις προεδρικές εκλογές αργότερα αυτό το έτος. Μια νέα κυβέρνηση μπορεί να έχει διαφορετικές ιδέες σχετικά με τα σχέδια προμηθειών.
Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν στενές αμυντικές σχέσεις λόγω της συνεργασίας τους στο ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχει και βιομηχανική συνεργασία. Η βρετανική κατασκευάστρια κινητήρων Rolls-Royce και ο τοπικός της συνεργάτης Kale αναμένεται να προμηθεύουν έναν κινητήρα για το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος της Άγκυρας, το TF-X.
Η BAE Systems με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται επίσης στενά με την Turkish Aerospace Industries για την ανάπτυξη του τζετ, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας stealth.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήρε πλήρως όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία τον περασμένο Μάιο. Περιορισμοί είχαν τεθεί μετά την επίθεση της Άγκυρας το 2019 στη βορειοανατολική Συρία.
Δημοσίευση σχολίου