Διχασμένο το ΝΑΤΟ. Η Γερμανία σκοπεύει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.
Η προθυμία του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι ενδεικτική του διχασμού που επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Baris Doster, αρθρογράφο της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet."Τελικά, συνέβη κάτι που ήταν αναμενόμενο. Όπως αναφέρουν ήδη εδώ και αρκετές ημέρες τα κυρίαρχα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η πίεση των ΗΠΑ προς την Ουκρανία προκειμένου να την αναγκάσουν να επιστρέψει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία έφερε αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τη Ρωσία και ότι θέτει διάφορους όρους γι' αυτό.
Η δήλωση αυτή όχι μόνο δίνει μια ιδέα για την κατάσταση της Ουκρανίας στο μέτωπο, αλλά υποδεικνύει επίσης ένα σχίσμα στο εσωτερικό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας", έγραψε ο δημοσιογράφος, όπως μεταδίδει το ρωσικο πρακτορείο Ειδήσεων TASS.
Περιορισμένη η επιρροή των ΗΠΑ
Σύμφωνα με τον ίδιο, "οι ΗΠΑ δεν έχουν τέτοια επιρροή στους συμμάχους τους όπως παλαιότερα και δεν είναι αποτελεσματικές στον περιορισμό των αντιπάλων και των αντιπάλων τους". "
Ο πόλεμος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας το απέδειξε για άλλη μια φορά.
Η Γερμανία σκοπεύει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.
Από τη Βόρεια Κορέα μέχρι το Ιράν, από τη Συρία μέχρι την Κούβα, πολλές χώρες αντιστέκονται στις ΗΠΑ. Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης επεκτείνεται.
Η πρωτοβουλία Belt and Road αναπτύσσεται.
Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας για την παραγωγή πετρελαίου και οι αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσαν είναι γνωστές.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Ολλανδία ήρε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας", πρόσθεσε ο αρθρογράφος.
Σημειώνει επίσης ότι "οι ΗΠΑ δεν έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν τάξη στον κόσμο και να εισάγουν νέους κανόνες".
"Το δόγμα [της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ] ήταν πολύ υποκειμενικό, πολύ εγωιστικό, πολύ συγκαταβατικό", εξήγησε ο Τούρκος αρθορογράφος.
Η χαλάρωση της στάσης του Κιέβου μετά τις αμερικανικές πιέσεις
Νωρίτερα, το Politico ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε τον Zelensky να αφαιρέσει τη διάταξη περί αδυναμίας συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin από τον κατάλογο των προϋποθέσεων για την έναρξη του διαλόγου.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι τη Δευτέρα, ο Zelensky απαρίθμησε πέντε προϋποθέσεις για την έναρξη συνομιλιών με τη Μόσχα, οι οποίες δεν περιλάμβαναν την αδυναμία διαπραγματεύσεων με τον Putin.
Σύμφωνα με το Politico, η νέα αυτή στάση "οφειλόταν άμεσα σε ήπιες πιέσεις από την κυβέρνηση Biden"
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αλλαγή αυτή έγινε μετά από μακρές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία του Jake Sullivan, συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Το Politico αναφέρει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ζήτησαν άμεσα από τον Zelensky να αλλάξει τη θέση του, αλλά του μετέφεραν ότι το Κίεβο πρέπει να δείξει στον κόσμο την προθυμία του να τερματίσει τη σύγκρουση ειρηνικά.
Τούτου λεχθέντος, η Ουάσινγκτον δεν πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε ότι η ρωσική ηγεσία παραμένει έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες για την Ουκρανία.
Σημείωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ακούσει τους δυτικούς συναδέλφους της, εάν αυτοί υποβάλουν πρόταση για την οργάνωση διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της Μόσχας.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου