Γράφει η Φανούλα Αργυρού
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν (V. Putin) δίχως καμία πρόκληση, πραγματοποίησε τελικά την αναμενόμενη βάρβαρη εισβολή του στην ανεξάρτητη Ουκρανία αφού για μέρες είχε εν αναμονή 150.000 στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία. Ισοπεδώνοντας αδιάκριτα πόλεις και χωριά. Προσφυγοποιώντας εκατομμύρια ανθρώπους να τρέχουν να σωθούν σε γειτονικές προς Δύση χώρες, με εικόνες φρίκης που θύμισαν ανθρώπινες τραγωδίες του 19ου και 20ου αιώνα…Και μπροστά σε όλο αυτό το δράμα, των ανελέητων και ασταμάτητων βομβαρδισμών πόλεων και χωριών της Ουκρανίας από τον Πούτιν, τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων, την ισοπέδωση νοσοκομείων, και νοσοκομείων παίδων και άλλων τέτοιων ιδρυμάτων που αποτελούν εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίας, δυστυχώς ολόκληρη η Δύση (ΗΠΑ, ΗΒ, ΕΕ) παρακολουθεί πελαγωμένη. Ανίκανη να αντιδράσει απευθείας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που τώρα πια εκτός της ΕΕ, δεν είναι δεσμευμένο με τις αποφάσεις της ΕΕ να στέλνει οπλισμό στον αγωνιζόμενο λαό της Ουκρανίας. Ο οποίος έμεινε επί ξύλου κρεμάμενος στο έλεος του εισβολέα, προφανώς με άδειες υποσχέσεις για βοήθεια αν πραγματοποιείτο η εισβολή. Να εκλιπαρεί για βοήθεια να πολεμήσει μόνος του τουλάχιστον τους εισβολείς του, να προστατεύσει τους πολίτες του και την πατρίδα του. Μόνο ανθρωπιστική βοήθεια να στέλλεται από όλες τις χώρες στην αιμορραγούσα Ουκρανία… Πακτωλούς χρημάτων να υπογράφει ο Μπάιντεν…
Πώς όμως ο «τρελός» Πούτιν πήρε το θράσος να εξαπολύσει την ρωσική εισβολή στην ανεξάρτητη Ουκρανία;
Ε, λοιπόν, την πόρτα της εισβολής στον Πούτιν την άνοιξε ο άλλος «τρελός» απέναντί του, ονόματι Τζ. Μπάιντεν, Πρόεδρος των ΗΠΑ. Είπε τον Ιανουάριο του 2022 καθώς τα 150,000 ρωσικά στρατεύματα μαζεύονταν στα σύνορα της Ουκρανίας:
“I think what you’re going to see is that Russia will be held accountable if it invades. And it depends on what it does. It’s one thing if it’s a minor incursion and then we end up having a fight about what to do and not do.”
Ελληνική μετάφραση: «Νομίζω εκείνο που θα δούμε είναι ότι η Ρωσία θα είναι υπόλογη εάν εισβάλει. Και εξαρτάται τι θα κάνει. Είναι ένα πράγμα αν είναι μικρή εισβολή και τότε θα καταλήξουμε να τσακωνόμαστε ως προς το τι θα κάνουμε και τι δεν θα κάνουμε».
Με μια τέτοια προκαταβολική δήλωση προθέσεως από μέρους της μεγαλύτερης δύναμης απέναντί του, ο Πούτιν μέτρησε τα πράγματα. Και έφθασε στο αποτέλεσμα ότι η Δύση δεν θα έκανε τίποτα! Γιατί δεν υπάρχουν μικρές εισβολές και μεγάλες εισβολές. Και προχώρησε και όπως είχε «προβλέψει» ο Μπάιντεν από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής μέχρι σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τσακώνονται μεταξύ τους για τι θα κάνουν ή δεν θα κάνουν. Ενόσω επί εδάφους ο μεν Πούτιν προελαύνει εντός της Ουκρανίας τα δε καραβάνια των προσφύγων με τις μητέρες με τα τρομαγμένα παιδιά στις αγκαλιές τους να καταφθάνουν με την ώρα εκτός της χώρας για ένα άγνωστο μέλλον σε ξένα μέρη…
Η εισβολή είναι εισβολή
Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην ανεξάρτητη Ουκρανία και οι αιτιάσεις της Μόσχας δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση παραβίαση συνόρων και εισβολή σε μια ανεξάρτητη χώρα. Δεν έκανε «ειδική επιχείρηση» όπως επικαλείται, όπως επικαλείται και η Τουρκία μέχρι σήμερα ότι τάχα έκανε «ειρηνική επιχείρηση» στην Κύπρο το 1974. Ξεκίνησε μια ΕΙΣΒΟΛΗ και την συνεχίζει με απρόσμενες συνέπειες…
Με μια δυσανάλογη χρήση βίας και σωρεία παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, εκτελώντας ουσιαστικά εθνικό ξεκαθάρισμα, που αποτελεί έγκλημα πολέμου και όλα μαζί εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Όπως προανέφερα την αφορμή την έδωσε ο άλλος «τρελός» Τζ. Μπάιντεν με την επικίνδυνη εκείνη δήλωσή του τον Ιανουάριο του 2022. Όπως μου λέχθηκε και από φίλο, αφενός οι Ρώσοι έλαβαν υπόψη και το ρεζίλεμα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, που υπέδειξε αδυναμία της Δύσης. Αφετέρου δε, το οξύμωρο σήμερα η κατοχική Τουρκία που καταπατεί τη μισή Κύπρο για 48 χρόνια, να το παίζει με άνεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας! Εξού και η πρόσφατη παρουσία του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ στην Αττάλεια της Τουρκίας για «διαπραγματεύσεις» ενώ δεν μπορεί να πάει π.χ. στο ΗΒ λόγω των κυρώσεων…
Το αποτέλεσμα: Οι Αμερικανοί έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους , δεν ξέρουν τι τους γίνεται με ένα πρόεδρο που άλλα λέγει άλλα εννοεί και δεν ξέρει που θα τον βγάλει η μέρα.
Στη Μόσχα, αν θέλει να τη πιστέψουν ότι θεωρεί τους Ουκρανούς … αδελφό λαό, τότε ταιριάζει η αγγλική φράση « it has a very tragic way of showing it»! («To δείχνει με ένα δραματικό τρόπο»).
Η υπνώτουσα ΕΕ στα πελάγη των Βρυξελλών να μην γνωρίζει πώς να αντιδράσει εγκλωβισμένη στην εξάρτησή της από την Ρωσία για φυσικό αέριο…
Η μόνη χώρα τελικά που βρίσκεται ελεύθερη να δράσει όπως θέλει σήμερα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Το οποίο έχοντας αποχωρήσει από την Ε.Ε. εξασκεί δική του πολιτική και αντίθετα με την στάση του έναντι της Κύπρου το 1974, σήμερα αναγνωρίζει ότι έγινε εισβολή στην Ουκρανία. Και στέλνει οπλισμό στους Ουκρανούς πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας, ανεξάρτητα από τι κάνουν ή δεν κάνουν άλλες χώρες… Ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλος του ΝΑΤΟ. Εξάλλου η εξάρτηση του ΗΒ από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι κάτω του 5% σε αντίθεση με την ΕΕ που είναι 40%, και σε ντίζελ στο ένα τρίτο των αναγκών του και που για αμφότερα υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί με άλλες αγορές και διευθετήσεις.
(Συνοπτικά το 1974 η τότε Εργατική/Σοσιαλιστική κυβέρνηση Χάρολτ Γουίλσον πρωθυπουργού και Τζέιμς Κάλλαχαν υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας συνωμότησε με την επίσης Σοσιαλιστική τουρκική κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ και αντίθετα με τις «εγγυητικές» των υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστήριξε και βοήθησε τις δύο τουρκικές εισβολές της Κύπρου…)
Άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ
Από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής όλα επικεντρώθηκαν πάνω στο αν το ΝΑΤΟ μπορεί να επέμβει ή όχι επειδή η Ουκρανία δεν είναι μέλος και ότι αν εμπλακεί χώρα του ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί ως… 3ος παγκόσμιος πόλεμος.
Ξεχνώντας εντελώς ότι η ευθύνη αυτή, δηλαδή η προστασία μιας χώρας από εισβολείς και παρόμοια, είναι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το οποίο με ψήφισμά του μέσω του Άρθρου 7 του Καταστατικού του Άρθρου μπορεί νόμιμα να εγκρίνει ένοπλη δράση. Αλλοίμονο, όμως, η εισβολέας Ρωσία είναι ένα από τα 5 μόνιμα μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ. Με το οξύμωρο η εισβολέας Ρωσία να μπορεί να θέσει βέτο! Και αν δούμε και τα άλλα 4 μέλη του περιβόητου αυτού σώματος, ΗΠΑ, ΗΒ, ΓΑΛΛΙΑ, ΚΙΝΑ έχουν όλα διαχρονικά στο παρελθόν ματωμένα τα χέρια τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο…
Δηλαδή όλοι τους έχουν παραβιάσει τα ιδεώδη για τα οποία στις 26 Οκτωβρίου 1945 υπέγραψαν στο Σαν Φρανσίσκο τα έγγραφα για την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών και μαζί τον Καταστατικό Χάρτη που είναι το ιδρυτικό τους έγγραφο.
Το Διεθνή Δικαστήρια
Καθώς η ρωσική εισβολή συνεχίζεται, ο λαός της Ουκρανίας αντιστέκεται όσο μπορεί, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί αδύναμη να σταματήσει την τραγωδία, στη Χάγη ξεκίνησαν έρευνες από το Διεθνή Δικαστήριο (International Court of Justice) και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (International Criminal Court) για να αποφανθούν τα δικαστήρια αν η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στην Ουκρανία. Αυτό κατόπιν αίτησης 39 χωρών μεταξύ αυτών και η Ουκρανία, ΗΠΑ, ΗΒ, Γαλλία και άλλες χώρες.
Τα δικαστήρια θα χρησιμοποιήσουν διαδικασίες εξπρές όπως γράφτηκε, για να εκδοθεί μια προκαταρτική απόφαση. Ήδη βρίσκονται στην Ουκρανία ερευνητές για απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται. Και χώρες όπως το ΗΒ που συλλέγουν πληροφορίες από την πρώτη μέρα της εισβολής θα καταθέσουν τις μαρτυρίες τους.
Οι έρευνες επεκτείνονται και στο κατά πόσον προσωπικότητες του Κρεμλίνου είναι υπεύθυνες για εγκλήματα πολέμου περιλαμβανομένου και του Προέδρου Βλ. Πούτιν.
Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία υπέγραψαν το Καταστατικό της Ρώμης και η πρώτη ακρόαση τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022 έγινε δίχως την παρουσία της Ρωσίας. Όμως η Ουκρανία είπε ότι θα δεχθεί την απόφαση του Δικαστηρίου. (Πηγές – από τους δύο προ κάτω συνδέσμους. Αρχική δημοσίευση της είδησης ήταν στα γερμανικά).
Από τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών θα εξαρτηθεί και αν θα ακολουθήσει εκδίκαση υπευθύνων και αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας…
Άσχετα με οποιεσδήποτε ασφαλιστικές προφυλάξεις που οι πατέρες της ανθρωπότητας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προσπάθησαν να διασφαλίσουν το μέλλον της από επικίνδυνους ηγέτες, δυστυχώς πολλά επέφερε η ανθρωπότητα έκτοτε. Λίγες μέρες ξεκουράστηκε και πολλές μαρτύρησε με αποκορύφωμα την σημερινή τραγωδία στην Ουκρανία. Όταν η μοίρα ανθρώπων βρέθηκε στα χέρια δύο «τρελών» Biden και Putin…
Δύο κακά δεν κάνουν ένα καλό. Όπως καταγράφει πλέον η Ιστορία…
Δημοσίευση σχολίου