GuidePedia

0


Ιωάννης Χάρχαρης

Η κατάρριψη του Sukhoi Su-24 όχι μόνο έθεσε τη Ρωσία και την Τουρκία —και συνεπώς το ΝΑΤΟ— στα πρόθυρα μιας ένοπλης σύγκρουσης, αλλά ώθησε τη Μόσχα σε μια ολοκληρωτική προπαγανδιστική επίθεση - Συνέπειες της τουρκικής κατάρριψης του Su-24

Ησυνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία είχε πάρει μια επικίνδυνη τροπή το 2015, όταν ένα τουρκικό F-16 φέρεται να κατέρριψε ένα μαχητικό-βομβαρδιστικό Sukhoi Su-24 Fencer της Ρωσικής Αεροπορίας όχι μόνο έθεσε τη Ρωσία και την Τουρκία —και συνεπώς το ΝΑΤΟ— μια πράξη που όχι μόνο έφτασε στα πρόθυρα μιας ένοπλης σύγκρουσης, αλλά ώθησε τη Μόσχα σε μια ολοκληρωτική προπαγανδιστική επίθεση.

Εκείνη την περίοδο τρία πράγματα φαίνονταν σίγουρα, το Fencer προειδοποιήθηκε τουλάχιστον δέκα φορές από τους Τούρκους ελεγκτές αεροπορίας να αναχωρήσει από την περιοχή. Η Τουρκία ισχυριζόταν ότι θα δημοσίευε εικόνες ραντάρ που δείχνουν το αεροσκάφος να παραβιάζει τον κυρίαρχο εναέριο χώρο της και το ρωσικό αεροσκάφος βομβάρδιζε Σύριους Τουρκμένους. Αυτό το βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας Latakia, είναι μια περιοχή της Συρίας που καταλαμβάνεται από Τουρκμένους.

Η ένταση μεταξύ Ρώσων και Τούρκων είχε αυξηθεί. Ένα μήνα πριν, τουρκικά F-16 αναχαίτισαν ένα ρωσικό μαχητικό Mikoyan MiG-29 όταν είχε εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο. Και μόλις μία εβδομάδα πριν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, είχε καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή για να τον προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες», εάν η ρωσική αεροπορία δεν σταματήσει αμέσως να βομβαρδίζει «πολιτικά τουρκμενικά χωριά» στην περιοχή Bayir Bucak, κοντά στην περιοχή τοποθεσίας της συντριβής. Οι Τούρκοι προφανώς είχαν κάνει πράξη την απειλή τους με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής της πράξης τους, για το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε μια πιθανή αναμέτρηση με την Ρωσία.

Η κατάρριψη του Sukhoi Su-24 όχι μόνο έθεσε τη Ρωσία και την Τουρκία —και συνεπώς το ΝΑΤΟ— στα πρόθυρα μιας ένοπλης σύγκρουσης, αλλά ώθησε τη Μόσχα σε μια ολοκληρωτική προπαγανδιστική επίθεση. Η τουρκική απόφαση να ανοίξει πυρ εναντίον αεροσκαφών που παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για «μόνο περίπου δύο χιλιόμετρα» και διάρκεια «μόνο δεκαεπτά δευτερολέπτων», χαρακτηρίστηκε «επιθετική υπερβολική αντίδραση».

Η διπλωματική ρητορική κλιμακώθηκε: ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκάλεσε την Τουρκία «συνεργούς τρομοκρατών» αφού είδε βίντεο με το ρωσικό μαχητικό να βυθίζεται στη γη. Σε άλλη διπλωματική χειρονομία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον αμυντικό συγγραφέα Dario Leone στο Aviation Geek Club, ένεκα αυτού του γεγονότος, η Τουρκία παρ΄ολίγον να ξεκινήσει τον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εκτός από τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του συνασπισμού, το γαλλικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές από την ανατολική Μεσόγειο. Η αεροπορική πτέρυγα του γαλλικού αερομεταφορέα, προστέθηκε σε έναν αυξανόμενο κατάλογο χωρών που άρχισαν να επιτίθενται στις δυνάμεις του ISIS στη Συρία και το Ιράκ. Η συμπερίληψη από τη Ρωσία όλων των δυνάμεων κατά του Άσαντ (όχι μόνο του ISIS) στον κατάλογο στόχων της, συνάντησε σκληρή αντίσταση από την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Και πολλοί προέβλεψαν, ότι αυτού του είδους τα περιστατικά θα επέφεραν αναπόφευκτα μια γενική σύρραξη.



Μετά από χρόνια πολέμου με τόσο λίγες απώλειες μάχης στρατιωτικών αεροσκαφών σε κατευθυνόμενους πυραύλους, πρέπει κανείς να ανατρέξει στα πολλά περιστατικά που αφορούσαν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και σερβικές δυνάμεις, στις συγκρούσεις στις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Συγκεκριμένα, αυτές οι δυνάμεις υποστηριζόταν σιωπηρά από τη Ρωσία. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχασαν πολλά αεροσκάφη σε διαφορετικά περιστατικά, συμπεριλαμβανομένου ενός Royal Air Force Harrier, F-16, ακόμη και ενός Lockheed Martin F-117 Nighthawk από τις σερβικές δυνάμεις, ενώ προσπαθούσαν να φέρουν ειρήνη στην περιοχή.

Οι στόχοι του ΝΑΤΟ και εκείνοι των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία Σύριων αντιπάλων, ήταν σε αντίθεση στα Βαλκάνια όπως είναι —ίσως σε μικρότερο/μειωμένο βαθμό— στη Συρία σήμερα. Μια άλλη ομοιότητα μεταξύ των δύο συγκρούσεων, είναι οι έλεγχοι και οι ισορροπίες των ισχυρών δυνάμεων που εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση που κράτησαν τις αντιδράσεις σε τέτοια περιστατικά συγκρατημένες. Θα ήλπιζε κανείς ότι παρόμοια αυτοσυγκράτηση θα ασκηθεί και εδώ.

Αλλά η Συρία είναι μοναδική στο ότι φέρνει τους Ρώσους σε άμεση επαφή (τουλάχιστον απροκάλυπτα) με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, για πρώτη φορά στην ιστορία. Είναι αξιοσημείωτο, ότι το Su-24 που κατέρρευσε στη Συρία, αντιπροσωπεύει την πρώτη απροκάλυπτη απώλεια ρωσικού αεροσκάφους από την αεράμυνα του ΝΑΤΟ από τότε που δημιουργήθηκε η συμμαχία το 1949.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top