GuidePedia

0

Τούρκος καθηγητής: «Τα αποθέματα φ/α αγγίζουν τα 3 τρισ. δολάρια» – «Η Τουρκία κάνει ότι και στη Συρία»

Στα τρία τρισ. δολάρια φέρεται να ανέρχεται η αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, και φυσικά η Τουρκία δεν μπορεί να μην τα διεκδικήσει με κάθε παράνομο μέσο, παραβιάζοντας όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο.

Οι Τούρκοι στοχοποιούν ελληνικές περιοχές πλέον, με μοναδικό σκοπό την υφαρπαγή των ενεργειακών αποθεμάτων, και τα προσφάτως υπογεγραμμένα μνημόνια με την ισλαμιστική κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη αποτελούν μέρους ακριβώς αυτού του σχεδίου.

Ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, Μεχμέτ Ακίφ Κιρετσί, μίλησε στο CNN Türk σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια, αποκαλύπτοντας τους σκοπούς της Άγκυρας, παραδεχόμενες ότι η τακτική της χώρας του είναι αντίστοιχη με την τακτική που ακολούθησε η Τουρκία στη Συρία.

Ο καθηγητής αναφέρει ότι η οικονομική αξία της περιοχής αγγίζει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σημειώνει πως σε μια τέτοια οικονομική δραστηριότητα η Τουρκία φαίνεται να μην έχει κάποια θέση στο κάδρο.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Εδώ υπάρχει μια οικονομική αξία περίπου 3 τρισ. δολαρίων, δηλαδή υπάρχει μια πηγή φυσικού αερίου που ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια μαζί με τα υπάρχοντα, αλλά και τα αποθέματα που έχουν βρεθεί, και αυτή η πηγή θα διατεθεί στην παγκόσμια αγορά. Σε μια τέτοια επομένως οικονομική δραστηριότητα η Τουρκία φαίνεται να μην έχει κάποια θέση στο κάδρο».

Αναφορικά με το δικαίωμα υφαλοκρηπίδας των νησιών και ειδικά για το τρίγωνο των 8.900 τ.χλμ κάτω από την Κρήτη που διεκδικεί η Τουρκία με το μνημόνιο, ο Τούρκος καθηγητής απαντά αρνητικά.

«Για να έχει η Κρήτη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη, θα έπρεπε να υπάρχει εδώ μία δομή που να μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Για την Κύπρο δεν τίθεται θέμα. Η Κύπρος, άλλωστε, είναι ήδη αναγνωρισμένη και αναγνωρίζεται ως ένα ξεχωριστό κράτος και ως μία ξεχωριστή πολιτική δομή, ενώ η Κρήτη είναι ένα νησί. Δηλαδή, αν υιοθετούσαμε αυτή τη λογική και αυτή την άποψη στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δεν μένει μέρος για άλλες χώρες. Η Τουρκία, για παράδειγμα, δεν μπορεί να κάνει κάτι αν υιοθετήσουμε αυτή τη λογική στο Αιγαίο.

Άλλα το διεθνές δίκαιο μας λέει… Αλλά, φυσικά, η απέναντι πλευρά δεν δίνει σημασία σε αυτό, ότι το νησί μπορεί να χρησιμοποιήσει την περιοχή γύρω του, έχει το δικαίωμα. Αλλά αν δεχτούμε ότι τα νησιά αυτά έχουν ΑΟΖ, φανταστείτε το, τότε η γραμμή αυτή (της ΑΟΖ) θα φτάσει μέχρι την ξηρά μας.

Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή κάνει ό,τι έκανε με την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία. Έτσι και αυτή η συμφωνία με τη Λιβύη αποτελεί μία παρόμοια κίνηση, αλλά στη θάλασσα… Κοιτάξτε, το ξαναλέω, δεν είναι απειλή εναντίον κανενός, αλλά προσπαθώ να πω στον κόσμο ότι, προκειμένου να σταματήσουμε με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα τις απειλές εναντίον μας, είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό να συνδράμουν κάποιοι την Τουρκία».



πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top