GuidePedia

0

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Ραγδαίες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Η Ρωσία όπως φαίνεται για άλλη μια φορά βγαίνει κερδισμένη από άλλη μια διαμάχη καθώς ο ηγέτης της Αιγύπτου προτιμά την αγκαλιά της Μόσχας και τινάζει στον αέρα το σχέδιο Τραμπ για την Μ. Ανατολή.

Η Αίγυπτος σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε να αποσυρθεί από την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για το λεγόμενο Αραβικό ΝΑΤΟ.

Η δημιουργία του αποκαλούμενου «Αραβικού ΝΑΤΟ», με αμερικανική πρωτοβουλία, έχει στόχο «την αντιμετώπιση των απειλών στην περιοχή του (Περσικού) Κόλπου και τη Μέση Ανατολή γενικότερα, αλλά και να μπλοκάρουν τα σχέδια της Μόσχας στην περιοχή.

Το σχέδιο για το Αραβικό ΝΑΤΟ είναι να αποτελείται από την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κατάρ.

Τα νέα αυτά έρχονται μόλις μία ημέρα μετά την επίσκεψη του αιγυπτιακού προέδρου στον Λευκό Οίκο.

Οι Αιγυπτιακές Αρχές έχουν αμφιβολίες για την επανεκλογή του προέδου των ΗΠΑ και θεωρούν πως ο διάδοχός του θα μπλόκαρε την συγκεκριμένη συμφωνία.

Αυτή είναι η επίσημη δικαιολογία. Η ουσία κρύβεται στο τελεσίγραφο που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Αίγυπτο για τα SU-35.

Oι ΗΠΑ ανησυχούν με αυτή την εξέλιξη, που μετά την Τουρκία βλέπουν άλλη μια χώρα να προτιμά ρωσικά οπλικά συστήματα και άρα επιρροή, έτσι “απείλησαν” με κυρώσεις.

Ειδικότερα, Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης προειδοποίησε την Αίγυπτο να μην αγοράσει τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

«Όσον αφορά την επέκταση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, αυτό είναι προφανώς κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Δεν βλέπουμε πολλά υλικά και ουσιαστικά οφέλη σε συνεργασίες με τους Ρώσους. Θα ενθαρρύνουμε τους Αιγυπτίους να στραφούν περισσότερο προς τη Δύση, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον έχει ήδη αντιμετωπίσει την ίδια κατάσταση με την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, ενώ εξήγησε ότι ο αμερικανικός, και περιβόητος πλέον νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων CAATSA προβλέπει αντίποινα για τις χώρες που πραγματοποιούν συναλλαγές στους τομείς άμυνας ή πληροφοριών με την Ρωσία, καθιστώντας σαφές τι μπορεί να περιμένει την Αίγυπτο σε περίπτωση που προχωρήσει η συμφωνία αγοράς.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενθάρρυνε την Αίγυπτο να αναπτύξει δημοκρατικά θεσμικά όργανα και να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δεδομένου ότι η τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της χώρας αυτής.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η Αίγυπτος διαδραματίζει σημαντικό διπλωματικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τη Χαμάς, ωστόσο η συμφωνία αγοράς των ρωσικών μαχητικών δημιουργεί πρόβλημα και είναι πολύ πιθανό να επιφέρει κυρώσεις.

Η συμφωνία για τα μαχητικά Su-35

Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος είχε υπογράψει συμφωνία με την Ρωσία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-35, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη πηγές δύο ανώτατα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2018, ενώ η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών θα ξεκινήσει το πιθανότερο στο διάστημα 2020-2021.

Οι πηγές της εφημερίδας δηλώνουν ότι η αξία των «είκοσι και πλέον μαχητικών» αεροσκαφών φθάνει περίπου τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν προσδιορίζουν το ποσό της αγοράς που αναγράφεται στη συμφωνία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top