Νεφέλη Λυγερού
Ο “δυτικός”, “προοδευτικός” και ολίγον τί “μποέμ καλλιτέχνης” Έντι Ράμα, αυτός που είχε αρχικά σαγηνεύσει τη Δύση και κατάφερε να ανατρέψει τον Σαλί Μπερίσα, μοιάζει να βρίσκεται σε πολιτική αποδρομή. Είναι υπόλογος για μία σειρά υποθέσεων που τον συνδέουν με την μαφία των ναρκωτικών. Αυτή την περίοδο η πολιτική σταθερότητα στην Αλβανία μοιάζει πιο ευάλωτη παρά ποτέ. Τα Τίρανα τον τελευταίο καιρό συγκλονίζονται από επίμονες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στις οποίες δεν συμμετέχει μόνο η αντιπολίτευση.
Όσο, μάλιστα, ο Έντι Ράμα συνεχίζει τον εναγκαλισμό του με τον Ταγίπ Ερντογάν, τόσο η Αθήνα δείχνει να προσανατολίζεται προς τον Λουλζίμ Μπάσα. Πρόκειται για τον άνθρωπο που μπορεί σύντομα να βρεθεί στο τιμόνι της χώρας. Είναι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στην Αλβανία. Η σχέση του με τον Έντι Ράμα ήταν ανέκαθεν ταραχώδης και η σύγκρουσή τους σφοδρή από τότε που ο διεκδίκησε τον δήμο Τιράνων και τον κέρδισε.
Αργότερα, εξελέγη πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, διαδεχόμενος στη θέση αυτή τον απερχόμενο πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, ο οποίος παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές. Ο Λουλζίμ Μπάσα, σε συνάντησή του με ευρωβουλευτές, κατηγόρησε ανοιχτά τον Αλβανό πρωθυπουργό για τα όσα συμβαίνουν στη Βόρεια Ήπειρο. Ανέφερε στους ευρωβουλευτές: «Έχει καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και εκκλησίες της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία». Η δήλωση Μπάσα προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στην ομάδα των ευρωβουλευτών. Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Μπας Μπέλντερ ζήτησε εξηγήσεις στη συνάντηση που ακολούθησε με κυβερνητικούς βουλευτές.
Η δημοτικότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβαίνει όσο οι Αλβανοί εναντιώνονται της κυβέρνησης και του Έντι Ράμα προσωπικά. Ο Λουλζίμ Μπάσα, άλλωστε, πρωτοστατεί στις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της λιτότητας, της διαφθοράς στα κυβερνητικά κλιμάκια και της εμπλοκής κυβερνητικών στο οργανωμένο έγκλημα. Έχει, μάλιστα, παραδώσει στοιχεία στην εισαγγελία, τα οποία αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον ίδιο, τις εξαγορές ψήφων από το κυβερνών κόμμα. Η απάντηση του Έντι Ράμα προκάλεσε εντύπωση για τον κυνισμό της: «η εξαγορά ψήφων γίνεται όπως ακριβώς στην Ιταλία αλλά και αλλού. Οι εξαγορές ψήφων, όμως, δεν μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών» .
Μετριοπαθής φιλοευρωπαίος
Αν και οι Βορειοηπειρώτες έχουν υποφέρει πολλά από τις κυβερνήσεις και των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων, θεωρούν τον Λουλζίμ Μπάσα πιο μετριοπαθή και φιλοευρωπαίο. Η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον και το γεγονός ότι στις ομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμετέχουν και ανταποκρίνονται και Αλβανοί που ζουν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα.
Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του τότε υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά ότι «στην Αλβανία δεν αποκλείεται να υπάρξουν πρόωρες εκλογές», τις οποίες είχε μάλιστα προσδιορίσει για τον χειμώνα έως τις αρχές της άνοιξης. Η δήλωση εκείνη είχε ερμηνευτεί σαν έκφραση προτίμησης στον Λουλζίμ Μπάσα και βέβαια σαν έκφραση δυσαρέσκειας για την πολιτική του σημερινού Αλβανού πρωθυπουργού.
Σε αντίθεση με τον Έντι Ράμα, η μητέρα του οποίου είναι ελληνικής καταγωγής, ο Λουλζίμ Μπάσα γεννήθηκε στα Τίρανα στις 12 Ιουνίου 1974 και η οικογένειά του κατάγεται από τη Δρένιτσα στο Κοσσυφοπέδιο. Σπούδασε νομικά στην Ουτρέχτη και εργάστηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ως μέλος της εξεταστικής ομάδας εγκλημάτων πολέμου των σερβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Το 2000 εντάχθηκε στο νομικό τμήμα της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο.
Η ενασχόλησή του με την πολιτική ξεκίνησε το 2005 όταν ανέλαβε εκπρόσωπος του του Σαλί Μπερίσα και του Δημοκρατικού Κόμματος, κατά την τότε προεκλογική περίοδο. Στη συνέχεια ανέλαβε το υπουργείο Δημοσίων Έργων και το υπουργείο Εξωτερικών. Λέγεται, μάλιστα, ότι συνεργάστηκε ομαλά με την ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη επίσης τον γνωρίζει από τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει προσεγγίσει για κάποιου είδους συνεργασία τον Βαγγέλη Ντούλε, ηγέτη του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκφράζει την ελληνική μειονότητα κι όχι μόνο.
Όπως και να έχει, στην παρούσα φάση ο Λουλζίμ Μπάσα καλλιεργεί καλές σχέσεις με την Αθήνα, σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα. Το ίδιο φαίνεται να κάνει και η ελληνική πλευρά, η οποία τείνει να συνειδητοποιήσει ότι ο Έντι Ράμα έχει μετατραπεί σε παράγοντα αποσταθεροποίησης. Όταν, όμως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρεθεί στην εξουσία, τότε και μόνο τότε θα φανεί αν η τωρινή μετριοπάθειά του θα εκφραστεί πρακτικά ή κι αυτός θα διολισθήσει στον εύκολο δρόμο του εθνικισμού και ειδικότερα του ανθελληνισμού.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου