Οι φόβοι δημιουργίας τετελεσμένου γεγονότος από την Τουρκία σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ – Πως ο κίνδυνος αυτός συνδέεται με τις εξελίξεις στα ενεργειακά.
Οι εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα στην Ελλάδα και στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ραγδαίες. Ολοένα και περισσότερες ελπιδοφόρες αναλύσεις έρχονται στην επιφάνεια, ενώ μεγάλες εταιρείες εκφράζουν ενδιαφέρον για έρευνες στο Ιόνιο, στη δυτική Ελλάδα, αλλά και νοτίως της Κρήτης όπου εκτιμάται πώς βρίσκεται ίσως ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.Την ίδια στιγμή «τρέχουν» και οι εργασίες στην περιοχή του Πρίνου με στόχο την αξιοποίηση του «κορεσμένου», όπως αναφέρεται, κοιτάσματος. Στην ευρύτερη περιοχή και πιο συγκεκριμένα στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη, καθώς επίσης και σε άλλες πόλεις της βορείου Ελλάδας σχεδιάζονται μεγάλα έργα, αφού περιλαμβάνεται σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου, αλλά και κόμβοι μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην κεντρική Ευρώπη. Προβλέπεται και σύνδεση με τον TAP.
Όπως έγινε γνωστό χθες, εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα με προορισμό την Καβάλα το ρυμουλκό GSP Antares το οποίο «σέρνει» την πλωτή εξέδρα γεωτρήσεων GSP Jupiter. Προορισμός της πλωτής εξέδρας είναι η θαλάσσια περιοχή της Καβάλας και ειδικότερα η περιοχή του κοιτάσματος Πρίνου.
Με βάση σχετικά δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις της εταιρείας Energean η οποία διαχειρίζεται τα κοιτάσματα της περιοχής, εκτιμάται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα εκτελεστούν γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Έψιλον» (δυτικά του Πρίνου) το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και μπορεί να δώσει ώθηση στην αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ζουράφα, το βορειανατολικότερο άκρο του Αιγαίου, επισήμως ονομαζόμενη Λαδόξερα, εκτιμάται πώς κρύβει στην υφαλοκρηπίδα της μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Δεν είναι τυχαίο ασφαλώς πώς αμφισβητείται από την Τουρκία, όπως επίσης δεν είναι τυχαίο πώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ζήτησε να πετάξει πάνω από τη νησίδα, αλλά και ζήτησε να υπερασπίζεται το νησί ως κατοικημένο.
Δεν είναι επίσης καθ’ όλου τυχαίο που η άσκηση «Καταιγίδα» φέτος επικεντρώθηκε στο βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο τρίγωνο Λήμνου, Σαμοθράκης και Θάσου, ενώ το επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η Αλεξανδρούπολη. Τυχαίο; Η απάντηση είναι, όχι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις προσπάθησαν και έκοψαν τον βήχα των Τούρκων να παρεμποδίζουν την μετακίνηση της πλωτής εξέδρας στο κοίτασμα του Πρίνου.
Πρόκειται για ένα αποφασισμένο σχέδιο της κυβέρνησης να αποτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις την ασπίδα προστασίας ερευνών ή ενεργειών αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ. Κι αυτό γιατί οι Τούρκοι εκτιμάται ότι όσο προχωρούν οι έρευνες και αυξάνεται το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα επιχειρήσουν να αντιδράσουν.
Πώς; Οι κίνδυνοι είναι πολλοί οι βασικοί όμως δύο. Ο πρώτος που αφορά στο Αιγαίο είναι η προσπάθεια κατάληψης μίας βραχονησίδας ή νησίδας. Η Άγκυρα το έχει επιχειρήσει αυτό το 1996 με τα Ίμια, αλλά και πρόσφατα στην νήσο Παναγιά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις λοιπόν έχουν εκπονήσει σχέδια προκειμένου να αποτρέψουν μία κατάληψη βραχονησίδας στο ανατολικό Αιγαίο.
Ο άλλος κίνδυνος είναι η μετακίνηση πλωτής εξέδρας ερευνών και εξόρυξης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Το είχαν επιχειρήσει παλαιότερα οι Τούρκοι (το 2014) χωρίς αποτέλεσμα και δεν είναι καθ’ όλου απίθανο να επαναληφθεί, αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει εταιρεία που να διαθέσει πλωτή εξέδρα σε μία περιοχή που πλέον εμπλέκονται ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Total, η Exxonmobil, η ENI και άλλες.
Και οι δύο αυτές ενέργειες, αν συμβούν αποτελούν τετελεσμένο γεγονός. Αν λοιπόν καταφέρουν οι Τούρκοι να τους πετύχουν τότε η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο. Αυτός είναι ο λόγος που λαμβάνονται μέτρα πρόληψης προκειμένου να μην επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει μία τέτοια ενέργεια είτε στο Αιγαίο είτε στην κυπριακή ΑΟΖ.
Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και από το υπουργείο Εξωτερικών θεωρείται ότι αν δοθεί χώρος στην Τουρκία μπορεί να στήσει μία προβοκάτσια ή «θερμό επεισόδιο», οπότε η τακτική που ακολουθείται είναι απάντηση σε κάθε πρόκληση ή την πολεμική ρητορική που εκφράζεται εκ μέρους της Τουρκίας.
Το γεγονός ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν δεν ελέγχει πλήρως τις Ένοπλες Δυνάμεις και μετά το περσινό πραξικόπημα έχει «ξεδοντιάσει» την Αεροπορία και το Ναυτικό ίσως είναι θετικός παράγοντας για την Ελλάδα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Πεντάγωνο η αεροπορική δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο δείχνει αδυναμία αλλά και εκνευρισμό, ενώ στην πρόσφατη άσκηση «Θαλασσόλυκος» το τουρκικό Ναυτικό έδειξε μεγάλες αδυναμίες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Δημοσίευση σχολίου