Της Camino Mortera-Martinez
Δύο εβδομάδες αφότου η ΕΕ υπέγραψε την πιο τολμηρή, και πιο απερίσκεπτη, προσπάθεια να επιλύσει την μεταναστευτική κρίση, η Ελλάδα έχει αρχίσει να επιστρέφει ανθρώπους στην Τουρκία. Χθες, περίπου 135 άνθρωποι, από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Μαρόκο, επιβιβάστηκαν σε πλοία από τα ελληνικά νησιά της Λέσβου και της Χίου, με προορισμό την τουρκική παράκτια πόλη Δικελί. Σύμφωνα με τη Frontex, ο καθένας από αυτούς, συνοδευόταν από έναν αστυνομικό.
Το να αποφασιστεί πώς και εάν θα επιτρέψουν οι μετανάστες στην χώρα καταγωγής τους ή στην χώρα διέλευσης, είναι ένα από τα πιο δύσκολα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής. Αλλά οι δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές επιστροφής, όντως αποτρέπουν τους λαθρεμπόρους. Μέχρι το τέλος του 2015, είχε γίνει σαφές ότι η ΕΕ είχε χάσει τον έλεγχο των συνόρων της, και ότι οι λαθρέμποροι επωφελούνταν από αυτό. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καταστρέψουν τις επιχειρήσεις λαθρεμπορίου, οι ηγέτες της ΕΕ κατέφυγαν στο πιο δυσάρεστο μέτρο από όλα, να στέλνουν τους ανθρώπους πίσω.
Επειδή οι περισσότεροι από όσους αιτούνται ασύλου από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου, οι Βρυξέλλες υπέγραψαν μια συμφωνία με την Άγκυρα, όπου η Ελλάδα θα επιστρέφει όλους τους παράτυπους μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία. Σε αντάλλαγμα για κάθε μετανάστη που δέχεται η Τουρκία από την Ελλάδα, η ΕΕ θα δέχεται έναν σύριο πρόσφυγα που έχει φτάσει ήδη από την Τουρκία, στην Ευρώπη. Είναι γνωστή ως πολιτική "ένας μέσα, ένας έξω". Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ελπίζουν ότι η συμφωνία, όσο δυσάρεστη κι αν φαίνεται, θα βοηθήσει να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στην Ευρώπη και θα χαλαρώσει η τωρινή κατάσταση πανικού, δίνοντας τον χώρο για να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σε μέτρα μεγαλύτερης διάρκειας για την αντιμετώπιση των προσφύγων.
Αλλά για να επιτευχθεί αυτό, η ΕΕ έχει αψηφήσει το νόμο, θεωρώντας την Τουρκία ασφαλή χώρα για να επιστραφούν άνθρωποι. Οι Βρυξέλλες έχουν εξοργίσει ΜΚΟς και διεθνείς οργανώσεις, και βρίσκονται αντιμέτωπες με εξεγέρσεις και βίαια ξεσπάσματα από απελπισμένους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα κέντρα κράτησης της Ελλάδας. αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή για την Ευρώπη και τους μετανάστες της. Στο μεταξύ, η ΕΕ έχει δώσει στην Τουρκία κάθε είδους βοήθεια, για να βοηθήσει και αυτή με τη σειρά της. Αλλά η Άγκυρα δεν έχει καταφέρει να κλείσει τις μεταναστευτικές ροές στο παρελθόν, και τίποτα δεν αποτρέπει τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan από το να ζητήσει περισσότερα.
Είναι ασφαλώς, πολύ νωρίς για να πούμε εάν η συμφωνία είχε καμία επίδραση. Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα, υποχώρησε για μια εβδομάδα από όταν η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ, αλλά τώρα αυξάνεται ξανά. Η αρχική πτώση ήταν περισσότερο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, παρά της αποτρεπτικής επίδρασης μιας συμφωνίας για την οποία πολλοί αιτούντες ασύλου, δεν γνωρίζουν καν.
Σύμφωνα με τα πρώτα δημοσιεύματα, η συντριπτική πλειονότητα εκείνων που απελάθηκαν χθες, δεν είχαν προσπαθήσει να αιτηθούν για άσυλο στην Ελλάδα, οπότε θα επιστρεφόταν έτσι και αλλιώς. Μόνο δύο εξ αυτών ήταν Σύριοι (η μόνη εθνικότητα για την οποία ισχύει η πολιτική "ενας μέσα, ένας έξω") και φέρεται να ζήτησαν να επιστρέψουν εθελοντικά. Ο μόνος τρόπος να αξιολογηθεί εάν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα βοηθήσει να τελειώσει η κρίση, είναι όταν μαζικοί αριθμοί Σύριων σταλούν πίσω στην Τουρκία, και τα κράτη-μέλη της ΕΕ αρχίσουν να δέχονται Σύριους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία. Και μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες για την διανομή των αιτούντων ασύλου σε όλη την Ευρώπη, δεν ήταν πολύ επιτυχημένες: λιγότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν η ΕΕ συμφώνησε να αναλάβει 160.000 πρόσφυγες.
Η ΕΕ έχει πολλά να χάσει από αυτό το παζάρι, επομένως πρέπει να αξίζει τον κόπο. Διαφορετικά, θα είναι πάλι πίσω στο σημείο μηδέν και αυτή την φορά, το ευρωπαϊκό project μπορεί να είναι στα αλήθεια σε κίνδυνο.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου