GuidePedia

0

Ουάσιγκτον, Μόσχα και Πεκίνο, παλεύουν να βρουν ισορροπία στις σχέσεις μεταξύ τους τη νέα εποχή που έχει ανατείλει και χαρακτηρίζεται από επικίνδυνη αστάθεια. Όλοι ανταγωνίζονται όλους και θεωρίες «στρατηγικών συμμαχιών» των «καλών» έναντι των «κακών» είναι οι συνήθεις εύπεπτες σαχλαμάρες που ευφραίνουν τους αφελείς, οι οποίοι πάντα με «βοήθεια» από κάθε λογής ενδιαφερόμενο, ζουν μονίμως στο δικό τους συννεφάκι, στη δική τους εικονική πραγματικότητα…
Από όλα τα νέα όπλα που αναπτύσσονται τα υπέρ-υπερηχητικά (hypersonic) θα είναι εάν η ανάπτυξή τους παράξει επιχειρησιακά αποτελέσματα, τα φονικότερα. Διασχίζοντας τον ουρανό με ταχύτητα πενταπλάσια του ήχου, το αμερικανικό πειραματικό βλήμα τύπου cruise, εφοδιασμένο με κινητήρα ramjet, μπορεί να κινείται με ταχύτητα βαλλιστικού πυραύλου και να πλήττει με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια.
Τα υπέρ-υπερηχητικά όπλα έχουν προκαλέσει ένα είδος παράκρουσης στο αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ στις πρωτεύουσες των ενδεχομένων αντιπάλων τα όπλα αυτά προκαλούν δυσάρεστες σκέψεις. Για την ώρα, τα όπλα αυτά βρίσκονται ακόμα υπό εξέλιξη, στο στάδιο δοκιμών.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να έχουν εντάξει σε υπηρεσία τέτοια όπλα μέχρι το 2020, στο πλαίσιο του σχεδίου του Άμεσου Παγκόσμιου Πλήγματος (Prompt Global Strike), ώστε να μπορούν να πλήττουν στόχους, οπουδήποτε στον κόσμο, σε λιγότερο από μια ώρα, επιτυγχάνοντας απίστευτα βεληνεκή.
Στη Μόσχα ειδικά, μελετούν το πως θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο όπλο. Την ίδια ώρα όμως η Ρωσία ανακοίνωσε πως αναπτύσσει και αυτή παρόμοια όπλα. Η χώρα έχει εμπειρία στη σχεδίαση και κατασκευή προηγμένων πυραύλων και κινητήρων.
Ωστόσο, η τεχνογνωσία για την σχεδίαση και κατασκευή υπέρ-υπερηχητικών όπλων δεν είναι γνωστό αν υπάρχει. Οι σχετικές έρευνες στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση είχαν ξεκινήσει, αλλά σταμάτησαν στις αρχές του 1990 και μέχρι τότε δεν είχαν προχωρήσει ιδιαίτερα. Τώρα μόνο άρχισαν και πάλι να εντατικοποιούνται.
Σημαντικό πρόβλημα για την καθυστέρηση των σχετικών ρωσικών ερευνών είναι τα στεγανά που υπάρχουν μεταξύ των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Αλλά και στην Αεροπορία υπάρχουν στεγανά, καθώς οι υπηρεσίες Βαλλιστικών Πυραύλων και η υπηρεσία Αεροδιαστημικής Άμυνας, ανταγωνίζονται μεταξύ τους.
Η διαμερισματοποίηση αυτή έχει νόημα, καθώς ο ρωσικός εναέριος χώρος, τον οποίο η Αεροπορία οφείλει να υπερασπίσει, είναι όντως τεράστιος. Βάσει κάποιων σεναρίων που έχουν εξεταστεί σε διάφορα πολεμικά παίγνια, οι Ρώσοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα αιφνιδιαστικό πλήγμα θα μπορούσε να εξαρθρώσει τις υποδομές της αντιαεροπορικής τους άμυνας.
Ωστόσο, τον Δεκέμβριο, το Κρεμλίνο αποφάσισε να αναδιαρθρώσει τη δομή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Εντός του 2015 θα καταργηθούν η Αεροπορία και η υπηρεσία Αεροδιαστημικής Άμυνας και θα σχηματιστεί ένας νέος κλάδος με την ονομασία Αεροδιαστημικές Δυνάμεις.

Έτσι, όλοι οι ανταγωνισμοί θα πάψουν να υπάρχουν και τα στεγανά θα καταργηθούν. Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος Πούτιν ελπίζει να άρει τις όποιες κακοδαιμονίες υπάρχουν και να προχωρήσει στην ανάπτυξη των ρωσικών υπέρ-υπερηχητικών όπλων. Άλλωστε η Κίνα ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες, πως έχει προχωρήσει στις σχετικές έρευνες. Η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει πίσω.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top