GuidePedia

0

«Υποθήκη» για ξεπάγωμα δύο τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, προσημειώνει το προσχέδιο Συμπερασμάτων που ετοίμασε η Ιταλική Προεδρία για την Τουρκία, ενσωματώνοντας φόρμουλα την οποία υπέβαλε η Βρετανία. Το προσχέδιο το οποίο εξασφάλισε ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το Συμβούλιο προσβλέπει, εν ευθέτω χρόνω, στον καθορισμό των κριτηρίων (benchmarks) για άνοιγμα των κεφαλαίων-κλειδιά, 23 (σ.σ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (σ.σ για τη Δικαιοσύνη) και στο πιθανό μελλοντικό άνοιγμά τους». Η εν λόγω πρόνοια του προσχεδίου Συμπερασμάτων απαιτεί ουσιαστικά την άρση του βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί το μοναδικό κράτος-μέλος που μπλοκάρει τα δύο επίμαχα κεφάλαια, με απόφαση που λήφθηκε το 2009, επί διακυβέρνησης Χριστόφια.
Είναι προφανές ότι η εν λόγω πρόνοια του προσχεδίου Συμπερασμάτων, αξιώνει από τη Λευκωσία να αναιρέσει τις θέσεις της και να δεσμευθεί σε μια διαδικασία που θα οδηγεί σε ξεπάγωμα τουρκικών κεφαλαίων, τα οποία η ίδια έχει μπλοκάρει μονομερώς. Σε ένα μάλιστα χρονικό σημείο κατά το οποίο η Τουρκία αλωνίζει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήδη, όπως απεκάλυψε ο «Φ» την περασμένη Κυριακή, η Βρετανία, στην οποία ανήκει η πατρότητα της προσπάθειας για ξεπάγωμα των δύο τουρκικών κεφαλαίων, βολιδοσκόπησε διά του Ντέιβιντ Λίντιγκτον τον Γιαννάκη Κασουλίδη, που απέρριψε κατηγορηματικά τη φόρμουλα του Λονδίνου. Ως αποτέλεσμα, ο κ. Λίντινγκτον προειδοποίησε τη Λευκωσία ότι «η νύκτα θα είναι μεγάλη» κατά τη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις 16 Δεκεμβρίου.
Γίνεται κατανοητό ότι με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, η συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων θα καταλήξει σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ Λευκωσίας και Λονδίνου, το οποίο πάντως έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη 22 και πλέον κρατών-μελών της Ε.Ε., που ταυτίζονται με τη φόρμουλα ξεπαγώματος των τουρκικών κεφαλαίων. Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η δήθεν θεσμικά «αμέτοχη» Ιταλική Προεδρία, η οποία αποδέχθηκε να περιλάβει στο προσχέδιο Συμπερασμάτων τη βρετανική φόρμουλα για ξεπάγωμα των δύο τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Στο προσχέδιο που υπέβαλε η Ρώμη, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για το ξεπάγωμα των δύο τουρκικών κεφαλαίων την ενίσχυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Κάνει λόγο για την ανάγκη «πλήρως εγγυημένων ελευθεριών, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της σκέψης, της έκφρασης και των ΜΜΕ, της δημοκρατίας, της ισότητας, της έννομης τάξης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών, των παιδιών και των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες, τη θρησκευτική ελευθερία και τα περιουσιακά δικαιώματα, ως επίσης και την ενίσχυση της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, που σχετίζονται αποκλειστικά με τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, η Ιταλική Προεδρία και η Βρετανία, ως ηθικός αυτουργός (που υπαγόρευσε τη φόρμουλα και επέβαλε την ενσωμάτωσή της στο προσχέδιο Συμπερασμάτων), θεωρούν ότι πρέπει να ξεπαγώσουν τα δύο τουρκικά διαπραγματευτικά κεφαλαία. Και αδιαφορούν παντελώς για τους λόγους που οδήγησαν την Κυπριακή Δημοκρατία να τα βάλει στο ψυγείο… Χρυσώνουν το χάπι στη Λευκωσία Το προσχέδιο Συμπερασμάτων επιχειρεί εμφανώς «να χρυσώσει το χάπι» της Λευκωσίας, με υπόμνηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των χωρικών της υδάτων και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, αλλά και επαναλαμβάνοντας την υπόδειξη προς την Τουρκία, «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση».
Οι αναμφισβήτητα θετικές αυτές αναφορές περιορίζονται ωστόσο στα αυτονόητα και στην έκφραση δυσφορίας για τη στάση της Τουρκίας. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθούν ως εξισορροπητικές σε σχέση με την αξίωση για ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, η οποία παράγει πολιτική και νομική υποχρέωση και δεν αποτελεί μια απλή έκφραση δυσφορίας. Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι διά του προσχεδίου Συμπερασμάτων εκφράζεται για πρώτη φορά απογοήτευση για τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας ότι δεν θα εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ για πρώτη επίσης φορά τονίζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εναερίου της χώρου.
Επίσης, το προσχέδιο αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Η Ε.Ε. «παροτρύνει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια».
• «Η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας».
• Η Τουρκία καλείται «να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top