Με απέλαση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα απείλησε ο Τούρκος πρωθυπουργός!
«Στενεύουν τα περιθώρια» για τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ.Τ. Ερντογάν καθώς η σοβούσα κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ παίρνει διαστάσεις ενώ δημοσιεύματα έγκυρων ξένων εντύπων μιλούν για το πολιτικό τέλος του Τούρκου πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρει η Zaman σήμερα ο Ρ.Τ. Ερντογάν άφησε ανοικτά υπονοούμενα για απέλαση του Αμερικανού πρεσβευτή από την Άγκυρα γύρω από τις δηλώσεις του αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Τουρκία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα που εμφανίστηκε στην εφημερίδα Yenişafak daily ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία Francis Ricciardone φέρεται να είπε στους πρεσβευτές της ΕΕ που επίσης υπηρετούν στην Άγκυρα σε ιδιωτική συνάντηση στις 17 Δεκεμβρίου (στις αρχές δηλαδή διερεύνησης του σκανδάλου) ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Άγκυρα να διακόψει τις οικονομικές της σχέσεις η τουρκική τράπεζα Halkbank με το Ιράν.
«Ζητήσαμε το τέλος των οικονομικών σχέσεων της Halkbank με το Ιράν αλλά αυτοί δεν μας άκουσαν. Αυτό τον καιρό παρακολουθείτε την κατάρρευση μιας αυτοκρατορίας»! (εννοώντας την Τουρκία), φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, εξοργίζοντας τον Ερντογάν, ακόμη περισσότερο.
Ο τελευταίος μιλώντας σήμερα σε συγκέντρωση στην Σαμψούντα δεν μέτρησε τα λόγια του ούτε και συγκράτησε την, ούτως ή άλλως, ελάχιστη ψυχραιμία που διαθέτει:
«Τις τελευταίες ημέρες και εντελώς περίεργα πρεσβευτές ανακατεύονται σε προβοκατόρικες πράξεις και ενέργειες. Τους καλώ από εδώ που είμαι σήμερα κάντε τη δουλειά σας. Εάν ξεφύγετε από την περιοχή του καθήκοντός σας αυτό μπορεί να φτάσει στην δική μας περιοχή αρμοδιοτήτων. Δεν υποχρεωνόμαστε να σας κρατήσουμε (Ricciardone) στη χώρα μας» είπε ο Ερντογάν υπαινισσόμενος σαφώς για την απέλαση του Αμερικανού πρεσβευτή.
Τόσο η Αμερικανική πρεσβεία όσο και Ευρωπαίος πρεσβευτής που μίλησε στην εφημερίδα Zaman αρνήθηκαν το γεγονός ότι έγινε ποτέ τέτοια συνάντηση, και ο εκπρόσωπος του κόμματος AK Hüseyin Çelik ως ο… καλός της ιστορίας είπε ότι οφείλουμε να αποδεχθούμε τη δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας, ότι ποτέ μια τέτοια συνάντηση έλαβε χώρα.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις υπουργοί της κυβερνώσης Ερντογάν αφορούν δωροδοκία, και ξέπλυμα χρήματος ενώ η κρατική τράπεζα Halkbank κατηγορείται για παράνομες δοσοληψίες μαύρου χρήματος αλλά και χρυσού με το Ιράν.
Παράλληλα μεγάλα αμερικανικά think tanks όπως αυτά που εκφράζονται μέσα από το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy και τα οποία ουσιαστικά δίνουν κατευθυντήριες γραμμές στην αμερικανική πολιτική σε εκτενή τους άρθρα μιλούν για το πολιτικό τέλος του Ερντογάν, για τη μεγαλομανία του αλλά και ότι η πάλη που διεξάγεται αυτό τον καιρό στο βαθύ κράτος της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πτώση του Τούρκου πρωθυπουργού.
Η σύγκρουση αυτή βέβαια δεν ήρθε αιφνίδια.
Πρόκειται για μια πορεία την οποία και κύρια ο Τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται να επιδιώκει. Δεν είναι σίγουρο ότι το δημοσίευμα της Yenişafak ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι όμως πολύ πιθανό αυτό να αποτέλεσε «έμπνευση» του Τούρκου πρωθυπουργού για να έχει το άλλοθι να επιταχύνει τις εξελίξεις όποιες και αν είναι αυτές.
Στην αντίθετη περίπτωση τότε η Ουάσιγκτον έχει σίγουρα διαγράψει τον Ρ.Τ. Ερντογάν από τα «μητρώα» της με ότι αυτό συνεπάγεται.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου