GuidePedia

0

ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ 2014
Τα όνειρα της κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη στο έτος που έρχεται καιέξοδο στις αγορές για δανεισμό, διέλυσε η Eκθεση της Standard & poor's. Ο οίκος μεταθέτει χρονικά κατά ένα έτος την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνει τις προσδοκίες για την αύξηση του ΑΕΠ το 2015, ενώ υπολογίζει ότι το Χρέος στο κλείσιμο του μεθεπόμενου έτους θα βρίσκεται περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα απ' ότι υπολογίζει η Τρόικα!
Στη 3σέλιδη Έκθεση του Οίκου δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά, η παραμικρή νύξη στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2014, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης.
Όλα αυτά λίγες ώρες μάλιστα αφότου ο Πρωθυπουργός επί αμερικανικού εδάφους είχε απευθύνει εκ νέου κάλεσμα σε funds να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία και στα ελληνικά ομόλογα, επικαλούμενος το ότι το επιτόκιο του 10ετούς έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 10%. Βέβαια με τόσο μεγάλο (ακόμη) επιτόκιο, δεν μικάμε για επένδυση στα ελληνικά ομόλογα, αλλά για τοκογλυφία.
Η MOODY'S είναι η μοναδική από τους τρεις Οίκους, που δεν έχει παραδώσει ακόμα την έκθεσή του, και που δεν έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Όσι για την Standard & poor's ο Οίκος διατηρεί στο Β- την πιστοληπτική αξιολόγηση, κυρίως λόγω του ότι παραμένει υψηλό το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αν και βαίνει μειούμενο, λόγω των σημαντικών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και λόγω του ότι Ευρωζώνη και ΔΝΤ διατηρούν την χρηματοδότηση προς την ελληνική οικονομία, κοινώς την κρατάνε "ζωντανή". Στα θετικά της Έκθεσης συμπεριλαμβάνεται και η επισήμανση για τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Πληρωμών, που θα περιοριστεί φέτος στο 1% από 15% του ΑΕΠ.
Από την άλλη ο Οίκος προβλέπει, όμως, ύφεση και το 2014 (1%) και ανάπτυξη μόλις 1,1% το 2015, ανεργία έως το 28,5% το 2014, περαιτέρω μείωση των ονομαστικών μισθών, παρά το ότι είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από το 2010 υποσκάπτοντας τη κοινωνική σταθερότητα- όπως επισημαίνει η S&P, ενώ θεωρεί ότι το Χρέος, που είναι ιδιαιτέρως βαρύ, θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 177% το 2015.
«Σημειώνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην υγειονομική περίθαλψη και στη διαχείριση των εσόδων δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και ότι η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων είναι αργή. Ωστόσο, αν η κυβέρνηση πετύχει φέτος ένα πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό θα μπορούσε κατά την άποψή μας, να προκαλέσει μια πρόσθετη χαλάρωση των όρων δανεισμού από τους επίσημους δανειστές. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση να μειώσει ή ακόμη και να εξαλείψει το «κενό χρηματοδότησης» που προβλέπεται για το 2015-2016», καταλήγει η Έκθεση.
Φυσικά όλα αυτά είναι υπεραισιόδοξα, και προϋποθέτουν κοινωνική ηρεμία, η οποία είναι αδύνατον να επιτευχθεί.Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει επιπλέον μείωση δαπανών, άρα και επιπλέον μείωση μισθών. Οι δε ιδιωτικοποιήσεις, σημαινουν απολύσεις για πολλούς ανθρώπους που θεωρούσαν την δουλειά τους μόνιμη και σταθερή. Ο συνδυασμός της ύφεσης για πέμπτο χρόνο, με το χρέος της χώρας να βρίσκεται σε "γαλαξιακό" επίπεδο, δεν επιτρέπουν στον Έλληνα πολίτη να προσμένει κάτι θετικό στη χρονιά που έρχεται.
Αντίθετα στο νέο έτος προσδοκά έναν φόρο ακινήτων, ουσιαστικά ενοίκιο στην περιουσία του, τον οποίο θα αντιμετωπίσει κυριολεκτικά με "άδεια" τσέπη, και με βάσιμους φόβους ότι σύντομα αυτός και η οικογένειά του θα κοιμούνται στα παγκάκια.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top