Ενώ στην Ελλάδα συζητάμε για το πως θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση που ασκήσουμε τα νόμιμα και κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο δικαιώματά μας για την αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων, η Τουρκία όχι μόνο συνεχίζει ανενόχλητη ομοειδείς δραστηριότητες, αλλά και πλέον ξεπέρασε τη Νορβηγία στον αριθμό των πλατφορμών άντλησης πετρελαίου που έχει αναπτύξει σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).
Πλέον, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο πλέον γνωστό παγκοσμίως πρακτορείο με εξειδίκευση στις οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις, το «Bloomberg», η Τουρκία αναδεικνύεται στην πρώτη χώρα στην Ευρώπη στον εν λόγω τομέα. Συνολικά έχει αναπτύξει 26 πλατφόρμες αναζητώντας υδρογονάνθρακες και σχεδιάζει την αλλαγή του νομοθετικού της πλαισίου για να διευκολύνει τις διαδικασίες και να εξασφαλίσει πόρους για την περαιτέρω οικονομική της ανάπτυξη. Ήδη, στις 21 Δεκεμβρίου, κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο ο «πετρελαϊκός νόμος»…
Το 2012 οι Τούρκοι ξόδεψαν, ή μάλλον επένδυσαν, στην ανακάλυψη κοιτασμάτων 610 εκατομμύρια δολάρια. Η χώρα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης μετά την Κίνα. Αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,5% εντός του τρέχοντος έτους. Στόχος είναι να αποτινάξει την ενεργειακή της εξάρτηση κυρίως από τη Ρωσία, αλλά και από το Ιράν και το Ιράκ, καθώς οι σχέσεις είναι ιδιαιτέρως δύσκολες τα τελευταία χρόνια για πλειάδα λόγων.
Η κρατική εταιρία της Τουρκίας, η Turkish Petroleum (TPAO) έχει ως συμμάχους τους κολοσσούς Royal Dutch Shell Plc (RDSA) και Exxon Mobil. Δραστηριότητες αναπτύσσει όμως και εκτός Τουρκίας, στη Λιβύη, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, ενώ η… χάρη της έχει φθάσει μέχρι την Κολομβία! Στόχος είναι πλέον, μέχρι το 2023 που θα είναι η 100η επέτειος από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, να καλύπτει όλες της τις ανάγκες σε ενέργεια και να βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα, η Τουρκία έχει επιβεβαιωμένα αποθέματα 307 εκατομμυρίων βαρελιών (σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το 88% είναι πετρέλαιο). Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, αναφέρεται επίσης ότι το 2011 η Τουρκία κατανάλωσε 258 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ενώ εισήγαγε το 92% του πετρελαίου που κατανάλωσε και το 98% του φυσικού αερίου…
Ποιο είναι το… ηθικό δίδαγμα από αυτή την είδηση; Ότι για την Τουρκία είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας με τη μορφή της ενεργειακής ασφάλειας. Άρα είναι ζήτημα υψίστης προτεραιότητας. Άρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα συνεχίσει ακάθεκτη την πρακτική των εκβιασμών απέναντι στην Ελλάδα που αρνείται να κατανοήσει ότι το ότι έχουν ανακαλυφθεί χρυσοφόρα κοιτάσματα στη δική της ΑΟΖ δεν σημαίνει ΤΙΠΟΤΑ εάν αποδειχθεί ανίκανη να τα προστατεύσει.
Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα όμως, για όσους θέλουν να δουν την πραγματικότητα: Ακριβώς επειδή παρά τον μεγάλο αριθμό εξεδρών αναζήτησης υδρογονανθράκων τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως πενιχρά, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ για να λάβει εκβιαστικά μερίδιο από την ενεργειακή «πίτα» της Ανατολικής Μεσογείου.
Δεν θα μασήσουμε τα λόγια μας: Η αδράνεια του πολιτικού συστήματος στην εξασφάλιση των μέσων που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να υπερασπιστεί τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους, αυτό δηλαδή που θα μας βοηθήσει να βγούμε από την οικονομική κρίση και το αδιέξοδο, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, προσομοιάζει επικίνδυνα με προδοσία… Και δεν μιλάμε για κάποιους γραφικούς που θεωρούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να το ρισκάρει» (απαλλάσσονται λόγω μειωμένου καταλογισμού…), μιλάμε για τους υπόλοιπους που αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και την καταιγίδα που πλησιάζει αλλά αδρανούν χαρακτηριστικά.
Χρόνος υπάρχει για να γίνουν τα στοιχειώδη. Δεν υπάρχει όμως ούτε μία μέρα για χάσιμο. Και από μόνη της, η οικοδόμηση διεθνών συμμαχιών ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ. Πρέπει να είσαι σε θέση ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ να απειλήσεις όποιον αρχίσει το γνωστό τροπάριο, ότι έχεις τη δυνατότητα να εξαπολύσεις τέτοιο πλήγμα που θα σμπαραλιάσει την οικονομική ανάπτυξη που πέτυχε με τόση δυσκολία και ότι δεν πρόκειται να αστειευτείς με αυτό το ζήτημα. Άλλη γλώσσα οι γνωστοί ταραξίες ΔΕΝ αντιλαμβάνονται. Πόσο καιρό θα μας πάρει επιτέλους για να το καταλάβουμε;
πηγή
Δημοσίευση σχολίου