GuidePedia

0

Άτυπο, αλλά ουσιαστικό, διάβημα διαμαρτυρίας απηύθηνε η Ελλάδα στην Βρετανία για τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, ότι "η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα για τους Έλληνες πολίτες εάν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη".
Πριν λίγο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Βρετανός πρεσβευτής Ντέϊβιντ Λάντσμαν και σε συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα Ιωάννη-Αλέξιο Ζέπος του επισημάνθηκε ότι καλό θα ήταν ο πρωθυπουργός του να αποφεύγει τέτοιες δηλώσεις οι οποίες δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης, που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

Είναι το πρώτο διάβημα διαμαρτυρίας στην Βρετανία, εδώ και πολλά χρόνια, ίσως και μετά το 1974, ενξώ είχε προηγηθεί η περίπτωση Αμπατιέλου και βέβαια τα γεγονότα της Κύπρου. Από αυτή την άποψη, η διακυβέρνηση Σαμαρά, καλά ξεκινά.
Να σημειώσουμε ότι η σύζυγος Κάμερον είναι δικηγόρος της σκοπιανής κυβέρνησης σε πολλές υποθέσεις κατά της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, η Βρετανία είναι έτοιμη να παρακάμψει τις ιστορικές υποχρεώσεις της με την ΕΕ στο πλαίσιο των κοινοτικών συνθηκών, επιβάλλοντας αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα με στόχο να ελέγξει την είσοδο Ελλήνων πολιτών, σε περίπτωση που η χώρα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ντ.Κάμερον δήλωσε σε Βρετανούς βουλευτές ότι οι υπουργοί του εξέτασαν τις νομικές παραμέτρους που θα επέτρεπαν στη Βρετανία να στερήσει από τους Έλληνες το θεμελιώδες δικαίωμά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ, αν η κρίση της Ευρωζώνης οδηγήσει σε «πιέσεις και εμπόδια».

Μιλώντας στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί του έχουν καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για «όλα τα είδη των διαφορετικών περιπτώσεων».

Όπως αναφέρει ο Guardian, το χειρότερο σενάριο είναι εκείνο που καλύπτει την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο θα πυροδοτούσε κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και συνεπακόλουθη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών οι οποίοι - βάσει της θεμελιώδους αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων - έχουν δικαίωμα να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Για να εμποδίσει αυτό το «επικίνδυνο» ρεύμα η Βρετανία είναι έτοιμη να λάβει όλα τα μέτρα.

«Θα έκανα τα πάντα για να διατηρήσω την ασφάλεια της χώρας, να κρατήσω το τραπεζικό σύστημα δυνατό, να κρατήσω την οικονομία μας ισχυρή. Άλλωστε, για έναν πρωθυπουργό, αυτό είναι το κύριο και πρώτιστο καθήκον» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος, ερωτηθείς από τον εκπρόσωπο των Εργατικών Κιθ Βαζ εάν θα έθετε περιορισμούς στους Έλληνες να ταξιδέψουν στη Βρετανία, απάντησε ότι θα προετοιμαζόταν ώστε να βρει την εξουσία και να «κλείσει την πόρτα».
Η Βρετανία έχει σχηματίσει στρατηγική συμμαχία τα τελευταία χρόνια με την Τουρκία και είναι χαρακτηριστικό ότι το τουρκικό αντιτορπιλικό ΤF-2000 θα ναυπηγηθεί επάνω σε βρετανικά σχέδια.
Αντίστοιχα η BAE Systems έχει υπονομεύσει συστηματικά την προσπάθεια ολοκλήρωσης της ναυπήγησης των πυραυλακάτων Super Vita στα ναυπηγεία Ελευσίνας, μια προμήθεια που είχε δοθεί στους Βρετανούς με προσωπική απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top