GuidePedia

0
Ο Σεργκέι Λαβρόφ δοκίμασε χθες να λειτουργήσει ως «βαλβίδα εκτόνωσης» στην κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Δύση και τη Δαμασκό. Στη φωτογραφία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ με τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ

ΕΠΑΦΕΣ ΛΑΒΡΟΦ ΜΕ ΑΣΑΝΤ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ

Ο Σύρος πρόεδρος είναι «έτοιμος να ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ. Μετά τις ΗΠΑ, Ευρωπαίοι και Αραβες αποσύρουν τους κορυφαίους διπλωμάτες τους από τη Δαμασκό


Ο Σεργκέι Λαβρόφ δοκίμασε χθες να λειτουργήσει ως «βαλβίδα εκτόνωσης» στην κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Δύση και τη Δαμασκό.
Αντί να παγιώσει το αδιέξοδο στη Συρία, το σινο-ρωσικό βέτο του περασμένου Σαββάτου λειτούργησε τελικώς ως φιτίλι και πυροδότησε νέες και μάλιστα ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή.

Βλέποντας τη «συνταγή» τους για τη Συρία να καταρρέει αλλά και τις δυνάμεις του Ασαντ να σφυροκοπούν ολόκληρες πόλεις με αμείωτη ένταση (οι νεκροί των τελευταίων ημερών ανέρχονται σε εκατοντάδες), τόσο οι χώρες του Κόλπου όσο και οι Δυτικοί (Ευρωπαίοι, ΗΠΑ) αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.
Ενδεικτικά, χθες, την ώρα που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτανε στη Δαμασκό για συνομιλίες, οι Δυτικοί αλλά και οι Αραβες ανακαλούσαν μαζικά από τη χώρα τους πρεσβευτές τους.
Πιο συγκεκριμένα, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (οι οποίες εκκένωσαν την πρεσβεία τους τη Δευτέρα επικαλούμενες λόγους ασφαλείας), χθες ήταν η σειρά των Ευρωπαίων (Γαλλίας, Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ολλανδίας, Ισπανίας) και των Αράβων (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία) να αποσύρουν τους κορυφαίους διπλωμάτες τους από τη Συρία, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας».
Μάλιστα, οι έξι μοναρχίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου προχώρησαν ακόμη παραπέρα και απέλασαν τους Σύρους πρεσβευτές από τα εδάφη τους, ενώ σε ανάλογο πνεύμα το Βερολίνο προχώρησε στη σύλληψη δύο ανδρών φερομένων ως «κατασκόπων» της συριακής κυβέρνησης, τους οποίους κατηγορεί ότι παρακολουθούσαν Σύρους αντιφρονούντες επί γερμανικού εδάφους.
Μάλιστα, αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, η γερμανική κυβέρνηση επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον Σύρο πρεσβευτή. Και ενώ συνέβαιναν όλα τα παραπάνω, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν παρουσιαζόταν από την Τουρκία έτοιμος να αναλάβει μια «νέα διεθνή πρωτοβουλία» για την εκτόνωση της κρίσης στη Συρία.
«Θα αναλάβουμε μια νέα πρωτοβουλία με χώρες που υποστηρίζουν τον λαό και όχι τη συριακή κυβέρνηση», διακήρυξε ο Ερντογάν από την Αγκυρα, ενώ ακριβώς γι' αυτή την «πρωτοβουλία» αναμένεται να μιλήσουν σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Α. Νταβούτογλου, και η Αμερικανίδα ομόλογός του, Χ. Κλίντον, στο πλαίσιο συνάντησης που θα έχουν στην Ουάσιγκτον.
Κάλεσμα
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως οι Αμερικανοί εδώ και μερικές ημέρες καλούν όσες χώρες το επιθυμούν να συνασπιστούν μαζί τους και να ενισχύσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού, παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ (η ΕΕ ήδη κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση).
Από τη μεριά του, ωστόσο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ δοκίμασε χθες να λειτουργήσει ως «βαλβίδα εκτόνωσης».
Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Σύρο πρόεδρο, ο Λαβρόφ υποστήριξε πως ο Μπασάρ αλ Ασαντ είναι «έτοιμος να ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Συρία», «να σταματήσει τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται αυτή» και «να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα του δημοψηφίσματος» για το νέο και περισσότερο δημοκρατικό σύνταγμα της χώρας, το οποίο υποτίθεται πως είναι ήδη έτοιμο.
Πάντως μέχρι στιγμής, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις, όλοι (μεταξύ αυτών και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα) αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top