GuidePedia

0

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα τελευταία χρόνια συζητείται έντονα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους αλλά και σε ΤΗΙΝΚ ΤΑΝΚS των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, η εκδήλωση (κυρίως από πλευράς Αμερικανών) προληπτικής αεροπορικής κα πυραυλικής επίθεσης κατά των Ιρανικών πυρηνικών και πυραυλικών εγκαταστάσεων .

Εδώ παρουσιάζω το σενάριο επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράν, η οποία θα είναι αιφνιδιαστική μαζική και οπωσδήποτε θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως θα διαφανεί μέσα από διαβαθμισμένα στοιχεία οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει με εντυπωσιακούς ρυθμούς και σχέδια τους για την καταστροφή των Ιρανικών Όπλων Μαζικής Καταστροφής, των εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας οικονομικών υποδομών, καθεστωτικών κτιρίων αλλά και συγκεκριμένων βάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ δεν δημοσιοποιούν (για προφανείς λόγους) πολλά από τα σχέδια τους ενώ συγκεκριμένες και λίαν εξειδικευμένες δυνάμεις τους είναι πανέτοιμες να ενεργήσουν μόλις ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «δώσει το πράσινο φως». Σε αυτό το κεφάλαιο τονίζεται ότι η επίθεση θα είναι κυρίως αεροναυτική ενώ σε αντίθεση με το Ιράκ δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις . Σημειώνεται ότι τις οποιεσδήποτε επιλογές στρατιωτικού χαρακτήρα των ΗΠΑ κατά του Ιράν γνωρίζουν πάρα πολύ λίγοι παράγοντες, ενώ γνωστοί στρατηγοί που διετέλεσαν ως Διοικητές διαφόρων περιφερειακών διοικήσεων των ΗΠΑ (πχ EUCOM-CENTCOM-PACOM), υποστηρίζουν ότι από το 2001 η κυβέρνηση των ΗΠΑ προωθεί σχέδιο ανατροπής εκκεντρικών καθεστώτων προεξέχοντας του Ιρανικού.

Οι κορυφαίοι αναλυτές των Αμερικάνικων ΜΜΕ κάνουν λόγο εδώ και τρία χρόνια για «ένα πόλεμο που έχει ήδη ξεκινήσει» με αναφορές σε WAR GAMES που τυγχάνουν υποστήριξης των πιο σημαντικών παραγόντων της πολιτικο- στρατιωτικής ζωής των ΗΠΑ (πχ του πρώην Αντιπροέδρου DICK CHENEY, του Πτεράρχου BRUCE CARLSON, Διοικητή της 8ης Διοίκησης της USAF, του μέχρι πρότινος Υπαρχηγού του Διακλαδικού Επιτελείου των ΗΠΑ JAMES CARTWRIGHT και πολλών άλλων).

Όλοι τους επισημαίνουν τις παγκόσμιου εμβέλειας δυνατότητες των ΗΠΑ μέσω της STRATEGIC COMMAND (Στρατηγική Διοίκηση) και του σχεδιασμού της US GLOBAL STRIKE (κορυφαίου και απορρήτου σχεδίου των ΗΠΑ για άμεση και καταιγιστική δράση σε οποιοσδήποτε σημείο του πλανήτη).

2. Οι Αμερικανικές Στρατηγικές Εθνικής Ασφάλειας και το Ιράν

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ από το 2002 όταν παρουσιάσθηκε η εθνική Στρατηγική των ΗΠΑ επεσήμανε εξ’αρχής το κομβικό σημείο των απειλών για την ασφάλεια της υπερδύναμης που είναι η σχέση ανάμεσα στον εξτρεμισμό και τις επικίνδυνες τεχνολογίες. Στην εθνική στρατηγική των 2006 και 2009 γίνεται ειδική αναφορά στο Ιράν (καθεστώς , τρομοκρατία, ΟΜΚ, υποδαύλιση των συμφερόντων των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή), ενώ δεν αποκλείει την προληπτική (PREEMTIVE) επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του Ιράν(το οποίο ως γνωστό από το 2002 θεωρείται ως μέρος του «ΑΞΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ»από κοινού με το Ιράκ επί Σαντάμ και με το καθεστώς της Βορείου Κορέας).

Επιπρόσθετα η Στρατηγική των ΗΠΑ για την καταπολέμηση των ΟΜΚ τονίζει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτρέψουν επικίνδυνα και προκλητικά καθεστώτα, καθώς και τρομοκράτες να απειλήσουν την χώρα, μέσω της χρήσης λίαν καταστροφικών όπλων γι αυτό και οι ΗΠΑ είναι πανέτοιμες να αναλάβουν επιθετικές επιχειρήσεις για να εμποδίσουν, αποτρέψουν και αρνηθούν σε κράτη-παρίες στην χρήση ΟΜΚ εναντίον του εδάφους των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους ανά τον κόσμο»

Αμερικάνικες προετοιμασίες για να πλήξουν τον περιφερειακό ρόλο του Ιράν

Με την έναρξη του σχεδίου GLOBAL STRIKE υπό την Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ (US STRATCOM) οι Αμερικανοί έχουν την δυνατότητα να εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις σε οποιαδήποτε σημείο της υδρογείου. Συμβατικές , Πυρηνικές και Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν ενταχθεί στη GLOBAL STRIKE. Βάσει απορρήτων μελετών οι ΗΠΑ σε μία τέτοια εξέλιξη μπορούν να πλήξουν συμβατικά περίπου 10.000στόχους. Στο παρελθόν η US STRATCOM ήταν αποκλειστικά επικεντρωμένη σε πυρηνικά σενάρια, αλλά τα τελευταία 5 χρόνια διεξάγει κάθε είδους επιχειρήσεις όπως στο διάστημα, στο κυβερνοχώρο σε ζητήματα συλλογής πληροφοριών, στην αντιμετώπιση απειλών από ΟΜΚ, σε θέματα αντιπυραυλικής άμυνας και GLOBAL STRIKE οποιαδήποτε χρονικής στιγμής και σε οποιοδήποτε σημείο της γης.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν στρατηγικές δυνάμεις που μπορεί να πλήξουν το Ιράν σε διάστημα λίγων ωρών (και μόλις δοθεί η εντολή), ακόμα και με πυρηνικά όπλα (αν και τα τελευταία ως γνωστό υπάγονται σε πολιτικό έλεγχο). Σε συμβατικό επίπεδο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι μπορούν να πλήξουν το Ιράν με περίπου 10000 «έξυπνες» συμβατικές βόμβες. Στην κορυφαία Αμερικάνικη ετήσια άσκηση GLOBAL LIGHTNING οι ΗΠΑ δοκίμασαν το 2008, τέτοιου είδους και μορφής επιλογές.

Εξετάστηκαν μεταξύ άλλων και στρατηγικού επιπέδου δυνατότητες συμπεριλαμβανομένου και του απορρήτου CONPLAN 8022/Α/Β που αφορά επιθέσεις σε οποιαδήποτε σημείο του πλανήτη υπάρχουν ΟΜΚ και εχθρικές βάσεις (με εμπλοκή βαρέων βομβαρδιστικών, πυρηνικών και συμβατικών υποβρυχίων, χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων καθώς και ομάδες Ειδικών Δυνάμεων). Για την GLOBAL STRIKE o Αμερικανός πρόεδρος έχει στη διάθεση του 200 βομβαρδιστικά (Β 52-Β1-Β2- F 117A), καθώς και χιλιάδες πυραύλους TOMAHAWK που πρόκειται να εκτοξευτούν από πλοία και υποβρύχια. Τα βομβαρδιστικά Β-2Α μεταφέρουν πλέον συμβατικές βόμβες βαθειάς διάτρησης, (ΜΟΡ) με τεράστιο αριθμό ειδικών εκρηκτικών που μπορούν να διατρυπήσουν πολύ βαθειά στο εχθρικό έδαφος (πχ η GBU-39), γεγονός που θα αναβαθμίσει πολύ την επιλογή του «ΣΟΚ και ΔΕΟΣ». Με τέτοιου είδους βόμβες το Ιράν κινδυνεύει να υποστεί καταλυτικά πλήγματα με απρόβλεπτες συνέπειες για την επόμενη ημέρα.

Το «μινιμαλιστικό» σενάριο μίας επίθεσης στο Ιράν θα επικεντρώνεται κυρίως σε ορισμένες βάσεις πυρηνικών δραστηριοτήτων ενώ πάνω σε αυτό το σενάριο κινείται το Ισραήλ. Όμως κάτι τέτοιο αφήνει σχεδόν άθικτη την δομή του καθεστώτος, την Επαναστατική Φρουρά κ.α. Μία τέτοια επίθεση οδηγεί σε καθυστέρηση το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλα δεν επιλύει το όλο θέμα.

Μία τέτοια ενέργεια των ΗΠΑ θα πλήξει τις βάσεις εμπλουτισμού του Ουρανίου και πλουτωνίου, ενώ οι στόχοι θα είναι οι βάσεις της ΝΑΤΑΝΖ, του ISFAHAN, του ΑRΑΚ του ΦΟΡΝΤΟ και πιθανότατα ο Ρωσικών προδιαγραφών πυρηνικός αντιδραστήρας BUSHEHR. Μία τέτοια αεροπορική προσβολή σε περίπτωση επιτυχίας θα καταστρέψει την βάση εμπλουτισμού του ουρανίου στη ΝΑΤΑΝΖ, τον αντιδραστήρα βαρέας ύδατος στο ARAK, την όλη υποδομή του αντιδραστήρα στο BUSHEHR (καταστεί), αλλά και την βάση του υλικού URANIUM HEXAFLUORIDE (UF 6) που χρησιμοποιείται στο ISFAHAN.

Η ΝΑΤΑΝΖ μαζί με το ARAK είναι σε σχετικά απομονωμένες περιοχές , ενώ το ISFAHAN σε περιοχή με πληθυσμιακή παρουσία και περίπου 15 χλμ από την αρχαία πόλη.

Ο αντιδραστήρας του BUSHEHR είναι περίπου 25χλμ από μία πόλη που φιλοξενεί αεροναυτικές εγκαταστάσεις στον Κόλπο Συμβατικές επιθέσεις της USAF στο ARAK και στη NATANZ δεν πρόκειται να προκαλέσουν κάποια σοβαρά προβλήματα στον τοπικό πληθυσμό, ενώ στο ISFAHAN υπάρχει κίνδυνος για περιορισμένο αριθμό απωλειών σε ανθρώπινο δυναμικό. Επίθεση στο BUSHEHR θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και απώλειες στην ευρύτερη περιοχή.

Αν και το σενάριο αυτό δεν αποκλείεται από τις ΗΠΑ, εν τούτοις μία τέτοια ενέργεια δεν καλύπτει απόλυτα τους αντικειμενικούς σκοπούς των Αμερικανών. Μια άλλη επιλογή είναι μία επίθεση σε διευρυμένο κύκλο πυρηνικών βάσεων , χωρίς όμως να προσεγγίζει το σημείο καθολικής επίθεσης σε Ιρανικές στρατιωτικές και άλλες εγκαταστάσεις.

Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται επίθεση σε 23 και πλέον πυρηνικές βάσεις του Ιράν (συμπεριλαμβανομένων και ερευνητικών κέντρων σε Πανεπιστήμια, που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα).

Μία τέτοια επίθεση θα προκαλέσει περισσότερες ζημιές και απώλειες (αφού θα πληγούν βάσεις μέσα σε Ιρανικές πόλεις).

Οι ΗΠΑ έχουν αναφερθεί σε βάθος για μία άλλη επιλογή η οποία αρχίζει με το «Σόκ και Δέος» και σταδιακά προσεγγίζει αυτό που αποκαλούν ESCALATION DOMINANCE (δηλαδή να κυριαρχήσουν εν μέσω ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ). Προβλέπεται καθολική ενέργεια κατά πυρηνικών και συμβατικών στόχων (αεράμυνα, Κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου κα).

Σε εφαρμογή τέτοιου είδους σχεδίου οι ΗΠΑ θα σκοπεύουν να πλήξουν Ιρανικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να επιτεθούν σε Αμερικανικές ή και Νατοϊκές στο Αφγανιστάν. Επίσης στρατηγικές Αμερικανικές επιθέσεις εναντίων «ειδικών» βάσεων του Ιράν, θα στοχεύουν στο να πληγούν εγκαταστάσεις/τερματικοί σταθμοί πετρελαίου τις παράκτιες πόλεις του Ιράν, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ στοχεύουν στο να καταστρέψουν ένα λίαν υπολογίσιμο τμήμα της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς. Εκτιμάται ότι αν αρχίσει η υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου το Ιράν θα υποστεί σοβαρά πλήγματα, αλλά και για τους Αμερικανούς θα είναι «δίκοπο μαχαίρι» γιατί στο Μουσουλμανικό κόσμο θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο ένα υπάρχον ήδη κύμα Αντιαμερικανισμού.

Στην υλοποίηση αυτού του σεναρίου ο ρόλος των SOFs ( Ειδικών Δυνάμεων) των ΗΠΑ θα είναι καθοριστικός στον εντοπισμό πολλών και υπολογίσιμων βάσεων στο Ιρανικό έδαφος. Δεν μπορεί να αποκλεισθεί η περίπτωση χρήσης ελικοπτέρων από SOFs για να διευκολυνθεί ο εντοπισμός περιοχών με OMK και πυραυλικών βάσεων (τύπου SCUD). H αναβάθμιση της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων (SOCOM) τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια του πολέμου κατά της Τρομοκρατίας, την έχει φέρει όλο και πιο κοντά στην « αντίληψη» του GLOBAL STRIKE. Άλλωστε η ανάληψη καθηκόντων ως διοικητή της από το ναύαρχο ΜΑΚ ΡΕΙΒΕΝ ενισχύει την ανωτέρω τάση.

Ενδεχόμενες ενέργειες των ΗΠΑ κατά του Ιράν κινούνται έντονα μέσα σε συμβατικό πλαίσιο. Η σχετικά αδύναμη Ιρανική αεροπορία θα πληγεί άμεσα καθώς και το ιδιαίτερα απαρχαιωμένο σύστημα των επικοινωνιών του.

Σε συμβατικό πόλεμο κατά του Ιράν οι ΗΠΑ δύναται να αρχίσουν από ένα επιχειρησιακό Σχέδιο όπως το CONPLAN 1025 (που προβλέπει ισχυρή επίθεση) και να φθάσουν σε ορισμένα «πιο χαλαρά πλαίσια επίθεσης». Το 1025 αφορά ενέργειες στα Στενά του HORMUZ και στην Κασπία Θάλασσα (μέσω Αζερμπαϊτζάν).

Το CONPLAN 8022/Β αφορά και πιθανή χερσαία επίθεση κατά του Ιράν, αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται να είναι στις προθέσεις των ΗΠΑ. Όμως το CONPLAN 8022 μπορεί να συνδυασθεί τμε ο OPLAΝ 1002-04 των ΗΠΑ που αφορά επιθέσεις στην Δυτική περιοχή του KUZHESTAN στο Ιράν, ή και με το OPLAΝ 1019 που αφορά την διατήρηση του διαύλου του HORMUZ ως ανοικτό για την διεθνή ναυσιπλοΐα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι Αμερικανικές Δυνάμεις έχουν προετοιμασθεί πολύ για ενδεχόμενο πλήγμα κατά του Ιράν. Υπό την κωδική ονομασία TIRANNT (THEATRE IRAN NEAR TERM) έχουν σχεδιασθεί πολλά σενάρια (μέσω Ηλεκτρονικών Υπολογιστών), ενώ μετά την 9/11 600 πλέον F-15 και F-117 είναι πανέτοιμα για να δράσουν στον Κόλπο, σε περίπτωση νέου πολέμου. Το Ιράν από τα Αμερικάνικα αεροπλανοφόρα στον Κόλπο ή βάσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στα έξι Αραβικά κράτη (Ομάν-ΗΑΕ-Κουβέιτ-Κατάρ Μπαχρέιν-Σαουδική Αραβία) είναι κάπου μεταξύ 15΄-30΄ (για τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη των ΗΠΑ).

Μετά τα τραγικά γεγονότα της 9/11 το Αμερικανικό Ναυτικό, μπορεί να ενεργοποιήσει 6 αεροπλανοφόρα μέσα σε ένα μήνα (με ενισχύσεις από τον Ατλαντικό και Ειρηνικό). Τον Ιούλιο του 2007 η CARRIER STRIKE FORCE διέθετε τρία αεροπλανοφόρα, ενώ από κοινού εκπαιδεύονται Δυνάμεις Πεζοναυτών (σε ενδεχόμενη κρίση είναι στη διάθεση της CENTCOM 50.000 Πεζοναύτες). Επιπρόσθετα στη διάθεση της CENTCOM είναι 16 ειδικά πλοία τα οποία θα φθάσουν πολύ γρήγορα στην περιοχή του Κόλπου από την Μεσόγειο (MRS-1), από την βάση του DIEGO GARCIA στιν Ινδικό (MRS-2) καθώς και από την περιοχή ΓUAM/SAIPAN στον Ειρηνικό Ωκεανό (MRS-3).

Βάσει των ανωτέρω (και πριν εξετάσουν και κάποια άλλα «σημεία τριβής» και σενάρια), μπορούμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:
Οποιαδήποτε Αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν είναι πολύπλοκη αλλά εφικτή ενώ μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες. Αυτή την φορά οι ΗΠΑ αναφέρονται (σε κλειστούς χώρους) για μία πιο μαζική επίθεση, που να μην επιτρέψει στην Τεχεράνη, πολλές ανταποδοτικές επιλογές
Αμερικανικά βομβαρδιστικά και μακράς ακτίνας δράσης πύραυλοι μπορούν να χτυπήσουν το Ιράν μέσα σε λίγες ώρες (περίπου 10.000 στόχους)
Οι υπάρχουσες Αμερικανικές Διακλαδικές δυνάμεις στον Κόλπο, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικά πλήγματα στον Ιρανικό στρατό και στο καθεστώς.
Κάποιες από τις επιλογές των ΗΠΑ ενδέχεται να προκαλέσουν υπολογίσιμες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό του Ιράν.
Το Ισραήλ προσεγγίζει λόγω δυνατότητας και ιδιαιτεροτήτων το “MINIMALIST” σενάριο, δηλαδή πλήγματα σε καίρια σημεία και χώρους του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι σε περίπτωση επιθέσεων κατά του Ιράν, με διαφόρους τρόπους (πχ παροχή υποστήριξης) θα τους συνδράμουν η Ολλανδία, η Γαλλία, η Αυστραλία και η Μεγ. Βρετανία.
Η ηγεσία των ΗΠΑ έχει πάρει τα μαθήματα της / LESSONS LEARNED από τον πόλεμο στο Ιράκ, για την καθολική χρήση της στρατιωτικής ισχύος
Οι πλείστες χώρες του Κόλπου (με τον ένα ή άλλο τρόπο) θα υποστηρίξουν τις ενέργειες των ΗΠΑ.
Δεν ισχύουν τα όσα κάποιοι ισχυρίζονται ότι «λόγω της παρουσίας υπολογίσιμων Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν», οι ΗΠΑ δεν έχουν αρκετή στρατιωτική δύναμη. Είναι αβάσιμο, γιατί το 95% της CENTCOM και της STRATCOM δεν προβλέπουν τακτικές χερσαίες ενέργειες. Οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν σε αεροναυτικές ενέργειες. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν τονίσει ότι «δεν υπάρχουν πολλές επιλογές». Άρα «ή θα αφήσουμε το Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη ή θα το βομβαρδίσουμε»
Γνωστοί αναλυτές των Υπηρεσιών Πληροφοριών ισχυρίζονται ότι το Ιράν έχει αποκρύψει πολλές δραστηριότητες, προγράμματα και υλικά πολύ βαθειά στο εσωτερικό της χώρας, άρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να εντοπισθούν και καταστραφούν όλα από αέρος ή μέσω πυραύλων.

Ως ένα σημείο έχουν δίκιο. Όμως οι ΗΠΑ εδώ και 4 χρόνια έχουν στείλει Ειδικές Δυνάμεις (SOFs) μέσα στο Ιράν (από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Αζερμπαϊτζάν) οι οποίες έχουν εντοπίσει πολλές δραστηριότητες του Ιρανικού καθεστώτος καθώς και ύποπτο υλικό, το οποίο θα καταστρέψουν σε συγκεκριμένη φάση.

Επίσης βάσει απόρρητων πληροφοριών οι ΗΠΑ διεξάγουν ήδη πληροφοριακές και ψυχολογικές επιχειρήσεις σε πολλά σημεία της Ιρανικής ενδοχώρας, γεγονός που την κατάλληλη στιγμή θα δημιουργήσει υπολογίσιμο αριθμό δυσχερειών και προβλημάτων στην πολιτική και θεοκρατική ηγεσία της Τεχεράνης.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top