Η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται για αυτό που υπόσχεται ότι θα είναι μια έντονη αντιπαράθεση για το σύνταγμα αυτό το φθινόπωρο.
Λαμβάνοντας υπόψη το δημοψήφισμα του περασμένου χρόνου για την τροποποίηση τμημάτων του συντάγματος του 1982 και της υπόσχεσης του AKP στις εκλογές να συντάξει ένα νέο σύνταγμα κατά τη διάρκεια της τρίτης θητείας του, η τουρκική κυβέρνηση πιέζει με σχέδια για ένα νέο πολιτικό σύνταγμα.
"Αυτό το σύνταγμα πρέπει να μην έχει δημοκρατικές "ντροπές" του παρελθόντος: μη αποκλειστικό αλλά χωρίς αποκλεισμούς, μη αποξενωμένο αλλά να μπορούμε να το ενστερνιστούμε, να μην κάνει διακρίσεις αλλά να ενσωματώνει, και μη καταπιεστικό αλλά απελευθερωτικό", είπε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτική προσφώνηση προς το έθνος στις 30 Ιουλίου.
Ενόψει της επικείμενης συζήτησης, το AKP έχει διαμορφώσει μία επιτροπή εννέα μελών που θα κατευθύνουν τις εργασίες για το νέο σύνταγμα. Ο στόχος είναι να καταρτιστεί ένα συνοπτικό έγγραφο που θα παρέχει έναν οδικό χάρτη για τις συνεδριάσεις το Σεπτέμβριο μεταξύ του Ερντογάν και όλων των πολιτικών κομμάτων. Έπειτα, μετά από την εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου το φθινόπωρο, μία νέα κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνταγματικού Συμβιβασμού θα σχηματιστεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα κόμματα.
Προγραμματίζεται να συνταχθεί το σύνταγμα με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαφορετικών τμημάτων της κοινωνίας. Μέχρι το Σεπτέμβριο, η επιτροπή θα καλέσει στους εκπροσώπους των ΜΚΟ, της κοινωνίας των πολιτών και του ακαδημαϊκού κόσμου για να παρέχει υλικό για το νέο σύνταγμα.
Για το σκοπό αυτό, ο Ερντογάν προγραμματίζει να στείλει επιστολές στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και να τους ενημερώσει για τις βασικές αρχές του για ένα νέο σύνταγμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα τους καλεί να εργαστούν μαζί για τη σύνταξη του νέου συντάγματος.
Αυτή την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Σεμίλ Σισέκ επισκέφτηκε τους αρχηγούς των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης -- CHP και MHP -- και έλαβε τη δέσμευσή τους ότι θα συμμετάσχουν στη νέα Επιτροπή Συνταγματικού Συμβιβασμού. Όμως, δεν κάλεσε το BDP που είναι υπέρ των Κούρδων εξαιτίας του μποϊκοτάζ τους στο κοινοβούλιο, αφήνοντας την υπόνοια ότι και ο Ερντογάν θα κάνει το ίδιο.
Μιλώντας στους SETimes, ο επικεφαλής της τρέχουσας Κοινοβουλευτικής Συνταγματικής Επιτροπής Μπουρχάν Κουζού τόνισε ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι που ήταν "κατά" στο τελευταίο δημοψήφισμα θα ενσωματωθούν στο σύνταγμα για να αποτραπούν οι εντάσεις. "Το νέο σύνταγμα δεν θα σχεδιαστεί μόνο από το AKP, επειδή η πιθανή ισορροπία μεταξύ των ψηφοφόρων που ήταν "κατά" και των ψηφοφόρων που ήταν "υπέρ" για ένα συνταγματικό δημοψήφισμα θα αναγκάσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετέχουν στην προετοιμασία του νέου συντάγματος", λέει.
Υπό την τρέχουσα κοινοβουλευτική καταμέτρηση, το AKP έχει 327 έδρες, τρεις έδρες λιγότερες από όσες χρειάζεται για να προτείνει αλλαγές στο σύνταγμα και να το ψηφίσει μέσω δημοψιφίσματος, καθώς και 40 έδρες λιγότερες από όσες χρειάζεται για να διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων προκειμένου να τροποποιήσει το σύνταγμα μονομερώς. Επομένως, θα χρειαστεί κάποια υποστήριξη από την αντιπολίτευση ή τους ανεξάρτητους βουλευτές για να περάσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
"Εάν το AKP επιτύχει συμφωνία με μόνο ένα κόμμα, η κοινωνική στήριξη ενός νέου συντάγματος θα λείπει", είπε ο Ιμπραήμ Κιράς, δημοσιογράφος της καθημερινής εφημερίδας Star, στους SETimes".
Η συναίνεση μεταξύ του AKP και του CHP της αντιπολίτευσης για το νέο σύνταγμα θεωρείται γενικά δύσκολη. "Επιπλέον, θα είναι περισσότερο από αισιόδοξο να σκεφτούμε ότι η ηγεσία [ο αρχηγός του CHP Κεμάλ] του Κιλισντάρογλου μπορεί να πείσει το κόμμα του να εργαστεί με το AKP για το σύνταγμα", λέει ο Κιράς, αναφερόμενος στις εσωτερικές διχόνοιες του CHP".
Το Κόμμα Εθνικιστική Δράση (MHP) και το AKP μπορεί να είναι σε θέση να συμφωνήσουν για το περιεχόμενο και τους στόχους ενός νέου συντάγματος, αλλά ακόμα και τότε "Δεν μπορούμε να περιμένουμε ένα σύνταγμα που προετοιμάστηκε από αυτά τα δύο κόμματα να το ενστερνιστούν τα υπόλοιπα τμήματα της κοινωνίας", σημειώνει ο Κιράς.
Όποιες και εάν είναι οι λεπτομέρειες του τελικού συντάγματος, ο Μπουρχάν Κουζού λέει ότι θα σχεδιαστεί πάνω στην αρχή της διεύρυνσης της ελευθερίας: οι περιορισμοί θα αποτελούν εξαίρεση, όχι τον κανόνα.
Ο Κουζού επισημαίνει ότι το σύνταγμα του 1982 έχει ήδη αλλάξει 17 φορές, κυρίως στους τομείς για τη διεύρυνση των ελευθεριών. "Παρόλα αυτά, ως αποτέλεσμα αυτών των 17 τμηματικών αλλαγών, το σύνταγμα έχει γίνει ένα "μπάλωμα" και έχει οδηγήσει σε αποσυνδέσεις και σε αντιφάσεις μεταξύ των άρθρων στο επίπεδο εφαρμογής", προσθέτει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα νέο σύνταγμα.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου