GuidePedia

0

Οι χώρες της ΕΕ δήλωσαν πως δεν θα υπάρξει στρατιωτική δράση στη Συρία και ζήτησαν από τους διαδηλωτές να μην επιτεθούν στις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος Άσσαντ, στο τελευταίο σχέδιο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που κατέθεσε η Γαλλία με την συμπαράσταση των χωρών-μελών της ΕΕ. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαβίβασαν το κείμενο στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη (8 Ιουνίου), περίπου 10 ημέρες μετά την αρχική συγγραφή του κι αφού προηγουμένως τα Υπουργείων Εξωτερικών σε διάφορες πρωτεύουσες το επεξεργάστηκαν κάνοντάς ελάχιςστα απειλητικό. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται σήμερα, τις απογευματινές ώρες (Ευρώπης).

Το νέο σχέδιο προσθέτει μια ρήτρα λέγοντας “η μόνη λύση στην τρέχουσα κρίση στη Συρία είναι μέσω μιας χωρίς αποκλεισμούς στη διαδικασίας της πολιτικής ηγεσίας της Συρίας.“ Την τελευταία στιγμή τοποθετήθηκε επίσης μια γραμμή που λέει ότι ο ΟΗΕ είναι “αποφασισμένος να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης.”

Η τροποποίηση αποσκοπεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες στη Βραζιλίας, Κίνας, Ινδίας, Νότιας Αφρικής και τη Ρωσία ότι η κίνηση των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι ένα προοίμιο για στρατιωτική δράση, όπως στη Λιβύη. Η νέα έκδοση εκφράζει λύπη για «βία κατά των δυνάμεων ασφαλείας” και “καλεί όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με άκρα αυτοσυγκράτηση … και να απέχουν από αντίποινα.” Επανέρχεται επίσης, καλώντας τη Συρία να καταργήσει το Ειδικό Δικαστήριο για την Ασφάλεια και περιλαμβάνει μια αναφορά στην αναφορά στην ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου στη νότια πόλη της Συρίας Ντεράα.

Το σχέδιο ψηφίσματος μιλά ακόμα για αξιόπιστες αναφορές για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σε μια ένδειξη ότι η ηγεσία της Συρίας θα μπορούσε στο μέλλον ν’ αντιμετωπίσει νομικές ενέργειες στη Χάγη και ζητεί την πρόσβαση από ερευνητές του ΟΗΕ για να εξετάσουν τις καταγγελίες.

Το νομικώς μη δεσμευτικό κείμενο “καλεί όλα τα κράτη να … εμποδίζουν την άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταβίβαση προς τη Συρία οπλισμού και συναφούς υλικού κάθε τύπου.“ Προειδοποιεί την Συριακή ηγεσία να μην επιτεθεί στην πόλη της Τζισρ αλ Σογκούρ, και λέει ότι πρέπει να απελευθερώσει τους κρατούμενους συνείδησης και να προχωρήσει στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Η ΕΕ χρειάζεται εννέα θετικές ψήφους στο 15-μελές Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι χρήση βέτο για να υπερψηφιστεί το κείμενο της. Η Ρωσία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς ευρέως πιστεύεται ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει βέτο μόνο εάν η Ρωσία έχει αποφασίσει να μπλοκάρει μόνη της το κείμενο κάτι που δεν θ αφήσει να γίνει. Θετικές αντιδράσεις από τη Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική θα κάνουν δυσκολότερη την απόφαση της Ρωσίας να δράσει μόνη της. Ο Λίβανος – δεν διαθέτει βέτο – κι αναμένεται να καταψηφίσει το ψήφισμα από το φόβο του ισχυρού γείτονά της.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας προχθές στο κοινοβούλιο στο Λονδίνο ,πέταξε το γάντι στη Μόσχα. ”Αν κάποιος ψηφίσει κατά του εν λόγω ψηφίσματος ή προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το βέτο, θα πρέπει να δουν τη συνείδησή τους», είπε.

Ο εκπρόσωπος Μαρκ Τόνερ του Στάιτ Ντηπάρτμεντ, την ίδια μέρα μιλόντας στα ΜΜΕ στην Ουάσινγκτον είπε ότι η κίνηση του ΟΗΕ “μπορεί ή δεν μπορεί να” σταματήσει τον ηγέτη της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ από το να θανατώσει περισσότερους ανθρώπους. ”Δεν θέλω να με οποιονδήποτε τρόπο να το χαρακτηρίσω … [ψήφισμα] που δεν έχει καν ψηφιστεί ακόμα…», είπε. «Είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας, νομίζω, να οικοδομήσει την πίεση επί των αλ-Άσαντ.” Απέκλεισε ωστόσο,κάθε περίπτωση επανάληψης της παρέμβασης τύπου Λιβύης: «Δεν υπάρχει ένα μέγεθος που να ταιριάζει η ίδια στρατηγική προσέγγιση σε όλεςς αυτές τις καταστάσεις … κάθε μια τους είναι μοναδική κατάσταση, μοναδική περίπτωση“.

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι: «Η πλήρης σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας μέχρι σήμερα είναι αδικαιολόγητη και μπορεί να αποθρασύνει περισσότερο τις αρχές της Συρίας στη βάναυση καταστολή σε βάρος του ίδιου του λαού τους».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top