GuidePedia

0

Δυο 24ωρα πριν από τις εκλογές στην Τουρκία το ερώτημα είναι όχι το ποιος θα τις κερδίσει - είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία του κυβερνητικού κόμματος του κ. Ερντογάν - αλλά τι ποσοστό ψήφων θα συγκεντρώσει και αν θα έχει τουλάχιστον 330 έδρες στη νέα Βουλή των 550 εδρών. Στόχος και επιδίωξη του κ. Ερντογάν είναι να εξασφαλίσει συνολικά και με τη βοήθεια των «Ανεξάρτητων» (που δεν θα είναι περισσότεροι από 35), τον μαγικό αριθμό των 365 ψήφων οπότε δεν θα έχει λόγο να προσφύγει πάλι στον λαό - σε δημοψήφισμα εντός του έτους- για να εγκρίνει και να επικυρώσει το νέο Σύνταγμα που διαμορφώνουν ήδη ομάδες συνταγματολόγων, κοινωνικών παραγόντων, πολιτικών και άλλων και θα φέρουν στη νέα Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Το Σύνταγμα είναι ένα από τα δυο κρίσιμα θέματα που θα απασχολήσουν τη νέα Βουλή- το άλλο είναι το Κουρδικό, το οποίο συνδέεται έμμεσα τουλάχιστον με το Σύνταγμα. Ο πολιτικός κόσμος της Τουρκίας έκανε μεγάλα βήματα σ' αυτό το ζήτημα τα τελευταία δυο χρόνια. Ακόμη και τον Οκτώβριο του 2009 ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν δεν δεχόταν ότι η χώρα του είχε «πρόβλημα» με τους Κούρδους. Σήμερα, όχι μόνο ο ίδιος βεβαιώνει δημόσια ότι «θα το λύσει» και μάλιστα με τρόπο που θα ικανοποιεί τους Κούρδους αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται ότι «θα αγωνιστεί πάση θυσία» για την «ικανοποιητική για όλους μας λύση» του.

Η οποία λύση θα δοθεί μέσω του συντάγματος- αν αυτό θα τους αναγνωρίζει ως αυτόνομη εθνότητα με ίσα δικαιώματα και ελευθέριες όπως τους Τούρκους.

Οσον αφορά τη δημοκρατικότητα του νέου Συντάγματος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η βασική αρχή του είναι «η αναγνώριση της ελευθέριας του τούρκου πολίτη» και η «δημοκρατικοποίηση» (;) των κρατικών υπηρεσιών. Υπάρχουν όμως και φήμες ότι αλλάζει τη μορφή εξουσίας. Από κοινοβουλευτική, όπως ήταν ως σήμερα, σε προεδρική της μορφής του γαλλικού πολιτικού συστήματος. Κάτι τέτοιο λέγεται ότι οραματίζεται ο κ. Ερντογάν ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά τον περασμένο Φεβρουάριο απάντησε ότι «αυτό δεν είναι θέμα του παρόντος».

Αν πραγματικά θεσμοθετηθεί μια τέτοια αλλαγή ο τούρκος πρωθυπουργός θα συναντήσει δυσκολίες στη νέα Βουλή. Θα υπάρξουν αρνητικοί ψήφοι από τους Ανεξάρτητους αλλά και από το κόμμα του- πιστεύεται ότι 35 με 40 βουλευτές θα καταψηφίσουν είτε θα απόσχουν- οπότε θα αναγκαστεί να φέρει το Σύνταγμα σε δημοψήφισμα, κάτι που οπωσδήποτε θέλει να αποφύγει.

Οι σχετικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ένα τρίτο σχεδόν εκείνων που θα ψηφίσουν την Κυριακή το κυβερνητικό κόμμα θα καταψήφιζαν ένα Σύνταγμα που θα μετέβαλε τη χώρα τους σε προεδρική Δημοκρατία αμερικανικής είτε γαλλικής μορφής. Μια τέτοια αποδοκιμασία, λίγους μήνες μετά τη θριαμβευτική επιτυχία στις εκλογές, οπωσδήποτε δεν θα την ήθελε ο κ. Ερντογάν. Γι αυτό και δεν δίδεται μεγάλη προσοχή στα σενάρια περί προεδρικής Δημοκρατίας.
Στάθης Ευσταθιάδης
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top