GuidePedia

0
Τα αίτια της μετανάστευσης, η σχέση των μεταναστών με την αγορά εργασίας και οι μεταναστευτικές πολιτικές σε Ελλάδα και ΕΕ βρίσκονται στο επίκεντρο της Διεθνούς Συνόδου Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, που συνεδριάζει στον αντίποδα του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν τη Δευτέρα στην Αθήνα.Η εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση των μεταναστών,.....
η εκπαίδευση των μεταναστών και των παιδιών τους, τα νέα προσφυγικά κύματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, η πολιτική συνόρων και η διαχείριση της μετανάστευσης, η σχέση της μετανάστευσης με την αγορά εργασίας, οι μεταναστευτικές πολιτικές σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση και η λεηλασία του Τρίτου Κόσμου ως γενεσιουργό αίτιο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων από Ασία και Αφρική ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στο «αντι-φόρουμ», την Κυριακή στην ΑΣΟΕΕ.
Οι εργασίες του «αντι-φόρουμ» συνεχίζονται τη Δευτέρα -για το απόγευμα έχει προγραμματισθεί συναυλία στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα- και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη.
Μια από τις απόψεις που αναλύθηκε ευρέως και από διάφορες οπτικές γωνίες την Κυριακή, ήταν ότι η καταστολή της παράνομης μετανάστευσης δεν έχει ως τελικό στόχο τον έλεγχο της ροής μεταναστών προς την Ευρώπη, ούτε μειώνει τελικά τη ροή. Καθορίζει όμως τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται και διαβιούν οι παράνομοι μετανάστες.
Ενδεικτικά, ο Βασίλης Τσιάνος, λέκτορας της Κοινωνιολογίας της Μετανάστευσης στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, σημείωσε ότι η μαζική έξοδος μεταναστών από την Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση στην αγορά εργασίας, όπως υποστηρίζεται, μάλλον δεν θα συμβεί. Τα προγράμματα επαναπατρισμού από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία στις χώρες προέλευσης ελάχιστα έχουν επιτύχει, παρότι υπάρχει και οικονομικό βοήθημα προκειμένου νόμιμοι αλλοδαποί να επιστρέψουν.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ανάλογες προσπάθειες επιστροφής μεταναστών-εργατών στις πατρίδες τους μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973, είχαν εξίσου αποτύχει. Το μόνο που κατάφερε εκείνη η κρίση ήταν να παγιώσει την ύπαρξη μεταναστευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη.

Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Αποστόλης Καψάλης τόνισε, δε, ότι «μετανάστευση και μισθωτή εργασία» είναι αλληλένδετες έννοιες και χαρακτήρισε «ύποπτο» το διαχωρισμό τους τόσο στα ευρωπαϊκά νομοθετικά κείμενα όσο και στις διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως είπε, αντί η μετανάστευση να υπάγεται στη διεύθυνση Απασχόλησης, έχει υπαχθεί στη διεύθυνση Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top