GuidePedia

0

Ράλι εξοπλισμών στην Ευρώπη

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
“Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο έως το 2029» ανέφερε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, επισημαίνοντας ότι η ρωσική επιθετικότητα δεν θα σταματήσει στα ρωσικά σύνορα αλλά θα επεκταθεί στη Γεωργία, τη Μολδαβία και εν τέλει στο ΝΑΤΟ. Σε αυτή τη βάση, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε την παραγγελία ακόμη 20 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon. Η γερμανική αεροπορία διαθέτει ήδη 138 αεροσκάφη αυτού του τύπου, ενώ 38 βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής. Η ανακοίνωση έγινε στο Βερολίνο κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης ILA24, όπου παρουσιάζονται όλες οι νέες τεχνολογίες από τον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας. Η γερμανική αγορά έρχεται να προστεθεί στο μεγαλύτερο έως σήμερα εξοπλιστικό «ράλι» των ευρωπαϊκών κρατών, που ενισχύουν σημαντικά τις αμυντικές και επιθετικές τους δυνατότητες.

Από την έκθεση βγήκε και μια είδηση με ελληνικό ενδιαφέρον, που αφορά στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην MBDA, κατασκευάστρια των πυραύλων Α/Α Meteor και τη Luftwaffe, σχετικά με την ενσωμάτωση του συγκεκριμένου βλήματος στα γερμανικά F-35. Η πιστοποίηση του Meteor στο F-35 ξεκίνησε το 2019 για τα βρετανικά αεροσκάφη, ενώ και η Ελλάδα έχει δηλώσει ενδιαφέρον για τη δυνατότητα χρήσης του βλήματος από τα δικά της F-35, όταν αυτά αποκτηθούν. Υπενθυμίζουμε ότι η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει πυραύλους Meteor οι οποίοι αγοράστηκαν για να εξοπλίσουν τα 24 Rafale της 332 Μοίρας.

Ευρωπαϊκή στρατηγική

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση, για πρώτη φορά στην ιστορία της προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας πολεμικής κρίσης στα ανατολικά της σύνορα. Η Σίλβια Κάινζ – Χούμπερ, επικεφαλής μονάδας στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την Αθήνα όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα για το συνέδριο της DEFEA, ανέφερε ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την Κομισιόν είναι η παραγωγή δύο εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού μέχρι το τέλος του 2025, για την ενίσχυση της Ουκρανίας και την πλήρωση των αποθεμάτων των κρατών-μελών. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, έχουν κινητοποιηθεί κονδύλια ύψους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ώστε να ανασυνταχθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να δημιουργηθούν νέες παραγωγικές μονάδες. Μεταξύ των βιομηχανιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι και τα ΕΑΣ. Παράλληλα, η κ. Κάινζ – Χούμπερ τόνισε ότι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Κομισιόν για την αμυντική βιομηχανία είναι η δημιουργία ενός κοινού συστήματος προμηθειών που θα καλύπτει τις εξοπλιστικές ανάγκες των κρατών-μελών και θα εγγυάται την επάρκεια πυρομαχικών και αμυντικού υλικού. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η Διεύθυνση της Κομισιόν στην οποία υπηρετεί έχει προτείνει τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης σε περίπτωση κρίσης.

Η ελληνική πρόταση

Είναι σαφές ότι το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί άμεσα να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια. Η Αθήνα έχει ήδη καταθέσει σημαντικές προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η κοινή πρωτοβουλία Κυριάκου Μητσοτάκη – Ντόναλντ Τουσκ για την κοινή ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα προσανατολίζεται στη δημιουργία δικής της αντιαεροπορικής «ομπρέλας» με δυνατότητες έγκαιρου εντοπισμού και εκπομπής παρεμβολών εναντίον αυτόνομων συστημάτων, ενώ εξετάζεται η προσθήκη συστημάτων που θα μπορούν να αναχαιτίζουν απειλές. Η χρήση των Patriot για την κατάρριψη drone αξίας μερικών εκατοντάδων ή χιλιάδων ευρώ κρίνεται ασύμφορη και τα επιτελεία αναζητούν συστήματα χαμηλότερου κόστους, εξετάζοντας λύσεις κυρίως από την ισραηλινή αγορά.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top