GuidePedia

0


Οι BRICS μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία μια καλή εναλλακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Hakan Fidan

Η Τουρκία έχει αποδείξει την ικανότητα της να ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα… σε πολλές καρέκλες.
Αν και η ηγεσία της Τουρκίας με τις διάφορες κατά καιρούς κινήσεις της έχει προκαλέσει σύγχυση και πανικό σε πολλούς αναλυτές, αυτήν την φορά φαίνεται πως οι Τούρκοι αποφάσισαν σε ποια καρέκλα… βρίσκεται ο θησαυρός.
Και όπως λέει δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, αυτή η καρέκλα βρίσκεται στο στρογγυλό τραπέζι των BRICS.
Κατά την χθεσινή επίσκεψη του στην Κίνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Hakan Fidan υποστήριξε ότι η Τουρκία αποφάσισε να επιδιώξει την ένταξη της στους BRICS και προκειμένου να συζητήσει αυτό το βήμα της, σκοπεύει να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών των BRICS που θα πραγματοποιηθεί στη ρωσική πόλη του Nizny Novgorod στις 10 με 11 Ιουνίου.

Χολή στη Δύση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το να πει κανείς ότι οι δηλώσεις αυτές του Fidan προκάλεσαν αρνητικά σχόλια στη Δύση… είναι μάλλον λίγο
«Το επίπεδο της χολής και της οξύτητας στα σχόλια των αξιωματούχων ξεπέρασε την κλίμακα σε τέτοιο βαθμό που όλη η κρέμα που ετοιμάστηκε για το τελετουργικό συμπόσιο με αφορμή την επικείμενη «σύσκεψη κορυφής της ειρήνης» στην Ελβετία ξινίστηκε» επισημαίνει το RIA Novosti.
Όπως υποστηρίζει, αν και οι αντίστοιχες κινήσεις της Τουρκίας στο παρελθόν αποτελούσαν ένα «όπλο για τον εκβιασμό της Δύσης» και μέσο «σκληρών διαπραγματεύσεων» για την απόκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου οφέλους, τώρα υπάρχουν όλα τα σημάδια ότι «οι Τούρκοι επέλεξαν επιτέλους το τρένο, που πρέπει να τους φέρει άνετα σε ένα λαμπρό νεο-οθωμανικό μέλλον».

Καλή εναλλακτική, μελετημένο βήμα

Σε δηλώσεις του ο Fidan είπε ότι… η Τουρκία αν και έχει μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, «οι BRICS μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία μια καλή εναλλακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Άγκυρα υπέβαλε αίτηση για ένταξη τον Απρίλιο του 1987».
Όπως λέει το RIA Novosti, πρόκειται για μια δήλωση ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς η Τουρκία αποφάσισε να ζητήσει να ενταχθεί στους BRICS, μελετώντας προσεκτικά την κατάσταση, τις στατιστικές, την εσωτερική δυναμική στον οργανισμό και παρακολουθώντας τις παγκόσμιες πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές τάσεις.
Ο πρόεδρος Erdogan ανακοίνωσε για πρώτη φορά επίσημα την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS τον Ιούλιο του 2018 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που έγινε στο Γιοχάνεσμπουργκ, με τον Ρώσο πρόεδρο Putin να υποστηρίζει πως η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί στους BRICS το 2022.
Ωστόσο – όπως λέει το δημοσίευμα - , το 2022 και μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Τουρκία έκανε… ένα διάλειμμα, για τι θα δει τι θα απομείνει από τη Ρωσία… και ποια καρέκλα θα ήταν πιο μαλακή.

Η συνειδητοποίηση

Και αποδείχθηκε ότι μετά από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου με τη συλλογική Δύση, η Ρωσία όχι μόνο δεν έσπασε, αλλά έγινε ακόμα πιο δυνατή.
Και για την Τουρκία, η φιλία με τη Ρωσία αποδείχθηκε πολύ πιο ήρεμη και πιο κερδοφόρα από ό,τι με τη Δύση (ένα μικρό παράδειγμα: ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας μόνο τους πρώτους έξι μήνες της επιχείρησης στην Ουκρανία εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 50% και αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την τουρκική επιχειρηματική εφημερίδα Dünya, οι αποθήκες της Τουρκίας μετά βίας μπορούν να ανταπεξέλθουν στους όγκους λόγω των εισαγωγών από την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή που ανακατευθύνονται στη Ρωσία).
Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι ηγέτες της Τουρκίας συνειδητοποίησαν ξαφνικά ότι παρακολουθούσαν τη σταθερή και αμετάκλητη κατάρρευση του παλιού, μονοπολικού κόσμου της δυτικής ηγεμονίας, στην οποία προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να ενταχθούν εδώ και 30 χρόνια.
Ένα παράθυρο ευκαιρίας άνοιξε για λίγο μπροστά τους, πέρα από το οποίο κρύβονταν οι προοπτικές που είχαν ονειρευτεί πολλές γενιές Τούρκων ηγετών, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η κυριαρχία των BRICS

Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της, οι BRICS έχουν αποδείξει τη σταθερότητα και τα οφέλη για τα μέλη τους, τα οποία θα αυξηθούν μόνο κατά τη διαδικασία κατακερματισμού και καταστροφής των δυτικοκεντρικών οικονομικών και πολιτικών συστημάτων.
Εκτιμάται πως σχεδόν 30 κράτη είναι στην … ουρά για ένταξη.
Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά στοιχεία:
Η περιοχή που καλύπτουν τα κράτη των BRICS αποτελεί το 33,9% παγκοσμίως έναντι 16,1% της G7 ενώ όσον αφορά τον πληθυσμό οι BRICS αντιπροσωπεύουν το 45,2% έναντι 9,7% της G7
Σε όρους ΑΕΠ - ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης οι BRICS αντιπροσωπεύουν το 36,7% έναντι 29,6% της G7, σε όρους βιομηχανικής παραγωγής το 39,3% έναντι 31,2%, σε παραγωγή σιτηρών το 44,7% έναντι 19,7%.
Και το πιο σημαντικό, οι BRICS δεν είναι μια άκαμπτη δομή, αλλά ένα είδος οικονομικής λέσχης, όπου όλοι θα πρέπει να επωφεληθούν, ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα, όπου τα κράτη μέλη σέβονται το ένα την κυριαρχία του άλλου, όπου δεν παρεμβαίνουν το ένα στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου και ενεργούν αρμονικά τόσο για τα δικά τους όσο και για τα κοινά συμφέροντα, παραμένοντας ανεξάρτητοι και κυρίαρχοι, χωρίς δηλαδή να εκχωρούν μέρος της κυριαρχίας τους σε κανέναν …
Για τον σύγχρονο κόσμο, αυτή είναι μια ιδιαίτερα καινοτόμα φόρμουλα...

Οι φλογερές φιλοδοξίες της Τουρκίας

Για την Τουρκία, η ένταξη στους BRICS είναι μια ευκαιρία να ικανοποιήσει φλογερές φιλοδοξίες και να πραγματοποιήσει το όνειρό της να γίνει «παγκόσμιος μεσολαβητής».
Σύμφωνα με το RIA Novosti, η Τουρκία (με την πιο ενεργή συμμετοχή της Ρωσίας) κινείται προς τη μετατροπή της στον μεγαλύτερο περιφερειακό κόμβο καυσίμων και ενέργειας, που μπορεί να γίνει κέντρο ανακατανομής των ροών φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Ευρώπης και της Ασίας, παρέχοντας τεράστια χρηματοοικονομικά οφέλη και ενίσχυση της επιρροής της Τουρκίας στον κόσμο.
Αλλά η Άγκυρα πιστεύει ότι με την ένταξη στους BRICS στο πλαίσιο μιας «μεγάλης παγκόσμιας αναδιανομής» μπορεί να πάρει πολύ περισσότερα.
Κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Fidan τόνισε επανειλημμένα ότι η Τουρκία και η Κίνα είναι «δύο μεγάλοι πολιτισμοί» που «διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων χάρη στην ενεργή και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα εξωτερική πολιτική τους».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό μεταφράζεται ως εξής: «Έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε μεταξύ των «μεγάλων» και να κάνουμε παγκόσμια πολιτική και οικονομία και να μην περιμένουμε στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ».

Πρόσβαση σε αγορά 28 τρις δολαρίων

Βάσει του δημοσιεύματος, η τουρκική ηγεσία «πουλάει» επιδέξια τον εαυτό της.
Για παράδειγμα, ο Fidan κατά την επίσκεψη του στην Κίνα δήλωσε ότι «η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας και οι εκτεταμένες εμπορικές συνδέσεις της, παρέχουν δωρεάν και εύκολη πρόσβαση σε μια αγορά αξίας 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και πληθυσμού περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που εκτείνεται από την Ευρώπη έως τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και Κεντρική Ασία, και όλα αυτά μέσα σε μια πτήση τεσσάρων ωρών».

Και με το ΝΑΤΟ

Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για την παράλληλη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι εξέδωσαν μια δήλωση, την οποία εξέφρασε ο επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνιών της Προεδρικής Διοίκησης, Fahrettin Altun.
«Η Τουρκία λαμβάνει εντολές από τη Δύση, και δεν μπορεί να αναπτυχθεί η δική της ανεξάρτητη πολιτική και στρατηγική».
Κατά το RIA Novosti, η μετάφραση είναι: «ΝΑΤΟ ή όχι ΝΑΤΟ, θα κάνουμε μόνο ότι είναι ωφέλιμο για εμάς, μην ανησυχείτε».
Είναι σαφές ότι οι εντυπωσιακές πιρουέτες της Τουρκίας δεν πέρασαν απαρατήρητες στο Κρεμλίνο.

Μήνυμα από Ρωσία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov υποστήριξε ότι «η Ρωσία χαιρετίζει το έντονο ενδιαφέρον ορισμένων χωρών για τους BRICS, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας» αναφέροντας πως ο «ο οργανισμός είναι απίθανο να ικανοποιήσει πλήρως τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων χωρών, αλλά ενδιαφέρεται να διατηρήσει επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη.
Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση για την ένταξη της Τουρκίας στους BRICS θα ληφθεί αποκλειστικά με βάση τις πράξεις, κι όχι με λόγια, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κινδύνους.
«Και αν οι Τούρκοι, αντίθετα από ότι κάνουν συνήθως, δεν αρχίσουν να πηδούν ξανά στις… καρέκλες, τότε είναι πολύ πιθανό ότι στο άμεσο μέλλον θα ακούσουμε για την εμφάνιση ενός νέου μέλους στους BRICS… και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα δεχτούν άλλο ένα οδυνηρό πλήγμα» καταλήγει το δημοσίευμα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top