GuidePedia

0

Η “αμαρτωλή” ιστορία του ελληνικού DRONE (μικρογραφία του F16) που καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να βγάλει στην παραγωγή!

Στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) μια ομάδα τεχνικών με μεράκι, γνώσεις και όνειρα ξεκίνησαν το 1985 (35 χρόνια πριν!) και σε 4 χρόνια ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο το «F-16 Drone».



Το drone, ομοίωμα του F-16, ήταν σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από προσωπικό της ΕΑΒ, εξ ολοκλήρου από σύνθετα υλικά, υπό κλίμακα 1:5 σε σχέση με το F-16 και κινητήρα Rotax. Για την ιστορία το εν λόγω drone παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο της ΕΑΒ στην έκθεση DEFENDORY 90 και 92 και στη ΔΕΘ!

Θυμίζουμε ότι, όταν ξεκίνησε η σχεδίαση του UAV στην ΕΑΒ, δεν είχαν παραληφθεί ακόμα τα ελληνικά F-16C/D Block 30. Η επίσημη συμφωνία αγοράς των αεροσκαφών υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 1987 και το πρόγραμμα ονομάστηκε Peace Xenia I. Η πρώτη ομάδα F-16C/D Block 30 παραδόθηκε μεταξύ Νοεμβρίου 1988 και Οκτωβρίου 1989. Παράλληλα, εκείνο το διάστημα στην ΕΑΒ εκτελούντο εργασίες ανασχεδίασης του RPV ΠΗΓΑΣΟΣ.



Περιττό να σας πούμε ότι αυτό το εκπληκτικό «F-16 Drone», που, όπως προαναφέραμε παρουσιάσθηκε σε δυο εκθέσεις DEFENDORY, όχι μόνο δεν προχώρησε-αναβαθμίστηκε, αλλά άγνωστο από ποιους και γιατί μπήκε στα κουτιά και «εξαφανίστηκε». Αυτά σε απάντηση κάποιων «γιατί η ΕΑΒ δεν παρήγαγε προϊόντα». Προϊόντα που, όταν σχεδιάστηκαν, η ΤΑΙ (Τουρκική ΕΑΒ) ήταν ανύπαρκτη…


Όταν η ΠΑ σε συνεργασία με την ΕΑΒ δούλευαν τον ΠΗΓΑΣΟ, ελάχιστες χώρες, μετρημένες στο δάκτυλο του ενός χεριού, κατασκεύαζαν UAVs/Drones. Σκεφτείτε μόνο αυτό: αν έφτιαχναν το 1987 το υπόψη drone, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα κατασκεύαζαν σήμερα. Να είστε σίγουροι πως αν δεν είχε «θαφτεί» το F-16 Drone της ΕΑΒ, κανένας δεν θα μίλαγε σήμερα για τα τουρκικά drones.



Δυστυχώς, η ιστορία δείχνει πως επαναλαμβάνεται με το σύστημα radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ. Ένα σύστημα που λειτουργεί και αποδεδειγμένα εντοπίζει mini drones με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ένα σύστημα που είναι το μοναδικό ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής. Ένα σύστημα που δεν υπάρχει και το χρειάζονται «χθες» οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας…

Γιατί όμως να κατασκευάσει η ΕΑΒ το UAV F-16 την στιγμή που είχε το Πήγασος; Γιατί υπήρχαν πολλές αντιδράσεις από τους αρμόδιους που δεν τους άρεσε με διάφορες δικαιολογίες.! Δοκίμασαν τον Πήγασο και ήταν εξαιρετικός, γιατί μετέδιδε άμεσα τα στοιχεία σε μια πυροβολαρχία και έκανε άμεσες βολές. Οι αρμόδιοι όμως και οι αντιπρόσωποι των εταιριών οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα όμως έκαναν θαύματα! Τα ξέρουμε και τα γνωρίζουμε όλοι μας για της αμαρτωλές συμβάσεις και της γεμάτες τσέπες.





Δεν έθαψαν μόνο αυτό αλλά το αντιαεροπορικό σύστημα ARIS.



Δυστυχώς η ιστορία δείχνει πως επαναλαμβάνεται με το σύστημα radar “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ” της ΕΑΒ…Ένα σύστημα που λειτουργεί και αποδεδειγμένα εντοπίζει mini drones με εξαιρετικά αποτελέσματα… Ένα σύστημα που είναι το μοναδικό ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής…ένα σύστημα που δεν υπάρχει και το χρειάζονται “χθες” οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.-




Το αντιαρματικό σύστημα ARIS IV


Δεν άρεσε το αντιαρματικό ARIS IV γιατί ήταν καλύτερο από τα ξένα!



Το UFASC II (Ultra Fast Craft) ήταν μια ιδέα που ανέπτυξε η ΕΒΟ και παρουσίασε στην έκθεση της Defendory το 1994. Ήταν ένα ταχύπλοο σκάφος υψηλών ταχυτήτων -45-50 κόμβους- τύπου καταμαράν με αξιόλογο οπλισμό. Είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει δύο καλάθους ρουκετών των 2,75in, μία ελαφρά τορπίλη ανάμεσα στις δύο γάστρες και για αυτοπροστασία ένα βαρύ πυροβόλο των 0,50in και ένα βομβιδοβόλο των 40mm.

Είναι δεκάδες τα οπλικά συστήματα που τα άφησαν να χαθούν όπως ο ρυμουλκούμενος εκτοξευτής ρουκετών με 42 ρουκέτες των 2,75 ιντσών.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.




Δημοσίευση σχολίου

 
Top