ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ
Τα τουρκικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη -κάθε τύπου, οπλισμένα ή μη- απασχολούν ιδιαίτερα τις Ένοπλες Δυνάμεις, την στιγμή μάλιστα που η γείτων δεν σταματά τα τεχνολογικά άλματα προόδου. Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων ασχολούνται με αυτά και προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν ώστε η χώρα μας, έστω και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, να εισέλθει στην εποχή της θωράκισης έναντι αυτού του «μοντέρνου» κινδύνου. Τα νέα δεδομένα που προσεχώς θα επιχειρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να φέρει σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, έχουν άμεση σχέση με τη συγγραφή μίας ακόμη νέας σελίδας στις Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία ωστόσο δεν θα είναι γραμμένη με τον τρόπο που ακολουθεί την πεπατημένη.
Η συνύπαρξη των νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση παντός είδους υβριδικής απειλής- ακόμη και των UAV’s- σε συνάρτηση με τις παραδοσιακές, αλλά όχι παρωχημένες, μεθόδους άμυνας και αποτροπής, θεωρούνται το «κλειδί» για το ασφαλές αύριο. Το «αύριο» αυτό μάλιστα όπως όλα μαρτυρούν, δείχνει ότι πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, με τις Συμμαχικές υποχρεώσεις της Αθήνας, αλλά να εξυπηρετεί παράλληλα τους Εθνικούς σκοπούς. Ο «Κλάδος Ανάπτυξης Καινοτομίας», το Σώμα πληροφορικής, με ξεχωριστή διεύθυνση κυβερνοασφάλειας, έρχονται ως παράλληλες οδοί, με την ανάπτυξη του anti-drone θόλου, στον οποίο αναφέρθηκε από την Θράκη προ ημερών ο υπουργός Εθνικής άμυνας, καθώς επίσης και με την ενεργοποίηση του εκσυγχρονισμού αεράμυνας στον Έβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου.
Τα συμπεράσματα ασφαλείας από τα δυο μέτωπα στα οποία ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει, σε συνδυασμό με τον αναθεωρητισμό με τον οποίο γειτνιάζει η χώρα μας, δημιούργησαν την εισήγηση των επιτελείων για την ταχύτερη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια ουσιώδη δύναμη ασφαλείας με «hi-tech» δυνατότητες και συστήματα. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Αρμενία, διότι πέραν από τις άριστες διμερείς ιστορικές σχέσεις των δύο κρατών, το Ερεβάν είναι εκείνο που δέχτηκε την επίθεση από τους Αζέρους με τα τουρκικής κατασκευής Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη τύπου Bayraktar.
«Θα ήθελα να θυμίσω ότι ο αρμενικός στρατός και το αρμενικό αμυντικό σύστημα έχει υποστεί επίθεση από ένα στρατό ο οποίος χρησιμοποιεί drones και ιδιαιτέρως drones Bayraktar. Οι στενές σχέσεις, λοιπόν, μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για μας. Μπορούν να προσφέρουν την μεταφορά τεχνογνωσίας Άμυνας απέναντι σε ένα σύστημα το οποίο υφίσταται και το οποίο θα θέλαμε να γνωρίζουμε με επάρκεια», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα που υπάρχει ώστε ν’ αντιμετωπιστεί η πιθανή απειλή «κορεσμού» κι όχι μόνο.
Η παρωχημένη αντιαεροπορική ομπρέλα και το μέλλον
Στο ίδιο πλαίσιο συντάσσεται και η προτεραιοποίηση των αναγκών που υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως έχει γράψει η Hellas Journal, πρώτη προτεραιότητα είναι τα ελικόπτερα για την Αεροπορία Στρατού και την Πολεμική Αεροπορία. Στην 2η θέση «ποζάρει» ο αντιαεροπορικός- αντιβαλλιστικός θόλος, για τον οποίο όμως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ώστε να μην ληφθούν καίριες αποφάσεις για το ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας. Και μπορεί τα πρώτα ηλεκτρονικά «βήματα» να απλώνονται στην ανατολική επικράτεια, με την εγκατάσταση ιδιαίτερα προηγμένων αισθητήρων που ανιχνεύουν την Μη Επανδρωμένη απειλή, όπως επίσης και ισχυρών παρεμβολέων, στο κομμάτι όμως των οπλικών συστημάτων, υπάρχει πρόβλημα… Αυτό έγκειται στο γεγονός της παρωχημένης ύπαρξης, ανατολικής προέλευσης, αντιαεροπορικών συστημάτων, τόσο στον Έβρο, όσο και στα νησιά του Αν. Αιγαίου.
Στρατιωτικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι ο χρόνος τελειώνει για τα συστήματα αυτά, ενώ σύμφωνα με την μελέτη που έχει εκπονηθεί θ’ απαιτηθούν περίπου 2,5 δις για την αντικατάστασή τους. Παλαιότερη εισήγηση, εκτόξευε το ποσό, άνω των 4 δις, ωστόσο η έρευνα αγοράς και οι διαπραγματεύσεις, μάλλον φέρνουν επιθυμητούς καρπούς.
Για τα νησιά και τον νομό Έβρου προκρίνονται συστήματα που προσομοιάζουν, δίχως να είναι, με το Ισραηλινό Iron Dome, ωστόσο τον ακριβή τύπο που έχει προσελκύσει το ελληνικό ενδιαφέρον, τα επιτελεία τον κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό.
Από την εξίσωση αυτή δεν μπορεί να λείψουν τα ευρωπαϊκά συστήματα, διότι η πρόσφατη προσχώρηση της Αθήνας στον ενιαίο αντιαεροπορικό θόλο των χωρών της Ευρώπης, δημιουργεί νέα δεδομένα, διόλου ευκαταφρόνητα αν κανείς θέλει να δει την οικονομία κλίμακος. Και σε ό,τι αφορά το μεγάλου βεληνεκούς αντιπυραυλικό/ αντιαεροπορικό σύστημα S-300, οι συζητήσεις πηγαίνουν σε άλλο πλαίσιο, όπου η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι πρώτα θα πρέπει να εγκατασταθεί δωρεάν συστοιχία των Patriot.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου