GuidePedia

0


Γιώργος Μαυρίδης
Εάν δεν έχει μπει ακόμη στην ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού, είναι πολύ πιθανόν η ασιατική χώρα να συμμετάσχει σύντομα στο πρόγραμμα KAAN

Πληθαίνουν οι εικασίες πως το Πακιστάν θα συμμετάσχει στο τουρκικό πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικού τζετ πέμπτης γενιάς KAAN, λίγες ημέρες αφότου ο διευθύνοντας σύμβουλος της τουρκικής TAI (τουρκικές αεροδιαστημικές βιομηχανίες) ανακοίνωσε πως το αεροσκάφος θα πετάξει για πρώτη φορά τον φετινό Δεκέμβριο.

Εχθές μάθαμε πως το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψε συμφωνία για συμμετοχή στο τουρκικό πρόγραμμα.
Πόσο Πιθανό Είναι Αυτό το Ενδεχόμενο;

Κάποιες αναφορές και δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύθηκαν από Πακιστανούς στρατιωτικούς μπλόγκερ προτείνουν πως η χώρα τους βρίσκεται ένα βλήμα πριν την υπογραφή συμβολαίου συμμετοχής στο πρόγραμμα stealth μαχητικού τζετ KAAN της Τουρκίας. Βέβαια, οι αναφορές αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί ούτε από την Τουρκία ούτε από το Πακιστάν.

Αυτές οι εικασίες ξεκίνησαν να μεταδίδονται στο Twitter στα τέλη του φετινού Ιουλίου, ενώ έκτοτε έχουν πληθύνει όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με κάποιες σελίδες του Πακιστάν, οι τρεις αυτές χώρες έχουν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης (MoU) για συνεργασία στην ανάπτυξη ενός μαχητικού τζετ πέμπτης γενιάς.

Ένας λογαριασμός στο Twitter ονόματι Air Operations Syndicate, γνωστός για την δράση του σε θέματα σχετικά με την πακιστανική πολεμική αεροπορία, δήλωσε «το Πακιστάν είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο τουρκικό πρόγραμμα μαχητικού πέμπτης γενιάς ως επίσημος εταίρος. Προηγουμένως, η συνεργασία περιορίστηκε μόνο σε τεχνική υποστήριξη. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίες για Πακιστανούς μηχανικούς και περισσότερη μεταφορά τεχνολογίας για την αεροναυπηγική μας βιομηχανία».

Η δημοσίευση συνοδεύτηκε από ένα βίντεο του αναπληρωτή υπουργού άμυνας της Τουρκίας, Celal Sami Tüfekci, στο οποίο δήλωνε πως η χώρα του θα συζητούσε με Πακιστανούς ομολόγους για το ζήτημα της ένταξής της στο εθνικό πρόγραμμα μαχητικού τζετ KAAN της Τουρκίας. Το Πακιστάν από την πλευρά του δεν έχει προβεί σε κανέναν επίσημο σχολιασμό του ζητήματος.

Αυτές οι αναφορές ωστόσο έρχονται στα φώτα της δημοσιότητας έναν χρόνο αφότου ο επικεφαλής της επιτροπής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, Ismail Demir, δήλωσε σε συνέντευξή του με την CNN Turk «Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για συνεργασία σε αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, μιλάμε για συνεργασία με χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν και προτείνουμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτήν την κατεύθυνση».

Σύμφωνα με την EurAsian Times, η οποία αναφέρει πως επικοινώνησε με έναν ανώνυμο Πακιστανό δημοσιογράφο, η τουρκική TAI έχει ανοίξει γραφείο στην Ισλαμαμπάντ τα τελευταία χρόνια, προσλαμβάνοντας Πακιστανούς μηχανικούς κλπ. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Πακιστάν να είναι ήδη μέρος του προγράμματος ή να γίνει σύντομα» κατέληξε ο ίδιος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως σπάνια η πακιστανική κυβέρνηση αποκαλύπτει δημόσια τέτοιες στρατηγικές συμφωνίες με άλλες χώρες, πράγμα που σημαίνει πως ακόμη και εάν το Πακιστάν έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο συμμετοχής στο πρόγραμμα KAAN δεν θα ήταν δημόσια γνωστό.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top