GuidePedia

0


Εξαιρετικά σημαντική είναι η εξέλιξη που σημειώνεται στο ρωσικό στρατόπεδο του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την καταγγελία του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της εταιρίας Wagner, του ρωσικού μισθοφορικού στρατού, ότι τα στρατόπεδά της δέχθηκαν πυραυλική επίθεση, την οποία καταλογίζει στην ηγεσία του Κρεμλίνου. Το υπουργείο Άμυνα της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαψεύδει τον Πριγκόζιν, ο οποίος όμως δίνει στη δημοσιότητα βίντεο από τις φερόμενες ως πυραυλικές επιθέσεις. Χωρίς να δίδονται περισσότερες πληροφορίες, μετά το Μπαχμούτ, οι δυνάμεις της Wagner υποχώρησαν στα μετόπισθεν, άρα εντός ρωσικού εδάφους. Η σοβαρή όπως φαίνεται όμως κλιμάκωση που δίνει την αίσθηση εμφύλιας διένεξης, δεν μπορεί να παραταθεί επί μακρόν και με βάση την ιστορική εμπειρία, το Κρεμλίνο υιοθετεί δραστικές λύσεις…

Ήδη φαίνεται πως μεταφέρονται δυνάμεις στην περιοχή του Ροστόφ, όπου φέρεται να πήγε και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ενώ ακόμα και στη Μόσχα έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αποτροπής κατάληψης κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών. Ρωσικές πηγές καταλογίζουν στον Πριγκόζιν ότι έχει επί της ουσίας στρατολογηθεί από ξένη μυστική υπηρεσία, ενώ αλλού αναφέρεται ότι ήδη λαμβάνει εφόδια!

Το διαίρει και βασίλευε επαρκεί ως κίνητρο προσέγγισης του Πριγκόζιν από την πλευρά των Ουκρανών και των δυτικών συμμάχων τους. Σε αυτό το σημείο η δυνατότητα να ελεγχθούν οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά δυσχερές. Ωστόσο, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι για την κατάσταση είναι ενήμερος ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα πριν από μερικές ώρες, δημοσίευμα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να διαπιστωθεί η ρωσική “καθεστωτική” οπτική επί του ζητήματος, “μια απρόβλεπτη αντιπαράθεση ξεκίνησε στη Ρωσία”. Όπως αναφέρεται, “αυτή η άποψη εκφράζεται από μια σειρά από δημόσια πρόσωπα”. Ο επικεφαλής της Wagner δήλωσε εκ μέρους του συμβουλίου των διοικητών ότι σχεδιάζει να “σταματήσει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας”! Απαιτούν να μην παρεμβαίνουν στις δικές τους ενέργειες, “προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμοι να καταρρίψουν, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών που θα προσπαθήσουν να τους σταματήσουν, καθώς και να καταστρέψουν οδοφράγματα που στέκονται εμπόδιο στο δρόμο τους”!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, “ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε επίσης ότι πίσω του βρίσκονταν 25.000 μαχητές. Κάλεσε επίσης όλους όσοι δεν αδιαφορούν να συμμετάσχουν μαζί τους”. Ενδιαφέρον έχει η αναφορά του, ότι “μετά την αποκατάσταση της τάξης”, υποσχέθηκε ότι οι δυνάμεις της Wagner θα επιστρέψουν στο μέτωπο με όλους τους στρατιώτες. Αυτό μπορεί να αποτελεί έμμεσο μήνυμα στο Κρεμλίνο να μην κλιμακώσει της ενέργειές του εναντίον του μισθοφορικού του στρατού, παρότι απείλησε με αντίποινα. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης, ότι “ειδικές δυνάμεις της Ρωσικής Εθνοφρουράς έφτασαν στο Ροστόφ, πιθανότατα για να αποτρέψουν συγκρούσεις. Και το δημοσίευμα καταλήγει με μια έκκληση: “Επαναλαμβάνουμε: για εμάς όλοι οι αγωνιστές μας είναι ίσοι, είναι αδέρφια μας και ελπίζουμε να μην χύσει ο ένας το αίμα του άλλου”.


ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΕΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ;

Τούτων λεχθέντων, σε μια αρχική εκτίμηση της κατάστασης θα μπορούσαν να ειπωθούν τα ακόλουθα. Από τη μια πλευρά, το Κρεμλίνο έχει αποδείξει πως αντιμετωπίζει όσους θεωρήσει ως αντιπάλους. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και κανείς δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή, παρότι επισήμως ουδέποτε οι Ρώσοι παραδέχθηκαν την εμπλοκή τους σε δολοφονίες. Ωστόσο, ισχυρά στοιχεία παραπέμπουν στη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Η περίπτωση του Πριγκόζιν είναι όμως ποιοτικώς διαφορετική, όμως όλα θα εξαρτηθούν από τον βαθμό της κλιμάκωσης και από το εάν το Κρεμλίνο θεωρεί ή και γνωρίζει, ότι ο Πριγκόζιν ξεπέρασε κάποιο όριο που δεν έπρεπε…

Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί, ότι τα πυρά του στρέφονται κατά του υπουργείου Άμυνας, άρα και εναντίον του τακτικού ρωσικού Στρατιού, κατηγορώντας τους ότι παραπλάνησαν το Κρεμλίνο. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο ίδιος ο Πούτιν διαπίστωσε στην πράξη ότι οι εκθέσεις της FSB κυρίως (εσωτερική ασφάλεια – αντικατασκοπεία), έπεσε εντελώς έξω στις εκτιμήσεις της, οι οποίες συνέβαλλαν στην απόφαση να ξεκινήσει η επιχείρηση κατά της Ουκρανίας. Παρόλο που το αρχικό φιάσκο έχει εξισορροπηθεί με την υιοθέτηση μετριοπαθέστερων και πολύ πιο λογικών αντικειμενικών σκοπών που επικεντρώνει στις περιοχές των Ρωσόφωνων (Ντονέτσι και Λουγκάνσκ), είναι λογικό να έχει απολεσθεί η εμπιστοσύνη, ενώ ιδιαίτερες αλλαγές δεν έχουν γίνει στα ηγετικά κλιμάκια. Αυτό δεν επαρκεί όμως για να αιτιολογήσει το να στραφεί, εν μέσω πολέμου και επιχειρήσεων στην Ουκρανία, εναντίον των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Κρεμλίνο δεν μπορεί παρά να συνυπολογίσει τον αντίκτυπο που θα είχε “επιχείρηση εξουδετέρωσης” του Πριγκόζιν στο εσωτερικό της ρωσικής κοινωνίας. Όταν με την πάροδο του χρόνου, αντί να μειώνεται η υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε και τα στρατεύματα της Wagner κατέβαλλαν βαρύ φόρο αίματος στα μέτωπα της Ουκρανίας, σε μια συγκυρία που το Κρεμλίνο έπρεπε να αγοράσει χρόνο για να προχωρήσει η επιστράτευση, ενδεχόμενη δολοφονία του θα μπορούσε να συναντήσει αντιδράσεις στη ρωσική κοινωνία. Όσο και να επικρατεί η λογική της τιμωρίας για λόγους παραδειγματισμού, σε αυτή την περίπτωση η εξίσωση δείχνει πιο δυσεπίλυτη. Ενδεχομένως δε και η αναφορά περί σχέσεων με ξένες δυνάμεις να επιχειρεί να νομιμοποιήσει όσα θα ακολουθήσουν. Και πάλι όμως, την τύχη του θα την κρίνει το αν θεωρηθεί ότι πλέον αποτελεί καθεστωτική απειλή…

Παρόλο που θα μπορούσε να σταθεί ένα επιχείρημα ότι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η επιστράτευση η σημασία των δυνάμεων της Wagner μειώθηκε, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα βρει σημείο ισορροπίας που θα οδηγήσει σε σταδιακή απεμπλοκή ή “πάγωμα”, μια ετοιμοπόλεμη σκληροτράχηλη δύναμη δεν μπορεί να απορριφθεί ελαφρά τη καρδία. Εκτός κι αν άλλαξε στρατόπεδο… Ασφαλώς βέβαια θα μπορούσαν να βγουν στο προσκήνιο άλλες μισθοφορικές εταιρίες που έχουν δημιουργηθεί, οι οποίες θα απορροφήσουν όσους μαχητές της Wagner δεν έχουν ως κίνητρο της δράσης τους μόνο τα χρήματα αλλά τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της Ρωσίας. Επίσης, ουδείς γνωρίζει πόσοι μαχητές της Wagner είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να ακολουθούν τις εντολές Πριγκόζιν εάν ο αντίπαλος δεν είναι πλέον η Ουκρανία. Εκεί στοχεύει και ανακοίνωση που εξεδόθη από την FSB καλώντας τους μαχητές της Wagner να μην υπακούσουν στις διαταγές…

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν είναι μια εκρηκτική προσωπικότητα που επεδείκνυε προδιάθεση στο να υπερεκτιμήσει την ισχύ που έχει αποκτήσει. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η τελική απόφαση της ηγεσίας του Κρεμλίνου, αν και όλα δείχνουν ότι το ρωσικό καθεστώς κινείται πλέον προς την εξουδετέρωσή του, καθιστώντας όσο περνά η ώρα και πιο δύσκολο το να επιδιωχθεί αποκλιμάκωση της εσωτερικής εμφύλιας σύγκρουσης. Όταν ο Γενικός Εισαγγελέας κάνει λόγο για 12-20 χρόνια φυλακής για τον Πριγκόζιν με την κατηγορία ότι στασίασε και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα τον προσθέσει στη λίστα με τους “ξένους πράκτορες”, το μέλλον του δεν μοιάζει και πολύ ρόδινο…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top