GuidePedia

0


Αφού όλοι μιλούν για το κόμμα ΝΙΚΗ, ας μιλήσουμε κι εμείς. Γιατί όχι; “Opinions are like…” (βλ. παρακάτω) που έλεγε και ο πολύς “Βρόμικος Χάρι” κραδαίνοντας το .44 Magnum (Smith & Wesson Model 29) στο χέρι! Για τους πιο παλιούς από εμάς που αποφεύγουμε να κρύβουμε χρόνια. Οπότε ιδού και οι δικές μας σκέψεις για το θέμα. Το αν γουστάρει κανείς ή όχι αυτόν τον κύριο Νατσιό (έτσι δεν τον λένε;) είναι εντελώς αδιάφορο. Άλλο είναι το δικό μας επιχείρημα.

Ενώ η παρουσία του κόμματος, στο διαδίκτυο τουλάχιστον, πριν τις πρώτες εκλογές ήταν εντυπωσιακή, κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε, “βρε, από που ξεφύτρωσαν και που βρήκαν τα χρήματα αυτοί;“… Κάπου εκεί άρχισαν και κάποιες επιπόλαιες ερωτήσεις, για την τιμή των όπλων, ακριβώς επειδή το κόμμα ξεκίνησε να “ανιχνεύεται” στις δημοσκοπήσεις. Οι απαντήσεις ήταν πολύ γενικές. Είναι ένα κόμμα συντηρητικό δεξιό, με καλές σχέσεις με την Εκκλησία. Και ολίγη συνωμοσιολογία -απουσία αποδείξεων, όχι διότι “δεν γίνονται βρε αυτά”- ότι το… σπρώχνουν “κέντρα” για να κόψει ψήφους από τους αντιπάλους της Νέας Δημοκρατίας από τα δεξιά.

Και δώσε του από κοντά διαρροές για χρηματοδότηση από ισχυρούς επιχειρηματίες, επενδεδυμένα και αυτά με ισχυρή δόση συνωμοσιολογίας! Με βάση τα στοιχεία που έκτοτε προέκυψαν, ούτε επιβεβαιώνεται ούτε και διαψεύδεται αυτό. Εξάλλου, είθισται οι ισχυροί επιχειρηματίες να μην είναι ηλίθιοι και είτε να καλύπτουν καλά τα ίχνη τους είτε να έχουν χτίσει τοίχους εύσχημης άρνησης τέτοιας εμπλοκής. Οπότε, το βάρος της απόδειξης πέφτει σε αυτόν που τα υποστηρίζει!

Αυτά τα ολίγα, μέχρι εκεί. Δεν ασχοληθήκαμε και πιο επισταμένα, δεδομένου του ότι η πρώτη εντύπωση ήταν πως επρόκειτο για άλλον έναν κομματικό “μετεωρίτη” στην ελληνική πολιτική ζωή. Ενδεχομένως σε διατεταγμένη υπηρεσία. Πολλά έχουν δει τα μάτια μας, τίποτε δεν αποκλείουμε από την αρχή. Πάμε όμως και στο σήμερα. Η ποιοτική διαφοροποίηση είναι, ότι ενώ η προβολή του στην πρώτη προεκλογική περίοδο, ακόμα και από τα αποκαλούμενα ως “συστημικά ΜΜΕ“, εντυπωσίαζε δίνοντας υπόσταση στις θεωρίες που ήθελαν την επιθυμία χειραγώγησης για να εξυπηρετηθεί συγκεκριμένος σκοπός, τα πράγματα εμφανίζονται πολύ διαφορετικά σήμερα.

Με το που έφτασε στο όριο της εισόδου στη Βουλή, η στάση όλων άλλαξε. Εφόσον κι εμείς το αντιμετωπίσαμε επιπόλαια ως φαινόμενο, δεν δικαιούμαστε να καταλογίσουμε πρόθεση σε οποιονδήποτε. Ωστόσο, η ποιοτική διαφοροποίηση είναι ότι η δική μας ενασχόληση με το πολιτικό ρεπορτάζ δεν είναι συστηματική, καθώς εστιάζουμε σε άλλους τομείς. Ούτε ασχοληθήκαμε με το να προβάλλουμε το κόμμα και τώρα το γυρίζουμε από την ανάποδη εξαπολύοντας μύδρους. Διαπιστώσεις κάνουμε, ενώ στόχος του παρόντος είναι να προειδοποιήσει για κάτι που διαισθάνθηκε ο συντάκτης… μυρίζοντας τα νύχια του.

Ξαφνικά λοιπόν, σε μια σειρά δημοσιευμάτων και δημοσιογραφικών ερευνών, άρχισαν να παρουσιάζονται ως “ρωσοψέκ“, ως αντιεμβολιαστές, ενεργούμενα του Αγίου Όρους και της Εκκλησίας ή άλλων “παραεκκλησιαστικών“, αλλά και με στελέχη έτοιμα να υιοθετήσουν κάθε λογής διαδικτυακή παλαβομάρα ευημέρησε στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια. Αίφνης, ιεράρχες, μοναστήρια του “περιβολιού της Παναγιάς” τους την έπεσαν και με ιερή αγανάκτηση ζήτησαν να μην εμπλέκεται η εκκλησία σε πολιτικά παιχνίδια. Δικαίωμά τους! Και αυτών που τα χώνουν και αυτών που αποτελούν στόχο του “χωσίματος”. Αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, για να μην πούμε και του φιλελευθερισμού στον οποίο πολλοί ομνύουν, όμως ξεχνούν την ερμηνεία, σε απόλυτες τιμές, της έννοιας της ελευθερίας.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι εκεί, αλλού είναι. Μήπως ακόμα και αυτή η αρνητική δημοσιότητα εξασφαλίζει αξιοποιήσιμη για το κόμμα ΝΙΚΗ δημοσιότητα; Μήπως τελικά υπάρχει ακροατήριο το οποίο, όπως κι εμείς, δεν είχε αντιληφθεί τι πρεσβεύει και τι εκπροσωπεί το κόμμα; Και τώρα μέσω της αρνητικής δημοσιότητας που επιχειρείται, υπάρχει -εκεί έξω ή ανάμεσά μας- ένα ακροατήριο που θα χαρεί ανακαλύπτοντας ότι το κόμμα ανταποκρίνεται σε πολλές από τις πεποιθήσεις του; Τι σημασία έχει αν τα θεωρούμε ανοησίες ή συνωμοσιολογίες; Μέτρησε καμία δημοσκόπηση πόσοι συμπολίτες μας είναι είτε βαθύτατα πεπεισμένοι είτε ευάλωτοι σε τέτοιες θεωρίες και “συνωμοσίες”; Αυτό έχει σημασία.

Διότι εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν, τότε είναι πιθανό αυτοί που θα πουν “πω πω τι πήγαμε και ψηφίσαμε” θα αντικατασταθούν από άλλους που θα γίνουν και γνήσιοι όχι ευκαιριακοί υποστηρικτές του. Θα πάνε δε και θα ενημερώσουν τις παρέες τους που πίνοντας καφέ συζητούσαν κάθε παρανοϊκό που διακινούνταν στο διαδίκτυο, συμφωνούσαν και υπερθεμάτιζαν. Σε αυτή την περίπτωση, ο πραγματικός κίνδυνος για όσους ασχολούνται με αρνητική προδιάθεση έναντι του ΝΙΚΗ, είναι το να φέρουν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα! Το έχουν άραγε σκεφτεί αυτό οι πάνσοφοί μαςεπικοινωνιολόγοι;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top