GuidePedia

0

Εβδομήντα επτά χρόνια μετά την ήττα της που σφραγίστηκε από τις πυρηνικές βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, η Ιαπωνία επανεξοπλίζεται πυρετωδώς. Η κυβέρνηση Kishida αποφάσισε τον Δεκέμβριο να διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες τα επόμενα πέντε χρόνια για να φτάσουν το 2% του ΑΕΠ της. Το 2027 η Ιαπωνία θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο από άποψη προϋπολογισμού, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Την ίδια στιγμή ο στρατηγικός της προσανατολισμός αφήνει πίσω την καθαρά αμυντική στάση. Το νέο στρατηγικό δόγμα της προβλέπει την απόκτηση επιθετικών δυνατοτήτων και την υψηλή ικανότητα «αντεπιθέσεων» προκειμένου να χτυπήσει στόχους που την απειλούν σε εχθρικό έδαφος.

Το Τόκιο γυρίζει αποφασιστικά σελίδα στον πασιφισμό που οι αμερικανοί νικητές το είχαν αναγκάσει να συμπεριλάβει στο Σύνταγμά του στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ουάσιγκτον σκόπευε εκείνη την εποχή να αποτρέψει την αναζωπύρωση του ιαπωνικού μιλιταρισμού, ο οποίος είχε εκδηλωθεί ιδιαίτερα το 1931 κατά την εισβολή στη Μαντζουρία και στη συνέχεια το 1941 κατά την επίθεση κατά του αμερικανικού στόλου στο Περλ Χάρμπορ. Παρόμοια με την πρόσφατη εξέλιξη των άλλων μεγάλων ηττημένων του 1945 όπως της Γερμανίας, ο επανεξοπλισμός της Ιαπωνίας μαρτυρεί πάνω απ’ όλα ανησυχητικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην ασιατική πλευρά του Ειρηνικού δηλαδή με μια λέξη την Κίνα.

Χάρη στον διπλασιασμό του στρατιωτικού του προϋπολογισμού σε μια δεκαετία, το Πεκίνο έχει επενδύσει προς όλες τις κατευθύνσεις στον αεροπορικό και ναυτικό τομέα και πλέον η Λαϊκή Δημοκρατία είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής πολεμικών πλοίων στον κόσμο ενώ έχει επενδύσει σε νέες τεχνολογίες όπως υπερηχητικούς πυραύλους, τεχνητή νοημοσύνη και κβαντικές τεχνολογίες. Η ποιοτική και ποσοτική άνοδος του κινεζικού στρατού σε συνδυασμό με τους στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχουν ανατρέψει την ισορροπία της περιοχής η οποία, ως αντίδραση, στρατιωτικοποιείται ολοταχώς.

Η Ιαπωνία δεν είναι η μόνη που ανησυχεί. Η Ταϊβάν μόλις αποφάσισε να αυξήσει τη διάρκεια της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για τους στρατιώτες της σε ένα έτος, έναντι τεσσάρων μηνών που είναι σήμερα προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα για μια πιθανή επίθεση. Η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία από την μεριά τους έχουν πάρει τα μαθήματα τους από την αυξανόμενη επιθετικότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Xi Jinping και επιδιώκουν να βελτιώσουν τις μαχητικές τους ικανότητες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top