GuidePedia

0


Ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί στρατιωτικά έναν συμμάχο του στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας όλο και πιο απειλητική γλώσσα. Ανήγγειλε επίσης με περηφάνια ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν του υποσχέθηκε να κάνει την Τουρκία διεθνή κόμβο φυσικού αερίου, επομένως πωλώντας το αέριό του μέσω Τουρκίας, αποφεύγοντας τις δυτικές κυρώσεις. Τι παίρνει σε αντάλλαγμα ο Ερντογάν; Τεράστια αμερικανικά (και άλλα δυτικά) χτυπήματα στην πλάτη.

του Burak Bekdil

«Η πιο επικίνδυνη περίοδος για την Ελλάδα», έγραψε ο Στίβεν Κουκ από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, «είναι η περίοδος που προηγείται των εκλογών της Τουρκίας καθώς ο Ερντογάν θέλει να είναι πρόεδρος στην 100η επέτειο της δημοκρατίας της Τουρκίας το 2023. Θα χρησιμοποιήσει όποιο μέσο έχει στη διάθεσή του και η Ελλάδα είναι ένα θέμα που προκύπτει φυσικά στον σχεδιασμό του. Όμως το Αιγαίο είναι πολύ κοντά στην Τουρκία και τα μαχητικά αεροσκάφη των δύο χωρών πετούν σε πολύ κοντινή απόσταση, οπότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα ατύχημα ή μια παρεξήγηση ή ένα λάθος».

Τον Σεπτέμβριο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε το νησί Καστελλόριζο του ανατολικού Αιγαίου, περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από τη νότια ακτή της Τουρκίας. Αυτή η επίσκεψη, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ήταν μια «πρόκληση». “Βλέποντας την προκλητική συμπεριφορά [των Ελλήνων] τον τελευταίο καιρό, ξεχάσαμε ότι ξέρουν να κολυμπούν. Εάν προσκολληθούν σε αυτή τη νοοτροπία, το να ξέρουν κολύμπι θα τους φανεί χρήσιμο”, είπε ο Ακάρ. Αυτή η λογική χρειάζεται εξήγηση. Γιατί η επίσκεψη σε ένα μέρος ενός κυρίαρχου κράτους να είναι πρόκληση εναντίον μιας γειτονικής χώρας; Ειδικά εντός των συνόρων του ΝΑΤΟ;

Στις 6 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του. Κατέφευγε στην απειλητική ρητορική που είχε χρησιμοποιήσει τους τελευταίους μήνες, την ίδια που είχε ωθήσει τις ΗΠΑ να προτρέψουν τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να διαπραγματευτούν. Ένα μήνα νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε πυροδοτήσει εντάσεις στο Αιγαίο λέγοντας ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» – υπονοώντας μια στρατιωτική εισβολή στην Ελλάδα. Περαιτέρω εκνευρίζοντας την Ελλάδα, η Τουρκία στις 18 Οκτωβρίου εκτόξευσε έναν τοπικά κατασκευασμένο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.



Μια κινητή πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για να εκτοξεύσει τον πύραυλο από ένα αεροδρόμιο κοντά στο λιμάνι Ριζούντα της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας. Το βλήμα πέταξε 561 χιλιόμετρα (350 μίλια) πριν πέσει στα ανοικτά των ακτών του λιμανιού της Σινώπης. Είναι το όπλο με το μεγαλύτερο βεληνεκές από οποιοδήποτε τέτοιο όπλο αναπτύχθηκε στη χώρα. Ο μυστικός πύραυλος, ο Tayfun αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τη Roketsan, έναν όμιλο που ελέγχεται από το κράτος.

Στις 21 Οκτωβρίου ο Ερντογάν παραδέχτηκε το πρόγραμμα, λέγοντας, “Τώρα που έχουμε το Tayfun μας… Αυτό είναι ένα μήνυμα προς ορισμένες χώρες.” Ο Ερντογάν δεν κατονόμασε αυτές τις χώρες, αλλά η τουρκική κρατική τηλεόραση έδειξε έναν χάρτη που απεικόνιζε την Ελλάδα να βρίσκεται εντός εμβέλειας του πυραύλου Tayfun.
Το μήνυμα έφτασε στο αρμόδιο κοινό. Οι μεγάλες ελληνικές εφημερίδες Καθημερινή, Τα Νέα, Το Βήμα και το τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΙ κάλυψαν εκτενώς την δοκιμή του Tayfun.

Ο Ερντογάν, ενώ απειλεί ρητά έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, έχει ένα σχέδιο να υπονομεύσει σοβαρά τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία. Στις 19 Οκτωβρίου, ο Ερντογάν είπε ότι είχε συμφωνήσει με τον Πούτιν για την κατασκευή κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία. Το έργο θα επιτρέψει στην Τουρκία να αποθηκεύσει ρωσικό αέριο στη Θράκη και να το πουλήσει σε πρόθυμους ευρωπαίους αγοραστές. Αυτό ουσιαστικά θα σκοτώσει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία. Η Τουρκία θα κερδίζει τέλη διαμετακόμισης από κάθε κυβικό μέτρο ρωσικού φυσικού αερίου που πωλείται σε ευρωπαίους αγοραστές. Πλάνο win-win για δύο αυτοκράτορες.

Ποια ήταν η απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε όλα αυτά; Έγκριση για πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών! Στις 11 Οκτωβρίου, η Γερουσία αφαίρεσε δύο τροπολογίες σε νομοσχέδιο που αποσκοπούσε να αποτρέψει τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία από τον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας του 2023 (NDAA). Μια προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου είχε συνδέσει την πώληση με τον όρο ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιούσε το αεροσκάφος εναντίον της Ελλάδας.

Ο Ερντογάν ελπίζει τώρα ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στη συμφωνία για τα F-16 πριν από το τέλος του έτους. “Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει τέσσερις συναντήσεις για το θέμα των F-16. Στη Νέα Υόρκη [συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο] συναντήθηκα με Αμερικανούς γερουσιαστές που ήταν πολύ θετικοί. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη. τα απαραίτητα θετικά βήματα [για να καταστεί δυνατή η πώληση]», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στις 21 Οκτωβρίου.
Ποιες άλλες τρελές, αντιδυτικές κινήσεις πρέπει να κάνει ο Ερντογάν προτού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το καταλάβει αυτό.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top