GuidePedia

0


Σε πολιτική χιονοστιβάδα εξελίσσεται η υπόθεση των υποκλοπών. Το πρώτο ρήγμα προέκυψε από την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, ο οποίος εκτός από ανεψιός ήταν και το δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό και λίγο μετά ήλθε και η δεύτερη παραίτηση. Ανακοινώθηκε ότι υπέβαλε την παραίτησή του (και έγινε δεκτή) ο Παναγιώτης Κοντολέων μέχρι τώρα διοικητής της ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών).

Στην επίσημη ανακοίνωση η παραίτηση-αποπομπή συνδέεται με τις υποκλοπές. Ας σημειωθεί ότι –σύμφωνα με πληροφορίες– ο Παναγιώτης Κοντολέων ήταν επιλογή του Γρηγόρη Δημητριάδη, με τον οποίο είχαν στο παρελθόν και κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρει: «Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής».

Η κρίσιμη φράση είναι “η διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων”, όπως τεχνικά αποδίδονται οι υποκλοπές. Εν ολίγοις η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η ΕΥΠ διεξήγαγε υποκλοπές, αλλά εμμένει στον ισχυρισμό ότι ήταν νόμιμες. Δεν εξηγεί, ωστόσο, ποιες ήταν οι λανθασμένες ενέργειες, οι οποίες προφανώς αφορούν σε παράνομες υποκλοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάνδαλο πυροδοτήθηκε από την προσπάθεια υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για τοξικό πολιτικό κλίμα, αλλά είναι σαφές ότι ένας τόσο κρίσιμος κυβερνητικός παράγοντας (στην πράξη υπερυπουργός) δεν παραιτείται απλώς και μόνο επειδή δέχεται κατηγορίες. Ειδικά όταν τη δική του παραίτηση ακολούθησε η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ. Οι δύο παραιτήσεις τόσο σημαντικών κυβερνητικών παραγόντων δημιουργούν εκ των πραγμάτων μείζον ζήτημα για την σταθερότητα της κυβέρνησης.

Επαναλαμβάνουμε ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν ήταν απλώς ένα ισχυρό κυβερνητικό πρόσωπο, ήταν και ως μέλος της οικογένειας ο απολύτως έμπιστος, ο αντ’ αυτού. Το να έκανε κινήσεις ο Γρηγόρης Δημητριάδης εν αγνοία του πρωθυπουργού θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά όσοι γνωρίζουν τα ενδότερα του Μαξίμου το θεωρούν εξαιρετικά απίθανο. Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, “θυσιάζει” του Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων, προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος από το πολιτικό σκάνδαλο.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Παρά τις προσπάθειες που είναι σίγουρο ότι θα καταβάλει το Μαξίμου να κλείσει γρήγορα την υπόθεση, οι δύο παραιτήσεις-αποπομπές πιθανότατα θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις. Η αντιπολίτευση, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ταυτίζουν ειδικά τον παραιτηθέντα Γρηγόρη Δημητριάδη με τον πρωθυπουργό. Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα που δήλωσε χαρακτηριστικά (λίγο πριν γίνει γνωστή και η παραίτηση Κοντολέων) πως «δεν σώζεται η κυβέρνηση με την παραίτηση Δημητριάδη», εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση και στα μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο που κάλυψαν την υπόθεση.

Αναλυτικά η δήλωσή του κ. Τσίπρα: «H παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού. Αντιθέτως, τις επιβεβαιώνει. Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, διότι εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα δημοκρατίας. Κι όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις ημέρες, με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο, να κρύψει ένα το μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα δημοκρατίας, δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως» σημείωσε εξερχόμενος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη για την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από την θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, αλλά και την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνουν πως «δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη».
Και προσθέτουν: «Επιμένουμε στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη νοσηρή αυτή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα , που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top