Όλα στα τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ
Ακολουθεί ακριβής μετάφραση άρθρου του αρθρογράφου της εφημερίδας Γενί Σαφάκ, Hüseyin Likoğlu, στο οποίο περιγράφεται ο πυρήνας της πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία στις διαπραγματεύσεις της με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., για να μην εμποδίσει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.
Επειδή ακούγονται και γράφονται πολλά στην Ελλάδα για το θέμα αυτό, πιστεύουμε ότι το άρθρο αξίζει της προσοχής μας. Αν μη τι άλλο, είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό και θα μας βοηθήσει να μην κάνουμε για άλλη μια φορά λάθος ανάλυση…
Σάββας Καλεντερίδης
Μόλις ήρθαν στο προσκήνιο οι φιλοδοξίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στην Τουρκία. Η Σουηδία, η οποία είναι η πατρίδα των αντιτουρκικών τρομοκρατικών οργανώσεων εδώ και χρόνια, και η Φινλανδία, η οποία είναι γνωστή για τη στάση της κατά της Τουρκίας στις διεθνείς πλατφόρμες, έθεσαν αυτό το αίτημα όσο συνεχίζεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Αναμφίβολα το αίτημα των δύο αυτών χωρών έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Τουρκία.
Η Τουρκία έδειξε τη στάση της για το θέμα αυτό από την πρώτη κιόλας μέρα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Στην πρώτη αίτηση που έγινε μετά από αυτή τη δήλωση τέθηκε αμέσως βέτο. Οι επαφές μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών που επιθυμούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ συνεχίζονται. Χώρες-μέλη όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γερμανία, ιδιαίτερα η Σουηδία και η Φινλανδία, άρχισαν να εκφράζουν ότι κατανοούν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, στέλνοντας ένθερμα μηνύματα στην Τουρκία, προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση που ήθελαν.
Λοιπόν, το ζήτημα των ενστάσεων της Τουρκίας είναι το γεγονός ότι η Σουηδία έχει γίνει το σπίτι των τρομοκρατών ή οι ανησυχίες που εκφράζει για την ασφάλειά της η χώρα μας;
Η Τουρκία πλήρωσε το τίμημα πριν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν ήμασταν μέλη του ΝΑΤΟ όταν στείλαμε στρατεύματα στον πόλεμο της Κορέας. Η Τουρκία μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μετά από αυτόν τον πόλεμο στον οποίο χάθηκαν δεκάδες στρατιώτες μας ως μάρτυρες.
Μετά την αποδοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, εκπλήρωσε πλήρως τις υποχρεώσεις της και συνέχισε να πληρώνει το τίμημα. Από την άλλη, όποτε η Τουρκία είχε ανάγκη την υποστήριξη της Συμμαχίας, καμία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν έκανε αυτό που έπρεπε.
Από την άλλη, η απόφαση για την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, στην οποία ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε με τις λέξεις «Δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος», δεν είναι ένα λάθος που πρέπει να υποτιμηθεί. Γνωρίζουμε ότι όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, πηγάζουν από αυτήν την απόφαση.
Θεμελιώδη ζητήματα όπως το άλυτο Κυπριακό, το πρόβλημα των νησιών, το πρόβλημα του Αιγαίου και το γεγονός ότι η Τουρκία περιμένει στην πόρτα της ΕΕ εδώ και μισό αιώνα, είναι το αποτέλεσμα του λάθους που προέκυψε από την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ πριν από 42 χρόνια.
Ας πούμε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία εκπλήρωσαν όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας, τότε θα που ναι και θα πάρουμε αυτές τις δύο χώρες στο ΝΑΤΟ χωρίς δισταγμό; Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε πριν από 73 χρόνια. Η Τουρκία έγινε μέλος αυτής της οργάνωσης πριν από 70 χρόνια. Ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία απολάμβαναν το καθεστώς της ουδετερότητας, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ειδικά η Τουρκία, κράτησαν ζωντανή αυτήν την ομπρέλα ασφαλείας πληρώνοντας ένα τίμημα για χρόνια.
Τώρα, όταν αυτές οι δύο χώρες αισθάνονται απειλή για τον εαυτό τους, θέλουν να μπουν κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, στο οποίο δεν έχουν καμία συνεισφορά, ενώ δεν θα έχουν καμία συνεισφορά ακόμα και αν γίνουν μέλη. Αυτή η πτυχή του ζητήματος πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Η Τουρκία εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι οι διεθνείς οργανισμοί δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους εδώ και πολύ καιρό, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει τονιστεί (από τον Ερντογάν) η ανάγκη αναδιάρθρωσης αυτών των οργανισμών, ιδίως του ΟΗΕ.
Το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποφασιστεί μόνο εξετάζοντας τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Η Τουρκία, η οποία έχει τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό στο ΝΑΤΟ, είναι ένα από τα πρώτα μέλη που έχουν λόγο στις αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του ΝΑΤΟ.
Ενώ ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας υπογραμμίζει τη σημασία του ΝΑΤΟ και την ανάγκη για αναδιάρθρωση, δεν είναι αποδεκτό να γίνονται συζητήσεις μόνο γύρω από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τουρκία. Αν και η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών φαίνεται να αυξάνεται λόγω του πολέμου, δεν μπόρεσε να επιτευχθεί κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Σε μια περίοδο που η αλληλεγγύη θα έπρεπε να έρθει περισσότερο στο προσκήνιο, η κλιμακούμενη συμπεριφορά της Ελλάδας στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο δέχεται υποστήριξη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η εικόνα που προέκυψε κατά τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι μια ανεξήγητη εικόνα όσον αφορά την θέση της στο ΝΑΤΟ.
Ο Μητσοτάκης καταχειροκροτήθηκε 37 φορές στην 40λεπτη ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Τι είπε ο Μητσοτάκης για να του αξίζει 37 φορές το χειροκρότημα; Είπε ότι επρόκειτο να σταματήσει τη Ρωσία; Έδωσε ελπιδοφόρα μηνύματα για επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή; Όχι, αντιθέτως, ήταν η αντιτουρκική πτυχή του στην ομιλία του, η οποία απέσπασε χειροκροτήματα.
Η Ελλάδα, στην οποία οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-35, θα χρησιμοποιήσει αυτά τα αεροπλάνα εναντίον της Ρωσίας ή υπέρ του ΝΑΤΟ; Γιατί τα F-35 δεν δίνονται στην Τουρκία, παρόλο που είναι εταίρος στο πρόγραμμα F-35 και προπληρωμένα και δίνονται στην Ελλάδα; Υπάρχει κάποιος λόγος που η Ελλάδα ενθαρρύνεται ακόμη και σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή;
Αυτοί που λένε ότι κατανοούν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια και εργάζονται για την επίλυση των ανησυχιών, καταλαβαίνουν και αυτή τη στάση της Ελλάδας; Οι ΗΠΑ, που εξακολουθούν να δίνουν όπλα στη μαρξιστική-λενινιστική τρομοκρατική οργάνωση που η Τουρκία πολεμά εδώ και 40 χρόνια, καταλαβαίνουν πραγματικά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια;
Το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι άσχετο. Δεν έχει σημασία αν αυτές οι δύο χώρες κατανοούν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια. Δεν έχει καν σημασία που παίρνουν θέση ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση PKK, την οποία υποστηρίζουν εδώ και χρόνια.
Όσο είναι ανοιχτό το κεφάλαιο του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να λάβουμε την τελική μας απόφαση αφού πρώτα κάνουμε όλον τον απολογισμό του παρελθόντος, ώστε να μην επαναληφθεί το λάθος που κάναμε πριν από 42 χρόνια, όπως ακριβώς είπε ο κ. Ερντογάν, λέγοντας ναι στην επάνοδο της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Και δεν αρκεί να μην κάνουμε ξανά λάθη, αλλά θα πρέπει να τηρήσουμε μια τέτοια στάση, που θα μας επιτρέψει να αναπληρώσουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αποδείξουν οι σύμμαχοί μας ότι κατανοούν την αναγκαιότητα της 5ης επιχείρησης που θα πραγματοποιήσει η Τουρκία στο έδαφος της Συρίας, εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Δημοσίευση σχολίου