Ενώ η ΕΕ θέλει να τερματίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, ένας ειδικός προειδοποιεί ότι η Ένωση μπορεί επίσης να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για κρίσιμα υλικά. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο μήνες ανάγκασε την ΕΕ να αναγνωρίσει τη μεγάλη εξάρτησή της από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, γεγονός που εμπόδισε ακόμη και την ικανότητά της να τιμωρήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Για να μειώσουν αυτή την εξάρτηση, οι ευρωπαϊκές χώρες κοιτάζουν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως, καθώς το κόστος των ορυκτών καυσίμων όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παραμένει υψηλό λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.
Ωστόσο, εμπειρογνώμονας προειδοποίησε ότι η ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ μακριά από τη Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα άλλο εμπόδιο, καθώς η Ένωση μπορεί να βρεθεί στη συνέχεια να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κίνα παράγει το 98-99 τοις εκατό όλων των «στοιχείων σπάνιων γαιών» στον κόσμο. Πρόκειται για μια συλλογή από 17 σπάνια μεταλλικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στη βαριά βιομηχανία και σε χρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ειδικά στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτές οι πρώτες ύλες είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την κατασκευή υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες.
Δεδομένης της κυριαρχίας της Κίνας στην προμήθεια τέτοιων ορυκτών, ο Jason Kaplan ιδρυτής και διευθυντής Commodities Analysis and Insight Ltd, προειδοποίησε ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό το μονοπώλιο για να επηρεάσει την πολιτική πίεση στην Δύση. «Αυτό είναι μια πραγματικά μεγάλη ανησυχία για την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν η Κίνα θέλει να είναι επιθετική και να κάνει κάτι που θα δημιουργήσει και ένα είδος σύγκρουσης θα διακόψει την πρόσβαση σε αυτά τα ορυκτά. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δεν μπορούμε να φτιάξουμε ανεμογεννήτριες, όλη η παραγωγή ενέργειας γίνεται πολύ πιο αναποτελεσματική. Θα σταματούσε την ενεργειακή τους μετάβαση εν μία νυκτί”, είπε
Εάν η Κίνα διέκοψε την πρόσβαση σε κρίσιμες προμήθειες, θα ήταν μια κίνηση κατευθείαν από το εγχειρίδιο του Πούτιν, αφού ο Ρώσος ηγέτης απείλησε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ για μήνες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Για τους ηγέτες της ΕΕ, η στενή συμμαχία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ανησυχία, καθώς και οι δύο χώρες ελέγχουν πλέον ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας, τόσο με τη μορφή ορυκτών καυσίμων όσο και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ως παράδειγμα, ο κ. Kaplan είπε ότι η Κίνα παράγει το μεγαλύτερο μέρος του νεοδυμίου στον κόσμο, το οποίο είναι ένα σπάνιο στοιχείο της Γης που χρησιμοποιείται σε μαγνήτες.
Αλλά χωρίς αυτό το μέταλλο, προειδοποίησε ότι οι μαγνήτες που κατασκευάζονται στη Δύση θα ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικοί από αυτό που είναι τώρα. Ο κ. Kaplan συνέχισε: «Το είδαμε με τη Ρωσία όπου οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Ρωσία δεν προμήθευε τους όγκους φυσικού αερίου που θα μπορούσε να κάνει για να προσπαθήσει να ασκήσει κάποια πολιτική πίεση. «Η Κίνα είναι τόσο κυρίαρχη σε ορισμένα συγκεκριμένα ορυκτά που θα της ήταν πολύ εύκολο να ασκήσει πολιτική πίεση αποκόπτοντας χώρες.
Δημοσίευση σχολίου