GuidePedia

0


Του Χρήστου Καπούτση
Όταν το διεθνές περιβάλλον είναι ασταθές , ανταγωνιστικό και συγκρουσιακό, τότε κάθε κίνηση στην γεωπολιτική σκακιέρα, θα πρέπει να είναι πολύ καλά μελετημένη και κυρίως, να περιμένεις την απάντηση του αντίπαλου. Πολλάκις στο σκάκι, μία εντυπωσιακή κίνηση , προκαλεί την εξίσου εντυπωσιακή ή και απρόβλεπτη κίνηση του αντιπάλου και στο τέλος, πιθανόν να χαθεί η παρτίδα και οι πρόωροι πανηγυρισμοί να είναι μόνον για τα … «πανηγύρια»!. Αυτά στο … «σκάκι».

Η Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας και υπογράφηκε από τους συναρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των δύο κρατών στο Παρίσι , έχει δύο σκέλη, αλληλοσυμπληρούμενα ή ακριβέστερα δύο ενότητες, που η μία νοηματοδοτεί την άλλην. Είναι το αμιγώς στρατιωτικό – επιχειρησιακό σκέλος και το διεθνοπολιτικό και διπλωματικό.

Στον αμυντικό- βιομηχανικό τομέα, έχουμε την απόκτηση 3 γαλλικών φρεγατών τύπου Μπελάρα (Belharra) για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που είναι οι πρώτες ψηφιακές φρεγάτες. Και είναι εξοπλισμένες με στρατιωτική τεχνολογία αιχμής, με ότι πιο σύγχρονο διαθέτει η γαλλική και ευρωπαϊκή Πολεμική Βιομηχανία.

Κάθε Φρεγάτα Belharra, αποτελεί ένα αυτόνομο και αυτάρκες οπλικό σύστημα , με κορυφαίες επιδόσεις σε όλα τα είδη πολέμου, όπως ο ανθυποβρυχιακός, ο αντιπλοϊκός, ο αντιαεροπορικός, ο ασύμμετρος, ο ηλεκτρονικός και κάθε μορφής κυβερνοπολέμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διαθέτει το πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), που έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Δηλαδή μπορεί η φρεγάτα να ναυλοχεί κοντά στο Σούνιο και να πλήττει με ακρίβεια Στρατηγικούς στόχους στη ξηρά στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Είναι εξοπλισμένες με το σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων τύπου A50 Sylver (32 κελιών για αντιαεροπορικούς/αντιβαλλιστικούς πυραύλους Aster 30 ή για τον συνδυασμό πυραύλων τύπου Aster 15/30 ή και VL MICA NG). Δηλαδή έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει επιτυχώς οποιαδήποτε αεροπορική απειλή, να αναχαιτίσει …. είτε μαχητικό αεροσκάφος, είτε πύραυλο. Ασφαλώς, διαθέτουν σύγχρονες τορπίλες. Ενώ στα πλεονεκτήματα είναι το ραντάρ ενεργής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), το οποίο έχει εμβέλεια 500 χιλιομέτρων και υψηλές ικανότητες αποκάλυψης στόχων, ακόμη και υπερηχητικά κινούμενων στόχων με stealth χαρακτηριστικά. Μία φρεγάτα με αυτές τις δυνατότατες, μπορεί , για παράδειγμα, να καλύψει, την ΑΟΖ της Κύπρου από θάλασσα και αέρα

ΟΛΑ αυτά, δηλαδή οι Φρεγάτες Belharra και η ετοιμοπόλεμη Μοίρα των 24 μαχητικών αεροσκαφών ΡΑΦΑΛ, παρέχουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τα σημερινά δεδομένα, όχι σχετική, αλλά απόλυτη υπεροπλία, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, κάθε απειλή, σε βάρος της εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας ή έμπρακτης αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας, είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη.

Η Δεύτερη ενότητα της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, που είναι μάλλον και η πεμπτουσία της συμφωνίας, είναι ασφαλώς, η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ερώτηση: Με την ισχύ της ελληνογαλλικής συμφωνίας, θα μπορούμε να στείλουμε πρόβατα να βοσκήσουν στις βραχονησίδες ΊΜΙΑ;

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτή την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ενεργός είναι ο ρόλος των ΗΠΑ, είτε θετικά , είτε αρνητικά. Η πρόσφατη Αμυντική συμφωνία ΗΠΑ- Βρετανίας- Αυστραλίας, αποκαλύπτει τη μετατόπιση του Στρατηγικού Ενδιαφέροντος των αμερικανών από τη ανατ. Μεσόγειο, στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό, αφήνοντας έτσι ζωτικό χώρο σε περιφερειακές δυνάμεις, που θα ανήκουν ασφαλώς στον Δυτικό Κόσμο, όπως η Γαλλία, που τώρα θα έχει σημαντικό συμμαχικό εταίρο την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ απέσυραν το ενδιαφέρον τους, να προμηθεύσουν με αμερικανικές φρεγάτες τον ελληνικό στόλο, ανάβοντας έτσι, το «πράσινο φως», για την αγορά των γαλλικών φρεγατών.

Επίσης, Ελλάδα και Γαλλία, με την αμυντική συμφωνία του υπόγραψαν, ενδυναμώνουν και τη πολιτική προοπτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε., οψέποτε αυτή, αποφασίσει να αποκτήσει Ενιαία εξωτερική και αμυντική ευρωπαϊκή πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε, σημαντική γεωΣτρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας. Προφανώς, έχει θετικό πρόσημο, αλλά και κάποιες … «σκιές», που θα τις «ανακαλύψουμε» λίγο αργότερα ….

Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα Belharra αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026. Πιθανόν και μία τέταρτη λίγο αργότερα. Το κόστος, συνολικά, θα ξεπεράσει τα 5 δις. ευρώ. Ωστόσο, έχει προκύψει ένα πρόβλημα. Φαίνεται ότι οι νέες Φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία…. Αν αυτό συμβεί, τότε τα ελληνικά Ναυπηγεία, θα μπουν μάλλον σε περιπέτειες. Η υπόσχεση ότι, πιθανόν, αν υπάρξει συμφωνία για την προμήθεια κορβετών τύπου “Gowind”, τότε κάποιες θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Ελευσίνας ή του Σκαραμαγκά, αποτελεί έωλη υπόσχεση προς εύπιστους και αφελείς πελάτες.

Ας έχουμε και αυτό υπόψιν μας . Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, Τούρκος απόστρατος ναύαρχος και πνευματικός πατέρας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας έγραψε στο Twitter : «Λυπάμαι για τον ελληνικό λαό. Οι φόροι τους ξοδεύονται μάταια. Δίνουν χαρά στους εμπόρους γαλλικών όπλων και στους μεσάζοντες. Με δανεικά στήνουν θαλάσσια δύναμη. Με παραδειγματικό τρόπο πέφτουν στην παγίδα του Θουκυδίδη». 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top