Τσιλιόπουλος Ευθύμιος
Η αγορά 3+1 γαλλικών φρεγατών Belh@rra αλλάζει το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε αναφερθεί στις δυνατότητες των Belh@rra, στους αισθητήρες και στα όπλα που μπορούν να φέρουν. Αν και στην υπογραφή των συμφωνιών στο Παρίσι δεν αναφέρθηκε η απόκτηση τριών κορβετών Gowind, αναμένεται ότι αυτή θα ακολουθήσει, όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαπραγμάτευση.
Με τρεις τέτοιες φρεγάτες και τρεις επίσης σύγχρονες κορβέτες το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορεί να ασκήσει όχι μόνο αεράμυνα περιοχής, ικανοποιώντας μια μακρόχρονα εκπεφρασμένη ανάγκη του, αλλά και να ενισχύσει ποιοτικά άλλες επιχειρησιακές δυνατότητές του. Δεδομένου ότι δεν έχουν ανακοινωθεί οι διαμορφώσεις οπλισμού των φρεγατών και κορβετών, είμαστε υποχρεωμένοι να κρίνουμε με βάση τις ανακοινωμένες δυνατότητές τους. Το θέμα είναι ότι οι κορβέτες Gowind κατασκευάζονται σε τρεις διαφορετικές διαμορφώσεις με ανάλογη μεγέθυνση του τονάζ και των διαστάσεων.
Όπως έχουμε γράψει, οι νέες φρεγάτες μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας ισχυρής δύναμης κρούσης, ικανής να διεκδικήσει τη ναυτική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ένταξη και των τριών φρεγατών θα αποτελέσει μια αλυσίδα ισχυρών ναυτικών σημείων, τα οποία –μεταξύ άλλων– μπορούν να εγγυηθούν την απρόσκοπτη ναυτική και αεροπορική επικοινωνία μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου με ό,τι αυτό σημαίνει και για την άμυνα της Μεγαλονήσου και για την προστασία της ελληνικής ΑΟΖ.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκτήσει και τις κορβέτες Gowind οι τρεις Belh@rra θα συνεπικουρούνται από τρεις κορβέτες, οπότε κάθε μια νέα φρεγάτα θα έχει από μια κορβέτα να την καλύπτει. Η Belh@rra δηλαδή θα παρέχει την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής για την ομάδα κρούσης, της οποίας θα είναι η ναυαρχίδα και στην οποία θα ομάδα θα συμμετέχουν παλαιότερες φρεγάτες, πυραυλάκατοι, σκάφη υποστήριξης και υποβρύχια. Στην ομάδα κρούσης οι κορβέτες Gowind θα παρέχουν ανθυποβρυχιακή προστασία.
Δημιουργούνται λοιπόν οι προϋποθέσεις για την ύπαρξη τριών πλέον ομάδων κρούσης (task force), οι οποίες θα μπορούν να προβάλουν ισχύ σε μια ακτίνα μεγαλύτερη των 100 χλμ. η καθεμία. Μέσα σε αυτή την περίμετρο τα υπόλοιπα σκάφη θα δημιουργούν τις υπόλοιπες διαστρωματώσεις άμυνας εναντίον απειλών από την επιφάνεια, τον αέρα και τα υποβρύχια.
Η οικογένεια Gowind
Η οικογένεια Gowind περιλαμβάνει σκάφη μήκους από 85 έως 111 μέτρα και εκτόπισμα από 1.000 μέχρι 3.100 τόνους. Όλες οι κορβέτες Gowind μπορούν να αναπτύξουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας (USV) και μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUV). Στο κατάστρωμα υπάρχει υπόστεγο για ελικόπτερο μέχρι 10 τόνων ή drones. Οι κορβέτες έχουν αυξημένη ικανότητα ανίχνευσης και θήρευσης υποβρυχίων. Το γεγονός, μάλιστα, ότι διαθέτουν ελικόπτερο επεκτείνει τις ανθυποβρυχιακές αυτές ικανότητες.
Το οπλικό σύστημα της πλατφόρμας αποτελείται από ένα πολυλειτουργικό ραντάρ και βλήματα εδάφους-αέρος VL MICA-M με βεληνεκές 20χλμ. Είναι οπλισμένο με αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet. Το σύστημα πρόωσης είναι Combined Diesel and Diesel (CODAD) και περιλαμβάνει υδροστροβίλους για βελτιωμένη ευελιξία σε ρηχά νερά και επιδόσεις υψηλής ταχύτητας. Ένας κεντρικός ιστός φέρει το ραντάρ και άλλους αισθητήρες επιτρέποντας έτσι κατόπτευση 360 μοιρών χωρίς νεκρά σημεία. Η Naval Group προσφέρει δύο παραλλαγές της κλάσης: Gowind 1000 και Gowind 2500 ενώ η Μαλαισία με τη βοήθεια της Naval Group ανέπτυξε εγχώρια την Gowind 3100.
Οι διαφορές μεταξύ των Gowind 1000 και Gowind 2500 όσον αφορά τον οπλισμό είναι στον εκτοξευτή VL MICA-M με οχτώ κυψέλες και τέσσερις εκτοξευτές Exocet στην πρώτη και 16 κυψέλες VL MICA-M, οκτώ εκτοξευτές Exocet και δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες στην δεύτερη. Επιπλέον οι Gowind 2500 φέρουν τα συστήματα ηλεκτρονικής υποστήριξης Vigile 200 Tactical R-ESM System, Altesse Naval C-ESM Sylena και σύστημα εκτόξευσης αντιμέτρων Sylena MK2 decoy launcher system. Οι προδιαγραφές μας κάνουν να πιστεύουμε ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα στραφεί προς τις Gowind 2500 σαν μεγαλύτερη και πιο αξιοποιήσιμη πλατφόρμα.
Οι Gowind ενσωματώνουν όλες τις τεχνολογίες στελθ, τις οποίες έχει αναπτύξει Naval Group τις τελευταίες δεκαετίες. Η ενσωμάτωση όλων των αισθητήρων σε έναν ιστό με κεκλιμένες επιφάνειες βοηθά ιδιαίτερα σε αυτή τη φιλοσοφία, όπως και η έλλειψη κλασικών φουγάρων. Εν κατακλείδι θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι κορβέτες Gowind 2500 δεν είναι τίποτα λιγότερο από μικρές φρεγάτες.
Ανθυποβρυχιακή ασπίδα
Οι αυξημένες ανθυποβρυχιακές ικανότητες της Gowind σημαίνουν ότι θα αναλάβει την καταδίωξη των εχθρικών υποβρυχίων που θα επιδιώξουν να απειλήσουν τον στολίσκο, στον οποίο η κορβέτα είναι ενταγμένη. Κινούμενες υπό την κάλυψη της αντιαεροπορικής ασπίδας των Belh@rra και χρησιμοποιώντας τα φερόμενα σόναρ, θα σαρώνουν την περιοχή για πιθανές υποβρύχιες απειλές. Πολύτιμος βοηθός είναι το καινούργιο ελικόπτερο MH-60R Seahawk (αναμένεται να αγοραστούν και άλλα για να εξυπηρετηθούν τα νέα αποκτήματα του στόλου) που έχουν, όπως και τα ελικόπτερα των φρεγατών του στολίσκου.
Μια τέτοια ομάδα κρούσης μπορεί να φράξει την κάθοδο των τουρκικών πλοίων σε περίπτωση σύρραξης και να δημιουργήσει μια ζώνη άρνησης πρόσβασης των Τούρκων σε μεγάλα τμήματα της Ανατολικής Μεσογείου, παρέχοντας και ασπίδα προστασίας για πτήσεις από και προς το FIR Λευκωσίας. H απόσταση μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου είναι σχεδόν 120 χλμ. Ένας στολίσκος υπό μια Belh@rra τοποθετημένος νότια και περισσότερο προς Μεγίστη θα μπορούσε να παράσχει κάλυψη από αέρος στο μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα.
Η Ρόδος έχει δική αντιαεροπορική άμυνα έως και μεσαίου βεληνεκούς, επιτρέποντας μια αλληλοεπικάλυψη των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων χερσαίων και θαλάσσιων στοιχείων. Μια τέτοια τοποθέτηση “κλείνει” τον κόλπο της Αττάλειας προς Δυσμάς. Η απόσταση μεταξύ Ρόδου και Κύπρου είναι σχεδόν 500 χλμ. Δύο τέτοιοι στολίσκοι τοποθετημένοι, ο ένας στην περιοχή 50 χλμ νοτιοανατολικά του Καστελλορίζου και ένας άλλος περίπου 100 χλμ ανατολικότερα, σε συνδυασμό με το σύστημα αεράμυνας της Κύπρου μπορούν να διασφαλίσουν ότι τίποτα δεν θα περάσει, από αέρος και θαλάσσης.
Η χρήση των δύο και όχι τριών Belh@rra λαμβάνει υπόψη ότι για οποιονδήποτε λόγο (επισκευών, ανεφοδιασμού, ή και απωλειών) το ένα από τα τρία πλοία δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμο, ή και αν είναι θα μπορεί να αποτελεί εφεδρεία για χρήση σε όποια περίπτωση κρίνουν οι ένοπλες δυνάμεις ότι χρειάζεται. Γι’ αυτό η βέλτιστη λύση είναι και η αγορά τέταρτου πλοίου, ώστε η φραγή να είναι ακόμα πιο σφιχτή. Σε αυτό το πλαίσιο οι κορβέτες Gowind, οι παλαιότερες φρεγάτες και τα υποβρύχια θα αναλάβουν τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των τουρκικών υποβρυχίων, που υπό τις παρούσες και τις μελλοντικές συνθήκες αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή κατά του ελληνικού στόλου.
Κλείνει το παράθυρο για τον σουλτάνο
Οι νέες αγορές, με τη σταδιακή τους ενσωμάτωση στον ελληνικό Στόλο, θα ενισχύουν την αμυντική ικανότητα της χώρας, κλείνοντας παραλλήλως το παράθυρο ευκαιρίας που έχει σήμερα η Τουρκία για να προβάλει ναυτική ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η “Γαλάζια Πατρίδα” ως στρατηγική και ως επιχειρησιακό δόγμα εκ των πραγμάτων θα ακυρωθεί στην πράξη όταν οι Belh@rra θα φθάσουν στην Ελλάδα.
Μέχρι τότε η ζυγαριά θα γέρνει υπέρ της Ελλάδος με την ένταξη στην Πολεμική Αεροπορία των Rafale, την αναβάθμιση των F-16 στην έκδοση Viper, την ένταξη των νέων ελικοπτέρων Seahawk, την παραχώρηση μεταχειρισμένων αλλά αξιόμαχων οπλικών από τις ΗΠΑ και τις άλλες αγορές και αναβαθμίσεις που ήδη άρχισαν να διαφαίνονται. Από την άλλη πλευρά, η απαξίωση των δυτικής προέλευσης τουρκικών οπλικών συστημάτων θα παγιώνει όλο και περισσότερο την ελληνική υπεροχή, παρά τις μεγάλες προόδους που ομολογουμένως έχει κάνει η τουρκική πολεμική βιομηχανία.
Το σημαντικό είναι ότι οι νέες αμυντικές προμήθειες, σε συνδυασμό με το σύμφωνο αμυντικής συνδρομής που υπεγράφη στο Παρίσι, περιορίζουν τα περιθώρια επιθετικής δράσης του Ερντογάν και αρχίζουν να περιορίζουν και τις στρατιωτικές επιλογές του, την ίδια στιγμή που η τουρκική οικονομία επιδεινώνεται. Αυτό ενδέχεται να ωθήσει τον σουλτάνο σε τυχοδιωκτικές κινήσεις, αλλά είναι σαφές ότι το τοπίο και σταδιακά και ο συσχετισμός δυνάμεων αλλάζουν σε βάρος της Τουρκίας.
Δημοσίευση σχολίου