Η Ουάσινγκτον φαίνεται να κάνει στροφή στην στρατηγική της μέγιστης απομόνωσης του καθεστώτος του Bashar al Assad. Ποιοι είναι οι στόχοι της προσέγγισης και πώς οι κινήσεις της επηρεάζουν την στρατηγική γειτονικών χωρών.
Οι ΗΠΑ φαίνεται πως κάνουν στροφή από την στρατηγική της ακραίας απομόνωσης της Συρίας, και κινούνται προς μια περιορισμένη εμπλοκή με τη Δαμασκό, προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στη χώρα ως προς την αποτροπή της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους.
Στις 18 Οκτωβρίου, η Wall Street Journal έγραψε πως ο κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για θέματα αντιτρομοκρατίας, ο Kash Patel, είχε μεταβεί στη Συρία νωρίτερα φέτος για να συμμετάσχει σε άμεσες διαπραγματεύσεις αναφορικά με την απελευθέρωση του Αμερικάνου δημοσιογράφου Austin Tice και άλλων Αμερικανών πολιτών που κρατούνται όμηροι από την κυβέρνηση της Συρίας. Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης πως ο Patel παρέδωσε προσωπική επιστολή από την πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στον πρόεδρο της Συρίας Bashar al Assad τον Μάρτιο, «σπάζοντας» σχεδόν μια δεκαετία διπλωματικής απομόνωσης μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.
Οι ενέργειες αυτές έρχονται την ώρα που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο την προοπτική να χρειαστούν να έχουν μια περιορισμένη εμπλοκή με την κυβέρνηση της Συρίας, προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους στη χώρα. Η αμερικανική αντιτρομοκρατική αποστολή στη Συρία δεν περιλαμβάνει ακόμα κάποιον σημαντικό στρατιωτικό παράγοντα ως προς τον χειρισμό του καθεστώτος Assad. Αντιθέτως, η Ουάσινγκτον έχει ενθαρρύνει την οικονομική απομόνωση της Δαμασκού. Αυτό, ωστόσο, δεν κατάφερε να αποτρέψει την κυβέρνηση της Συρίας από το να προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο των βορειοανατολικών περιοχών της χώρας και να παραγκωνίσει τον βασικό εταίρο των ΗΠΑ στις προσπάθειες για περιορισμό του Ισλαμικού Κράτους, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.
Η αποστολή των ΗΠΑ στη Συρία επικεντρώθηκε στη διάλυση του Ισλαμικού κράτους από τότε που η Ουάσινγκτον επιχείρησε στη χώρα για πρώτη φορά, το 2014. Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους μπορούν ακόμα να επιχειρούν υπογείως σε όλη την περιοχή που ελέγχεται από το καθεστώς, εν μέρει επειδή η Συρία δεν διαθέτει το αποτελεσματικό εκείνο σύστημα ασφαλείας που απαιτείται για να κατασταλεί η οργάνωση μετά από σχεδόν μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου. Εξάλλου, από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, το 2016, οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν λιγότερο σε διπλωματικές προσπάθειες για να διαπραγματευτούν τον τερματισμό του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Με την εμπλοκή της με την κυβέρνηση της Συρίας, η Ουάσινγκτον επιδιώκει να μεγιστοποιήσει την αυτονομία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, να αποτρέψει τις περαιτέρω συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών και των συριακών δυνάμεων, και δυνητικά να επεκταθεί σε ευρύτερες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Δαμασκού και άλλων δυνάμεων των ανταρτών. Η περιορισμένη εμπλοκή με τη Δαμασκό μπορεί να μειώσει τις εντάσεις στα βορειοανατολικά και να δημιουργήσει εμπιστοσύνη για ευρύτερες διαπραγματεύσεις που στόχο θα είχαν να διασφαλίσουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και δυνητικά να επεκτείνουν τον ρόλο των ΗΠΑ στην μεγαλύτερη διπλωματική διαδικασία, της οποίας ηγείται ο ΟΗΕ, για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος.
Μια μακροχρόνια αποστολή στη Συρία είναι πολιτικά ριψοκίνδυνη για τον Λευκό Οίκο. Σε δημοσκόπηση που διενήργησε το CNN τον Οκτώβριο του 2019, ο 42% των Αμερικάνων δήλωσαν πως τάσσονταν υπέρ της αιφνίδιας απόσυρσης των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα. Εν τω μεταξύ, ρωσικές και συριακές δυνάμεις παρενοχλούν αυξανόμενα τις αμερικανικές περιπολίες στη χώρα. Οι παρενοχλήσεις έχουν οδηγήσει σε τραυματισμούς Αμερικανών στρατιωτών και στον θάνατο Σύριων στρατιωτών, αυξάνοντας τον κίνδυνο πιθανών συγκρούσεων που θα παρέσερναν την Ουάσινγκτον πιο βαθιά στον πόλεμο στη χώρα.
Καθώς χαλαρώνει ο κίνδυνος άσκησης διπλωματικής πίεσης από τις ΗΠΑ για απομόνωση της Συρίας, τα κοντινά κράτη του Αραβικού Κόλπου πιθανότατα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο βελτίωσης των δικών τους σχέσεων με τη Δαμασκό. Η εμπλοκή των ΗΠΑ θα σημάνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Μπαχρέιν πως μπορούν να διερευνήσουν περαιτέρω δεσμούς με τη Συρία, ελπίζοντας να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση της επιρροής του Ιράν στη χώρα, χωρίς τον φόβο άμεσων αμερικανικών κυρώσεων. Το Ομάν επίσης θα ενθαρρυνθεί να επεκτείνει τις σχέσεις του με τη Συρία, στην προσπάθειά του να αποκομίσει περισσότερα συναλλακτικά οικονομικά οφέλη.
Σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο του 2018 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν άνοιξαν εκ νέου τις πρεσβείες τους στη Δαμασκό, όμως οι αμερικανικές πιέσεις και κυρώσεις απέτρεψαν τις δυο χώρες από το να επεκτείνουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με τη Συρία.
Δημοσίευση σχολίου