GuidePedia

0

Όσοι συμπατριώτες μας δεν εθελοτυφλούν αντιλαμβάνονται πλέον πολύ καλά πως η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να εκχωρήσει τελικά κυριαρχικά δικαιώματά της στην Τουρκία, και αυτό για δύο λόγους: 1) Επειδή δεν έχουμε εθνική στρατηγική, και 2) επειδή δεν έχουμε εθνικό όραμα. Η ελληνική πολιτική ελίτ ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για το πώς θα διαιωνίσει την παραμονή της στην εξουσία, και για το πώς θα συνεχίζει να πλουτίζει η ίδια λεηλατώντας το κρατικό ταμείο και μοιράζοντας δώρα σε συγγενείς και φίλους. Όμως το να φιλοδοξώ να γίνω πρωθυπουργός για 4, 8 ή 12 χρόνια και μετά να κληροδοτήσω τον πρωθυπουργικό θώκο στο παιδί μου ή στον ανιψιό μου ώστε να τον κληροδοτήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους αργότερα στα δικά τους παιδιά και ανίψια και ούτω καθεξής για τα επόμενα 100-200 χρόνια, ΔΕΝ αποτελεί εθνική στρατηγική ούτε εθνικό όραμα. Είναι μια ηλιθιότητα η οποία καταδικάζει τη χώρα στην αναπόφευκτη συρρίκνωση και στη στρατηγική αυτοεξάλειψη αφού την καθιστά απλό εξάρτημα της πολιτικής ξένων συμφερόντων τα οποία ως αντάλλαγμα εξασφαλίζουν στο εγχώριο πολιτικό σύστημα τη σταθερή νομή της εξουσίας που αυτό επιθυμεί.

Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ακυβέρνητο πλοίο που πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος και παρασύρεται ίσια προς τα βράχια. Δεν υπάρχει κανένας πραγματικός καπετάνιος στο τιμόνι ο οποίος να αφουγκράζεται και να σέβεται το πού θέλουν οι επιβάτες να οδηγηθεί το πλοίο, και να μπορεί να χαράξει σταθερή πορεία προς τα εκεί. Αυτοί που παριστάνουν κατά καιρούς τους καπετάνιους του πλοίου που λέγεται Ελλάδα ενδιαφέρονται μόνο για την καλοπέρασή τους και για να απολαμβάνουν τιμές και αξιώματα. Τα σοβαρά προβλήματα απλώς τα κλωτσάνε σαν τενεκεδάκια παρακάτω για να τα παραλάβει ο επόμενος καπετάνιος. Και δυστυχώς για εμάς, απέναντί μας έχουμε έναν γείτονα ο οποίος διαθέτει έναν ικανότατο ηγέτη που αν μη τι άλλο έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική και πολύ σαφές εθνικό όραμα. 

Ο Ερντογάν μπορεί να είναι διεφθαρμένος και αυταρχικός, αλλά δεν κρύβει το πού θέλει να οδηγήσει την Τουρκία, και θέτει από τώρα στόχους οι οποίοι θα εκπληρωθούν σε βάθος έως και 50 χρόνων από σήμερα. Η απόλυτη αντίθεση δηλαδή με τη δική μας αλλοπρόσαλλη πολιτική ηγεσία του «βλέπουμε και κάνουμε». Το παιγνίδι της Τουρκίας στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι νομίζουμε, και το διακύβευμά του ξεπερνά κατά πολύ την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Έχει να κάνει με τη στρατηγική και γεωπολιτική συρρίκνωση του ελληνισμού και τη σταδιακή «φινλανδοποίησή» του. 

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει εμφανώς επίπεδο στη στρατηγική της στόχευση, κι εμείς εξακολουθούμε ανόητα να την αντιμετωπίζουμε σαν να είναι η Τουρκία του 1980. Σε πρώτη φάση θέλει να τσαλαπατήσει όλα τα μικρότερα κράτη στην περιφέρειά της (εδώ το κυριότερο εμπόδιο είναι η Ελλάδα επειδή διαθέτει οργανωμένες και καλά εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις) καθιστώντας τα πειθήνιους δορυφόρους της, και σε δεύτερη φάση να γίνει πυρηνική δύναμη αμφισβητώντας ευθέως το πυρηνικό μονοπώλιο του Ισραήλ στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν ηγείται ενός λαού που υπήρξε ανέκαθεν μωσαϊκό εθνοτήτων και θρησκειών. Προσπαθεί, όπως έκανε και ο Κεμάλ Ατατούρκ παλαιότερα, να ενώσει τους Τούρκους και να τους δώσει εθνική συνείδηση, εθνική υπερηφάνεια και κοινή στόχευση μέσω ενός απλού και κατανοητού εθνικού αφηγήματος. Γι' αυτό χρησιμοποιεί το Ισλάμ ως αποφασιστικό συνεκτικό ιστό του λαού του. Αντιθέτως, οι άνθρωποι που κυβέρνησαν και εξακολουθούν να κυβερνούν την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ την παρέλαβαν εθνικά και θρησκευτικά συμπαγή, κάνουν ό,τι μπορούν για να τη διαλύσουν και να κάμψουν το φρόνημά της.

Οι λεονταρισμοί ότι τάχα είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είναι απλώς για τα πανηγύρια. Πολιτικοί και στρατιωτικοί ιθύνοντες παίζουν κακόγουστο θέατρο σε βάρος του ελληνικού λαού παρέχοντάς του διαβεβαιώσεις κενές νοήματος, που κάθε εχέφρων άνθρωπος ξέρει ή διαισθάνεται ότι γίνονται απλώς για να τον κοροϊδεύουν και να τον βάζουν στον ύπνο. Το να βγαίνει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και να λέει ότι «καμία κρίση δεν μπορεί να είναι σημειακή», υπονοώντας σαφώς ότι η Ελλάδα σκοπεύει να κλιμακώσει ένα τοπικό θερμό επεισόδιο σε γενικευμένο πόλεμο, αποτελεί απόδειξη ότι στην ελληνική πλευρά κυριαρχεί το απόλυτο χάος. 

Το αν θα κλιμακώσει ή όχι η χώρα μας μία τοπική πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, και μάλιστα η ΠΛΕΟΝ ΣΟΒΑΡΗ από όσες μπορούν να ληφθούν. Αν όντως είχε λάβει τέτοια απόφαση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα έπρεπε να κάνει αυτή τη δήλωση ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή έστω ο υπουργός Άμυνας. Τότε μόνο θα είχε κάποια αξία. Από την τουρκική πλευρά, αυτοί που προκαλούν και επιτίθενται συστηματικά στην Ελλάδα με φραστικές απειλές είναι συνήθως ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Άμυνας, δηλαδή πολιτικά πρόσωπα και όχι στρατιωτικοί. Αυτό κάνουν τα σοβαρά κράτη. Επιπλέον, ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, που προέρχεται από τις ένοπλες δυνάμεις και έχει θητεύσει ως Αρχηγός ΓΕΣ απάντησε πρόσφατα σε ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να αντεπεξέλθει στρατιωτικά σε μία σύγκρουση με την Τουρκία λέγοντας «ναι, αλλά σε σημειακό επίπεδο». Δηλαδή είπε το ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ από αυτό που δήλωσε ο σημερινός Α/ΓΕΕΘΑ.

Στενοχωριέμαι όταν ακούω έγκριτους στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς αναλυτές να βαυκαλίζονται με την αυταπάτη ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα θα δείξει τα δόντια της και θα αντιδράσει δυναμικά στην τουρκική επιθετικότητα αξιοποιώντας τα πανάκριβα όπλα που έχει προμηθευτεί με αιματηρές οικονομικές θυσίες του λαού της επί δεκαετίες. Θεωρώ πως είναι χρέος όλων μας να μην κοροϊδεύουμε τους Έλληνες χαϊδεύοντας τα αυτιά τους με καθησυχαστικά ψέματα, αλλά να τους λέμε την ωμή αλήθεια όσο επώδυνη κι αν είναι αυτή. Και η ωμή αλήθεια είναι ότι λείπει η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ για να αντιδράσουμε έναντι των Τούρκων, και επομένως όσα όπλα κι αν έχουμε είναι απλώς άχρηστα. Αν η ελληνική κυβέρνηση σκόπευε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να κόψει τον βήχα της Τουρκίας, δεν θα έκανε θεατρικές ασκήσεις βύθισης παροπλισμένων πλοίων που εντυπωσιάζουν μόνο τους αδαείς, αλλά θα έπαιρνε πολύ συγκεκριμένα μέτρα που θα έκαναν τους Τούρκους να παγώσουν. Ενδεικτικά:
  • 1) Θα περνούσε νόμο στη Βουλή με τον οποίο θα δήλωνε πως την ίδια κιόλας μέρα που τουρκικό ερευνητικό σκάφος μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου στα 12 ναυτικά μίλια σε ΟΛΗ τη χώρα.
  • 2) Θα έτριζε τα δόντια στους Αμερικανούς καθιστώντας τους υπεύθυνους για όποια επιθετική ενέργεια εκδηλώσει η Τουρκία σε βάρος μας ξεκαθαρίζοντας πως αυτό θα έχει δυσμενή επίπτωση και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • 3) Θα έκανε ΑΜΕΣΑ άρση της αναγνώρισης της κυβέρνησης Σάρατζ στη Λιβύη η οποία με το μνημόνιο που υπέγραψε με τους Τούρκους τον Νοέμβριο του 2019 τήρησε ξεκάθαρα εχθρική στάση απέναντι στην Ελλάδα.
  • 4) Θα προειδοποιούσε τον Ερντογάν πως αν προχωρήσει στην έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αυτό θα θεωρηθεί ως πράξη πολέμου κατά της χώρας μας, και επομένως θα κλείσουν αυτομάτως τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, θα παγώσουν όλες οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών και θα μπλοκάρεται στο εξής με ελληνικό βέτο οποιαδήποτε σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.
  • 5) Θα δαπανούσε άμεσα ένα ποσό 1-2 δις ευρώ προκειμένου να ανέβουν οι διαθεσιμότητες της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού σε επίπεδα άνω του 80% και να αυξηθούν οι ώρες πτήσης των πιλότων μας σε τουλάχιστον 300 ετησίως.
  • 6) Θα διέθετε μισό δις ευρώ για να προμηθευτεί ΑΜΕΣΑ το πολεμικό ναυτικό τουλάχιστον 100 υπερσύγχρονες τορπίλες για τα υποβρύχιά του ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ποιοτική υπεροχή τους έναντι των τουρκικών.
  • 7) Θα αξιοποιούσε την έντονη δυσαρέσκεια που έχουν αυτή την εποχή οι Γάλλοι έναντι των Τούρκων, για να ζητήσει από τη Γαλλία την άμεση παράδοση τουλάχιστον δύο φρεγατών FREMM με όλο το τρέχον οπλικό τους φορτίο (πυραύλους Scalp Naval, Aster-30 κ.λπ), έστω και με leasing.
  • 8) Θα πλήρωνε τη συμμετοχή των Πακιστανών στις τουρκικές προκλήσεις με το ίδιο νόμισμα αγοράζοντας άμεσα από την Ινδία τους τρομερούς υπερηχητικούς πυραύλους εδάφους-επιφανείας BrahΜos οι οποίοι διεσπαρμένοι πάνω σε κινητούς εκτοξευτές στα νησιά μας θα έκλειναν κυριολεκτικά το τουρκικό ναυτικό στους ναυστάθμους του και δεν θα του επέτρεπαν να ξεμυτίσει.
  • 9) Θα αύξανε κατακόρυφα τις παραγγελίες όπλων και πυρομαχικών στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία η οποία εδώ και χρόνια είναι σε ημιθανή κατάσταση.
  • 10) Θα έκανε την εκπαίδευση των νέων μας που υπηρετούν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ και όχι βαρετό χάσιμο χρόνου.
  • 11) Θα φρόντιζε να αποκτήσουν ΑΜΕΣΑ οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ειδικούς πολλαπλασιαστές ισχύος όπως σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών από τη Ρωσία, την Ουκρανία ή τη Λευκορωσία που έχουν ανάλογη τεχνογνωσία.
  • 12) Θα ανέθετε ΧΘΕΣ ΚΙΟΛΑΣ σε ελληνικά πολυτεχνεία και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία τη μελέτη και ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιμέτρων κατά των τουρκικών drones, αλλά και την επείγουσα σχεδίαση και ανάπτυξη ελληνικών drones, εξοπλισμένων και μη, με ξένη βοήθεια από όποιον είναι διατεθειμένος να τη δώσει πιο άμεσα.
Το ότι δεν βλέπουμε να γίνεται καμία από τις παραπάνω κινήσεις, σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση ούτε καν διανοείται ότι μπορεί να χρειαστεί να αντιδράσει στρατιωτικά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, παρά τα όσα πομπώδη εξαγγέλει ότι τάχα «έχουμε ισχυρούς συμμάχους με το μέρος μας», ξέρει ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε βοήθεια ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (η οποία είναι απλώς αδιάφορη) ούτε από το ΝΑΤΟ (το οποίο είναι χαρακτηριστικά φιλοτουρκικό) ούτε από τον Τραμπ ο οποίος δεν υπολογίζει και δεν εκτιμά καθόλου τους άχρωμους και άγευστους οσφυοκάμπτες και θέλει να κάνει δουλειές μόνο με ισχυρούς και αυτόφωτους ηγέτες. 

Ο Μητσοτάκης δεν δείχνει να έχει καμία εμπιστοσύνη στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία έστω και σε επίπεδο τοπικού επεισοδίου. Είναι ολοφάνερο πως δεν έχει ιδέα από διαχείριση στρατιωτικών κρίσεων, θεωρεί τη στρατιωτική ισχύ κάτι το πολύ μπανάλ και ξεπερασμένο με το οποίο δεν θα πρέπει να καταδέχεται να ασχολείται ένας σύγχρονος πολιτικός, και φυσικά δεν σκοπεύει ποτέ να δώσει εντολή για στρατιωτική αντίδραση έναντι των Τούρκων. Ξέρει ότι ο πόλεμος είναι η κατ' εξοχήν σφαίρα του τυχαίου και του απρόοπτου, και δεν έχει καμία διάθεση να παίξει στα ζάρια του πολέμου το πολιτικό μέλλον το δικό του αλλά και της οικογένειας Μητσοτάκη γενικότερα. Όπως όμως είχε πει ο αρχαίος ρήτορας Δημοσθένης, «πόλεμος ένδοξος, ειρήνης αισχράς αιρετώτερος», δηλαδή «ο ένδοξος πόλεμος είναι προτιμότερος από τη ντροπιαστική ειρήνη».

Το πρόσφατο τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Ερντογάν ήταν ουσιαστικά ένα νέο κάλεσμα προς την τουρκική πλευρά να υπάρξει μία συμφωνία για τη μοιρασιά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Αποδεικνύει ότι η ασφυκτική πίεση της Άγκυρας σε βάρος μας με τις συνεχείς απειλητικές δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων και τις μαζικές και καθημερινές τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, αποδίδει καρπούς. Όσο κι αν δηλώνουμε ότι δεν διαπραγματευόμαστε υπό καθεστώς εκβιασμού και με το πιστόλι στον κρόταφο, ουσιαστικά αυτό κάνουμε αποδεχόμενοι την τουρκική επιθετικότητα χωρίς να αντιδρούμε και χωρίς να επιβάλλουμε κάποιο κόστος στους απέναντι για το ανελέητο bullying που μας ασκούν επί δεκαετίες. Ο Μητσοτάκης στέλνει από τώρα έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία το οποίο λέει: «Συμφέρει και τους δυο μας να μην οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα διότι αν προχωρήσετε στην υλοποίηση ερευνών και γεωτρήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα η δική μου κυβέρνηση θα πέσει και θα έχετε πιθανώς μετά να αντιμετωπίσετε μία πολύ πιο αδιάλλακτη πατριωτική ελληνική κυβέρνηση η οποία θα σας κάνει τη ζωή δύσκολη. Άρα στηρίξτε με για να σας στηρίξω, και ελάτε να τα βρούμε χωρίς φρεγάτες και γεωτρύπανα, ώστε κι εγώ να μείνω στη θέση μου και εσείς να πάρετε αυτά που ζητάτε όμορφα και πολιτισμένα».

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top