Όταν οι Σοβιετικοί επιτέθηκαν στην Φινλανδία το 1939 και νίκησαν τους Φινλανδούς, παρά τη σκληρή αντίσταση των τελευταίων, επέβαλαν στους ηττημένους την μερική απώλεια εδάφους και την δορυφοροποίησή τους στην ΕΣΣΔ με αντάλλαγμα την διατήρηση της κρατικής τους υπόστασης στο υπόλοιπο του εδάφους τους. Είναι η περίφημη «φινλανδοποίηση» με την οποία φλερτάρει έντονα η χώρα μας τα τελευταία χρόνια με τις επιλογές της. Η συνεχής υποχωρητικότητα, ο αυτό-αφοπλισμός με την εγκατάλειψη των ενόπλων δυνάμεων, η περίφημη στρατηγική ψυχραιμία, η οποία προκαλεί τον κρυφό γέλωτα εχθρών και «φίλων», και η συνεχής επίκληση του διεθνούς δικαίου όταν ο Τούρκος έχει μπει στο σπίτι σου και είναι έτοιμος να ασελγήσει, μόνο ως χώρα-ανέκδοτο μπορεί να σε χαρακτηρίσει.
Η Ελλάς έχει στριμωχτεί από τον Τούρκο στη γωνία και έχει δύο επιλογές, ή ο υποτελής γυρνά την πλάτη και κατεβάζει τα παντελόνια ή ο τσολιάς σηκώνει την τιμημένη φουστανέλα και δείχνει στον εχθρό τι τον περιμένει. Προφανώς η επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα μας συμβούλευε να κάνουμε το πρώτο ενώ ο Καποδίστριας και ο Καραϊσκάκης θα μας οδηγούσαν χωρίς δισταγμό να επιλέξουμε το δεύτερο.
Η Ελλάς βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο του πλανήτη, χρήσιμο για όλες τις μεγάλες δυνάμεις και πρέπει να μάθει να το εκμεταλλεύεται αυτό και να μη μας θεωρεί κανείς δεδομένους. Έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε ένας ισχυρός πόλος ισχύος δημιουργώντας ένα πλέγμα χωρών με κοινά συμφέροντα, με επίκεντρο την Ελλάδα. Φανταστείτε μια αλυσίδα χωρών με κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα στο κέντρο ως τον κρίκο που τις ενώνει. Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι χώρες; Ήδη έχουν διαμορφωθεί κάποια προπλάσματα συμμαχιών, με τις τριμερείς συμμαχίες, οι οποίες συμμαχίες πρέπει να ενισχυθούν, να επεκταθούν και να δημιουργήσουν έναν άξονα στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος άξονας θα έχει συγκεκριμένους στόχους.
Ποιοι θα είναι αυτοί οι στόχοι;
- Α) Η ανάσχεση του ριζοσπαστικού ισλάμ και της μουσουλμανικής αδελφότητας.
- Β) Η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και η παροχή οικονομικής βοήθειας στα κράτη της Αφρικής και της Ασίας από τα οποία προέρχονται οι μετανάστες, με σκοπό την οικονομική τους ανάπτυξη και με αντάλλαγμα να μην επιτρέπουν την έξοδο των πολιτών τους από την χώρα.
- Γ) Ο έλεγχος των θαλάσσιων οδών με σκοπό την απρόσκοπτη μεταφορά των αγαθών.
- Δ) Η επιβολή του Δικαίου της Θάλασσας σε όλη την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, η οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών, η υποχρεωτική καταφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των ΑΟΖ αν δύο ή περισσότερα από τα συμμετέχοντα κράτη αδυνατούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους και η ελεύθερη επιλογή οποιουδήποτε κράτους να περάσει υποθαλάσσιο αγωγό μέσα από οποιαδήποτε ΑΟΖ, όπως ρητά αναφέρει το Δίκαιο της θάλασσας, αρκεί να είναι εκτός των χωρικών υδάτων των άλλων κρατών.
- Ε) Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της πειρατείας και της παράνομης διακίνησης όπλων και ναρκωτικών, όπως και η προστασία αγωγών και πλατφορμών άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
- Στ) Η υποχρεωτική συμμετοχή των συμμετεχουσών χωρών σε κοινή αεροναυτική δύναμη, με σκοπό την επιβολή των ανωτέρω.
Ποιες χώρες θα είναι εχθρικές σε έναν τέτοιο άξονα, ποιες θα ήταν αδιάφορες, ποιες θα το έβλεπαν θετικά και ποιες θα αναγκάζονταν να συμμετάσχουν; Η πλέον εχθρική χώρα σε αυτό το σχέδιο είναι η Τουρκία, την οποία δεν ευνοεί η Γεωγραφία, όσον αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας και γι’ αυτό τον λόγο έχει επιδοθεί σ’ αυτή την προσπάθεια της επιβολής δια της βίας της παράνομης «γαλάζιας πατρίδας». Οι φανεροί σύμμαχοι της Τουρκίας είναι η κυβέρνηση της Τρίπολης, το Κατάρ, το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και όλοι οι φανατικοί ισλαμιστές (Μουσουλμανική Αδελφότητα, Μπόκο Χαράμ, Αλ Νούρσα κτλ).
Εν κατακλείδι η Ελλάδα δεν έχει τρίτο δρόμο. Αν δεν θέλει να «φινλανδοποιηθεί» θα πρέπει άμεσα να ηγηθεί των προσπαθειών της δημιουργίας αυτού του ενεργειακού – στρατιωτικού άξονα, του οποίου θα είναι στρατηγικός συνδετικός κρίκος και να καθιερωθεί ως σημαντικός στρατηγικός, στρατιωτικός, πολιτικός και ενεργειακός πόλος ισχύος στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.