Στατιστικά την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς τα τουρκικά αεροσκάφη εξυπηρετούνται από τους μηχανικούς, οι πιλότοι περνούν γιορτινές ημέρες με τις οικογένειές τους και η τεχνητή ένταση, που βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες πριν το ζενίθ, πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όμως όλα αυτά ίσχυαν ορισμένες χρονιές του παρελθόντος.
Η παρατεταμένη ένταση στο Αρχιπέλαγος κάνει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να διατηρεί αυξημένες επιφυλακές σε όλα τα νησιά, αλλά και τις πτέρυγες μάχης.
Όλες οι «εγγυήσεις» από την Τουρκία έχουν δοθεί για ένα μοτίβο που θ’ ακολουθεί πιστά όλες τις προηγούμενες ημέρες.
Στο Ελληνικό Επιτελείο και ειδικά στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, είναι πεπεισμένοι, ότι οι γείτονές μας θα θελήσουν να «τεντώσουν ξανά το σχοινί» της έντασης, μέχρι να πετύχουν τους σκοπούς που έχουν.
Στα στοιχεία που αναλύονται μετά τις αποστολές αναχαίτισης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν και πάλι φαινόμενα να «χαθούν» οι Τούρκοι πιλότοι και να μην ξέρει ο ένας που βρίσκεται ο άλλος. Έψαχνε ο ένας τον άλλο μάλλον απεγνωσμένα κυρίως επειδή στην ουρά του είχε Ελληνικό F-16 που δεν τον άφησε ούτε δευτερόλεπτο να πάρει ανάσα.
Έμπειροι ιπτάμενοι εξηγούν ότι κατά τη διάρκεια μιας αερομαχίας μπορεί για ελάχιστα δευτερόλεπτα να χάσεις το ζευγάρι σου, αλλά η εκπαίδευση είναι τέτοια που το εντοπίζεις πολύ γρήγορα.
Αυτό το περιστατικό έχει συμβεί σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις στο κεντρικό ανατολικό Αιγαίο κατά τη διάρκεια υπερπτήσεων όπου οι Τούρκοι πιλότοι έψαχναν με αγωνία ο ένας τον άλλον.
Και αυτό είναι κάτι που αν δεν υπήρχαν οι επιδέξιοι χειρισμοί των Ελλήνων αεροπόρων θα μπορούσε να εξελιχθεί ενδεχομένως σε ατύχημα. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κάποιος και για την άφεση φωτοβολίδων από τουρκικά αεροσκάφη όταν εγκατέλειπαν κυνηγημένα τον Εθνικό Εναέριο Χώρο περίπου τρεις εβδομάδες πριν. Κίνηση απερίσκεπτη και εντελώς αψυχολόγητη έλεγαν Έλληνες αεροπόροι.
Πλέον οι Επιτελείς δεν αναρωτιούνται αν είναι μέσα στα τουρκικά σχέδια κάτι τέτοιο, το θεωρούν απολύτως σίγουρο και σ’ αυτό ίσως να υπάρχουν οι ανάλογες πληροφορίες εκτός των αναλύσεων.
Ομιλούν με τον κ. Ερντογάν μπας και δεν ξεστρατίσει περισσότερο
Οι εξελίξεις στην περιοχή μας δεν είναι λίγες και οι περισσότερες πλέον αφορούν σε μεγάλο βαθμό την χώρα μας που έχει εξελιχθεί σ’ έναν παίκτη σημαντικό για τους συμμάχους και πολύ αθόρυβο στα όσα πράττει.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυταπάτες: Παρατηρούν ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός παράγοντας στην περιοχή.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος συνομιλεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να κάνει τα στραβά μάτια για τις έκνομες ενέργειες στο Αιγαίο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ «στάζει μέλι» για τον Ταγίπ Ερντογάν.
Όμως η Τουρκία στην Μεσόγειο έχει απομονωθεί από τις ισχυρές χώρες της περιοχής, από το Ισραήλ, από την Αίγυπτο, τα ΗΕΑ κ.α. Οι περισσότερες δε από τις συνομιλίες με τους ισχυρούς παράγοντες, περισσότερο γίνονται ώστε να μην ξεστρατίσει εντελώς η Τουρκία από την Δύση.
Την ίδια στιγμή πάντως που η Τουρκία χάνει έδαφος μέσω των κινήσεων που επισπεύσθηκαν ύστερα από το παράνομο Τουρκό-Λιβυκό μνημόνιο, οι σύμβουλοι του Ταγίπ Ερντογάν έχουν επιδοθεί στον δικό τους αγώνα δρόμου: «να δικαιολογήσουν τ’ αδικαιολόγητα» στο εσωτερικό της γείτονος.
Ήδη οι αντιδράσεις και η κριτική για την ενεργειακή απομόνωση που εισπράττει αυτή τη στιγμή η Τουρκία, επιδρούν αρνητικά στο πολιτικό σκηνικό της γείτονος. Και η «μονταζιέρα» Ερντογάν βάζει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το «plan C» σε εφαρμογή.
Πάντως τα φιλοκυβερνητικά φύλλα της γείτονος πήραν το «φιρμάνι» από το υπουργείο άμυνας για να δημοσιεύουν τα περί ανυπόστατων «ανησυχιών» στην Αθήνα για τις κινήσεις της Τουρκίας και την αποστολή φρεγατών της στην Αλγερία.
Μετά το πρώτο πλάνο που ήταν η Συρία, το δεύτερο και πολύ βασικό για την Άγκυρα που ήταν η Κύπρος, τώρα φτάνει η σειρά του Αιγαίου. Όμως όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές σε παλαιότερα ρεπορτάζ, στο Αρχιπέλαγος δεν είναι το ίδιο και η Τουρκία δεν είναι σίγουρο αν αισθάνεται έτοιμη να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν τη Νατοϊκή τυποποίηση.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου