GuidePedia

0

Η Τουρκία κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι, αν είναι απαραίτητο, θα ήταν σε θέση να προχωρήσει και χωρίς το F-35 αγοράζοντας αντ’ αυτού τα ρωσικά μαχητικά Su-57 . Φυσικά, μια τέτοια συμφωνία θα ήταν επωφελής για τη Ρωσία – τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Αλλά μπορεί η Τουρκία να κάνει ένα ακόμη βήμα μακριά από το ΝΑΤΟ;

Του Αλεξέι Νετσάγιεφ

Η Τουρκία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει μαχητικά Su-57 από τη Ρωσία εάν η Ουάσιγκτον αρνηθεί να της προμηθεύσει αεροσκάφη F-35. Όπως ανέφερε το Bloomberg, η Άγκυρα προετοιμάζεται σοβαρά για ενδεχόμενες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν επίσης το ενδιαφέρον της Άγκυρας για την αγορά του Su-57, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου τον Μάιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν θα παραμείνει χωρίς εναλλακτικές λύσεις έναντι της F-35 σε περίπτωση κυρώσεων από την Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζουμε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν κατηγορηματικά με τη ρωσο-τουρκική συμφωνία για τα πυραυλικά συστήματα. Ως εκ τούτου, η Γερουσία των ΗΠΑ έχει ήδη απαγορεύσει τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εάν η Άγκυρα λάβει τους S-400. Ωστόσο, παρά τις απειλές για την επιβολή κυρώσεων, η προμήθεια των συστοιχιών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη την στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η Άγκυρα ενδιαφέρεται πραγματικά να διαθέτει σύγχρονα αεροσκάφη 5ης γενιάς στον στρατό της. Αλλά μπορεί η Ρωσία να ικανοποιήσει το αίτημα του γείτονά της;

“Το θέμα των παραδόσεων Su-57 δεν ακούγεται πρώτη φορά και από καιρό σε καιρό συζητείται σε επίπεδο ρωσικών και ξένων αξιωματούχων. Αλλά πριν από την πρακτική εφαρμογή μιας τέτοιας συναλλαγής θα χρειαστεί πολύς χρόνος », δήλωσε ο Αντρέι Φρολώφ, αρχισυντάκτης του περιοδικού Expert Arms, στην εφημερίδα Vzglyad.

“Πρώτον, πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα αγωνιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή για το F-35, επειδή συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα παραγωγής και δεν θέλουν να το χάσουν μια ωραία στιγμή.

Δεύτερον, όταν τελειώσει η υπόθεση με τους S-400 χωρίς πολλές επιπτώσεις, η Τουρκία πιθανότατα θα επιστρέψει στο F-35. Αλλά ακόμα κι αν φανταστούμε το πιο σκληρό σενάριο, κατά το οποίο οι ΗΠΑ θα βγάλουν την Τουρκία από όλα τα προγράμματα, η Άγκυρα θα βρεθεί σε ένα σταυροδρόμι, που θα περιλαμβάνει είτε την ανάπτυξη του δικού της μαχητικού είτε την αγορά ξένων”, εξηγεί ο Φρολώφ.

Ο εμπειρογνώμονας υπενθύμισε ότι τώρα οι Τούρκοι αναπτύσσουν το δικού τους μαχητικό πέμπτης γενιάς TF-X, του οποίου η παρουσίαση έγινε πρόσφατα στην αεροπορική επίδειξη στο Le Bourget.

Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι η ανάπτυξη ενός τόσο περίπλοκου συστήματος από μόνο του απαιτεί πολύ χρόνο και χρήμα. Ως εκ τούτου, κατά πάσα πιθανότητα, το TF-X θα είναι ένα παράλληλο πρόγραμμα με μακροχρόνιους ορίζοντες, για να ενισχύσει τη δική τους βιομηχανία.

“Όσον αφορά το Su-57, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η Τουρκία θα το αγοράσει. Αλλά εδώ είναι απαραίτητο το ίδιο το Su-57 να καταστεί αεροσκάφος μαζικής παραγωγής και εξαγωγικό (σ.σ. DP: να υπάρξει εξαγωγική έκδοση). Παρά τη σύμβαση που υπεγράφη στο φόρουμ Army-2019, η οποία περιλαμβάνει την προμήθεια 76 μαχητών για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, τα αεροσκάφη αυτά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ότι είναι έτοιμα για παράδοση μαζικά. Έτσι, είναι δύσκολο για τη Ρωσία να παρουσιάσει το Su-57 σε έναν δυνητικό πελάτη “, συνεχίζει ο Φρολώφ.

Έκανε μια σύγκριση με έναν άλλο εγχώριο μαχητικό, το Su-35, που άρχισε να εισέρχεται στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία το 2009, αλλά εξήχθη στην Κίνα μόνον το 2016. “Αν υποθέσουμε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα θα είναι στην περίπτωση του Su-57, τότε η αρχή των σειριακών παραδόσεών του δεν μπορεί να αναμένεται νωρίτερα από τα μέσα της δεκαετίας του 2020”, ανέφερε η πηγή.

Επιπλέον, μια πιθανή συμφωνία με την Τουρκία περιπλέκεται από άλλες παραμέτρους. Το πρώτο είναι ότι η Τουρκία είναι πιθανό να επιμείνει στη συμμετοχή της στην παραγωγή του αεροσκάφους. Και το δεύτερο είναι ότι η Άγκυρα σίγουρα θα ζητήσει ρωσικό δάνειο για την αγορά αεροσκαφών, κατ’ αναλογία με τον τρόπο που το έκανε στην περίπτωση της συμφωνίας των S-400.

Όσον αφορά την οριστικοποίηση εξαγωγικών συμβολαίων του αεροσκάφους, δεν είναι τόσο απλό. Όπως είναι γνωστό, τώρα εγκαθίστανται οι κινητήρες πρώτου σταδίου στο Su-57, ενώ οι κινητήρες του δεύτερου σταδίου, οι οποίοι επιτρέπουν την επίτευξη υπερηχητικής ταχύτητας χωρίς την ενεργοποίηση μετάκαυσης και διαθέτουν πλήρως ψηφιακό σύστημα ελέγχου, είναι ακόμη υπό δοκιμή. Επιπλέον, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο οι υπερσύγχρονοι κινητήρες μπορούν να παραδοθούν σε μια χώρα που είναι μέλος του στρατιωτικού μπλοκ του ΝΑΤΟ. (σ.σ. DP: !!!)

“Έτσι, η κατάσταση με τα Su-57 και F-35 μοιάζει με ανατολίτικο παζάρι, όπου τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Τούρκοι μπλοφάρουν. Και μου φαίνεται ότι οι ίδιοι οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται να βγάλουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής, επειδή οι Τούρκοι μπορούν να δώσουν τεχνικές πληροφορίες για τους F-35 στους Ρώσους και τους Κινέζους.

Ίσως ακόμη και για κάποια “ψιλά”, δήλωσε ο Φρολώφ. Ωστόσο, η πιθανή συμφωνία της Ρωσίας και της Τουρκίας για το Su-57 δεν είναι μόνο στρατιωτικο-τεχνικής σημασίας, αλλά και πολιτικής, διότι αν οι εκπρόσωποι της Μόσχας και της Άγκυρας «δώσουν τα χέρια τους», η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αντιδράσει σε αυτό.

“Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για άμεσα οφέλη για τη Ρωσία. Μια ισχυρή διαμάχη μεταξύ των παικτών που έχουν συμφέροντα στη Συρία, δηλαδή της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ασύμφορη για τη Ρωσία“, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας-αμερικανολόγος Ντμίτρι Ντρoμπνίτσκι στο Vzglyad. Ο εμπειρογνώμονας συμφώνησε ότι η τουρκική κυβέρνηση απομακρύνθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για δύο λόγους.

“Ο πρώτος είναι ότι είναι ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ των τριών συμμάχων της περιοχής – της Τουρκίας, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Κατά μία έννοια, η Τουρκία αποδείχθηκε μια μη πιστή φίλη, κάνοντας την Άγκυρα να έρθει πιο κοντά στη Ρωσία”, εξήγησε ο ειδικός.

“Όσον αφορά τον δεύτερο λόγο, τώρα όλες οι χώρες επαναπροσδιορίζονται με το πώς να ζήσουν στο εξής, πώς να οικοδομήσουν την εξωτερική πολιτική και τις συμμαχίες τους. Με αυτή την έννοια, η ενίσχυση της εξουσίας του Ερντογάν, ειδικά μετά το πραξικόπημα, απαιτεί πιο ανεξάρτητες ενέργειες από την Τουρκία“, δήλωσε ο Ντρομπνίτσκι. Σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι έτοιμες να τα βρει με την Τουρκία σε πολλές παραμέτρους.

“Η πρώτη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η αγορά των S-400 από τη Ρωσία, δεύτερη είναι το Su-57. Αλλά τεχνικά πόσο δυνατή είναι η προμήθεια των αεροσκαφών αυτών από την Τουρκία; Ιδού το ερώτημα. Ως εκ τούτου, το διάβημα της Άγκυρας είναι σαν μια μπλόφα “, δήλωσε ο Ντρομπνίτσκι. Για τη Ρωσία, είναι σημαντικό να διατηρήσει την μοναδική της θέση ως παίκτη που μπορεί να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους και δεν έχει καμία σύγκρουση με κανένα από αυτά, δήλωσε ο ίδιος.

“Η διατήρηση αυτής της ισορροπίας είναι σημαντική για τη Ρωσία. Επομένως, εάν κάποιος διαπληκτίζεται με κάποιον άλλο, πρέπει να εξετάζουμε αν αυτό είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και του μοναδικού της ρόλου στη Μέση Ανατολή”, τόνισε ο ειδικός. Γι’ αυτό τον λόγο, πιστεύει ο εμπειρογνώμονας, η Ρωσία πρέπει να δράσει με προσοχή στην περίπτωση της παράδοσης των συστημάτων S-400 και ακόμη περισσότερο, των αεροσκαφών Su-57 στην Τουρκία.

“Λοιπόν, αφήστε την Τουρκία να κρατήσει τα χρήματα στους λογαριασμούς και να δείξει την πραγματική ετοιμότητα να αγοράσει αεροπλάνα. Και θα το σκεφτούμε “, κατέληξε ο Ντρομπνίτσκι.
https://vz.ru/

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top