GuidePedia

0

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Σε λίγες ημέρες θα τελειώσει το σίριαλ των S-400 και όλα δείχνουν πως η Άγκυρα απλά θα τους παραλάβει. Το τι θα γίνει μετά αν θα τους ενργοποιήσουν ή όχι «remains to be seen» όπως λένε οι Αμερικανοί.

Πάντως να έχει διοριστεί ο διοικητής που θα τους παραλάβει σύμφωνα με την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» και να μείνουν ανενεργοί και εν αποθήκευση, ακούγεται το λιγότερο... τρελό εκτός εάν είναι μέσα στο σχεδιασμό της Άγκυρας να προχωρήσουν κανονικά την παρτίδα «σκληρού» πόκερ με τους Αμερικανούς μέχρι το τέλος.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ στέλνουν ακόμα... τελεσίγραφα. Σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε σε σχετική ερώτηση γνωστής ιστοσελίδας ότι «η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 είναι ασυμβίβαστη με το πρόγραμμα (κατασκευής) των F-35. Δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να έχει και τα δύο συστήματα».​

Η πρώτη συστοιχία -όπως είναι ήδη γνωστό- θα καταφτάσει στη βάση Ακιντζί λίγο έξω από την Άγκυρα, όπου βρίσκεται μεγάλη αεροπορική βάση. Εκεί θα την παραλάβει σε περίπου 10 ημέρες ο νέος διοικητής, που θα έχει τον βαθμό του σμηναγού.

Το αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα θα μπορεί να μετακινείται και σε άλλες περιοχές, αλλά δεν θα είναι άμεσα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ, πάντως διαβεβαιώνει ότι θα μπορεί να λειτουργήσει εντός του έτους.

Το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να ρίχνει 72 πυραύλους, ενώ δεν θα συνδεθεί με κανένα ραντάρ του ΝΑΤΟ, καθώς διαθέτει το δικό του ανεξάρτητο ραντάρ.

Οπότε εν αρχή το σύστημα θα είναι ανενεργό. Το τι θα συμβεί μετά θα εξαρτηθεί μάλλον από το τι θα προσφέρουν ως αντάλλαγμα οι Αμερικανοί.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η 15η Ιουλίου δεν είναι το τέλος όπως πολλοί εδώ στην Αθήνα θα ήθελαν να φαντάζονται παρά μόνο η αρχή. Τώρα όλα ξεκινούν καθώς οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν την μη ενεργοποίηση του συστήματος και εκεί είναι που η Άγκυρα θα επιδιώξει να κερδίσει τα πάντα.

Πάντως έστω και για λόγους αντιπερισπασμού σήμερα ακούστηκε και η μεταφορά του συστήματος στα Κατεχόμενα. κάτι που θα κάνει τους Ισραηλινούς... πυρ και μανία ενώ θα δημιουργήσει και σοβαρό στρατηγικό πρόβλημα στον Ελληνισμό μια τέτοια ενέργεια.

Η Άγκυρα θέλει να αναπτύξει τα αντιπυραυλικά συστήματα S-400 κοντά στα σύνορα με τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και τη «Βόρεια Κύπρο», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος ο αντιπρόεδρος της τουρκικής ομάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, μέλος της διεθνούς επιτροπής του τουρκικού κοινοβουλίου Ahmet Berat Conkar.

Μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Izvestia, είπε πως «Η σημαντικότερη απειλή προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή στην οποία βρίσκεται το ψευδοκράτος και η Συρία».

Στο πλαίσιο αυτό είπε πως τα πυραυλικά συστήματα μπορεί να αναπτυχθούν σε στρατηγικά σημεία, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί τελική απόφαση επί του θέματος.

Αυτή η δήλωση έγινε μετά το κτύπημα με πύραυλο που έκαψε τα Κατεχόμενα και όπως όλα δείχνουν προέρχονταν από την Συρία.

«Υψηλή πιθανότητα μεταφοράς και τοποθέτησης των α/α S-400 Triumph που αγόρασε η Τουρκία από την Ρωσία στην... «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» δηλαδή στο ψευδοκράτος των Κατεχομένων, υπάρχει πλέον αν τα πράγματα πάνε στα «άκρα» σε ότι αφορά την παραλαβή των F-35.

Oυσιαστικά η Άγκυρα θα προχωρήσει σε μια κίνηση αντίστοιχης με αυτήν που έκανε η Κύπρος και η Ελλάδα το 1998 και αντί να «αποθηκευτούν» στην Κύπρο οι S-300 «αποθηκεύτηκαν» στην Κρήτη και πέρασαν εν τέλει σε ελληνική ιδιοκτησία περί το τέλος της περασμένης 10ετίας.

Βέβαια η ιδέα στην Άγκυρα να μεταφερθούν και να «αποθηκευτούν» στην «ΤΔΒΚ» άρχισε να σχηματίζεται όταν οι Αμερικανοί αναγνωρίζοντας ότι η αγορά και η προμήθεια έχει συντελεστεί και δεν μπορούν να επιστραφούν τα χρήματα στην Τουρκία πρότειναν να «αποθηκευτούν» τα συστήματα που θα παραλειφθούν, στην Ρωσία προκειμένου να «σπάσει» ο «Γόρδιος Δεσμός» και να αποσυμπιεστούν οι πιέσεις κυρίως του εβραϊκού λόμπι στο εσωτερικό των ΗΠΑ και συνακόλουθα να γίνει έτσι, «αναίμακτα» η παράδοση των F-35.

Η Άγκυρα απέρριψε την ιδέα αυτή αλλά στο εσωτερικό της πολιτικής ηγεσίας γεννήθηκε η ιδέα του «κυπριακού ελιγμού».

Οι Αμερικανοί δεν έχουν αντίρρηση να μεταφερθούν εκεί γιατί θεωρούν ότι τυπικά είναι εκτός της τουρκικής επικράτειας και ουσιαστικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των δυτικών συμφερόντων στην περιοχή.

Τι θα σήμαινε αυτό:

Οι S-400 θα παρέμεναν υπό τουρκική ιδιοκτησία και θα εκπαιδευόντουσαν πλήρως οι Τούρκοι στα συστήματα.

Μια μεταφορά τους στην Βόρεια Κύπρο θα «κλείδωνε» το νησί από οποιαδήποτε δυνατότητα εναέριας προσβολής όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από το Ισραήλ και από την Αίγυπτο, η Τουρκία θα αποκτούσε τον εναέριο έλεγχο στην ανατολική Μεσόγειο και μεγάλου τμήματος των εναέριων χώρων Ισραήλ, Λιβάνου και Συρίας, λόγω της ακτίνας δράσης των 400 χλμ που έχει το ραντάρ του συστήματος και για τους τύπους θα είχε κάνει αποδεκτό το αίτημα των Αμερικανών να «αποθηκεύσει» τα συστήματα εκτός Τουρκίας!

Ουσιαστικά η Κύπρος θα «εγκλωβίζονταν» σε ένα «θόλο» (dome) αδύνατον να διασπαστεί λόγω της τουρκικής εγγύτητας στις κυπριακές ακτές.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά, ότι μετά την απόκτηση των F-35 δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν και πάλι στην Τουρκία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top