του Μιχάλη Ιγνατίου
Την ώρα που η Τουρκία, αν και μια από τις πιο μεγάλες δυνάμεις της Νατοϊκής Συμμαχίας της οποίας κανείς δεν θέλει να χαθεί ο υπάρχων Δυτικόστροφος προσανατολισμός, βρίσκεται σε δυσχερή θέση απέναντι όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε όλες τις Συμμάχους χώρες, η Ελλάδα φαίνεται πως ενισχύει τη θέση της, με τη συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μπορεί πολλές φορές να ακούγεται κουραστικό πως η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, όμως όπως εξηγούν ανώτατες πηγές, με τις κινήσεις της αναβαθμίζει σταθερά το ρόλο της στην γεωστρατηγική σκακιέρα της περιοχής.
Όλα αυτά σε αντίθεση με την νευρική γείτονα η οποία όπως όλα δείχνουν, επιχειρεί ως καιροσκόπος να τροποποιήσει το γεωπολιτικό προσανατολισμό της, κοιτάζοντας λοξά προς την Ρωσία προκειμένου να λάβει ευνοϊκότερη θέση στη άλλη μεγάλη και αιματηρή σκακιέρα, αυτή του πολέμου της Συρίας, όπως σημείωναν με ιδιαίτερο νόημα ανώτατες στρατιωτικές πηγές.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής 30λεπτης εμφάνισής του, ο Mevlut Çavuşoğlu υπογράμμισε σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, την άποψη της Τουρκίας, ότι το έθνος του πρέπει να συνεργαστεί τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Δύση, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί τόσο το πολιτικό όσο και το επιχειρηματικό δυναμικό της Άγκυρας.
Επιχειρώντας δε να καταστεί πιο άμεσος όταν συζητούσε το σχέδιο για να αγοραστεί το σύστημα S-400 της Ρωσίας, το οποίο έγινε ένα εσωτερικό σημείο ανάφλεξης της συμμαχίας, ανέφερε ότι πρόκειται «σίγουρα» να συμβεί.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι των Η.Π.Α. και της συμμαχίας, δήλωσαν ότι το σύστημα S-400 δεν πρέπει να διασυνδεθεί με κανένα σύστημα τόσο του ΝΑΤΟ, όσο και με το F-35 ειδικότερα, δεδομένης της σημασίας του για πολλά συμμαχικά έθνη, για τουλάχιστον τα επόμενα τριάντα χρόνια.
Ο ΥΠΕΞ της Άγκυρας, απέφυγε σε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η οικονομία της Τουρκίας την τεράστια οικονομική απώλεια μιας ενδεχόμενης διακοπής της βιομηχανικής συμμετοχής της στο πρόγραμμα του F-35, λέγοντας ότι: «Είμαστε μέρος αυτού του προγράμματος. Θα πρέπει να είναι τόσο απλό.
Η 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας και ο γεωστρατηγικός της ρόλος.
Πριν πολύ λίγο καιρό είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ μας τις αλλαγές που φαίνονται στον ορίζοντα από την πλευρά της Αμερικής σε σχέση με την Λάρισα και την 110 ΠΜ, όπως μας εξηγούσαν ανώτατες στρατιωτικές πηγές.
Το «Plan B» που πολλές φορές μάθαμε να ακούμε, φαίνεται πως ισχύει και σ’ αυτή την περίπτωση που διαφαίνεται στον ορίζοντα. Οι ίδιες πηγές έλεγαν μετά τους νέους διαξιφισμούς επί Αμερικανικού εδάφους, πως οι Η.Π.Α προχωρούν σε ενίσχυση τόσο του ποσοτικού όσο και του ποιοτικού δυναμικού των UAV τους στη Λάρισα τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό επίπεδο
Η τεράστια προ υπάρχουσα υποδομή της ΠΑ στην 110 ΠΜ αλλά και η επιτυχημένη μέχρι σήμερα επιχειρησιακή δραστηριότητα των Αμερικανικών MQ-9 Reaper, με εφαλτήριο τη Λάρισα αξιολογούνται ιδιαιτέρως θετικά απ’ όλους και προοιωνίζουν εντυπωσιακές εξελίξεις στον εγγύς ορίζοντα τόσο των διμερών όσο και των διασυμμαχικών αμυντικών σχέσεων της Ελλάδας με τους Νατοϊκούς και υπερατλαντικούς της Συμμάχους.
Μπορεί λοιπόν οι Αμερικανοί να ελπίζουν να παρασύρουν την Τουρκία να αποσυρθεί από την προμήθεια του Ρωσικού συστήματος S-400 υπέρ του συστήματος Patriot παράλληλα, όμως αναβαθμίζουν ραγδαία τις διμερείς στρατιωτικές τους σχέσεις με την Ελλάδα καθιστώντας έτσι τη χώρα μας έναν ιδιαίτερα σημαντικό σύμμαχο στην γεωπολιτική σκακιέρα που αναδιατάσσεται διαρκώς στη ευαίσθητη και ανέκαθεν καίρια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου