GuidePedia

0

Του Νίκου Μελέτη
Η ακούσια διαστρέβλωση της δήλωσης του Αμερικανού πρεσβευτή Τ. Πάϊατ στον ΑΝΤ1, που τον εμφάνιζε να ομιλεί περί ύπαρξης στοιχείων (ρωσικής) παρέμβασης στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, και η έντονη αντίδραση από τον ίδιο τον Β. Πούτιν, προκαλεί ερωτηματικά για το τι πραγματικά συμβαίνει, εάν οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον είναι υπαρκτές και πράγματι η χώρα είναι εκτεθειμένη σε μια επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω του διαδικτύου και των social media.

Ο Τ. Πάιατ μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό και αφού εξήγησε ότι έχει υπάρξει ρωσική ανάμειξη εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δηλώνει ότι «δεν» έχει δει στοιχεία για προσπάθεια ανάμειξης στις ελληνικές εκλογές» αυτό αποδόθηκε λανθασμένα, ότι «υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις», προσφέροντας πρωτοσέλιδα καθώς η είδηση διαδόθηκε αμέσως μέσω του διαδικτύου.

Με αρκετή καθυστέρηση από την αμερικανική πρεσβεία δόθηκαν διευκρινήσεις για το ακριβές κείμενο των δηλώσεων του κ. Πάϊατ και έτσι πέραν του κύκλου που έκανε η «είδηση» υπήρξε και αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας η οποία έσπευσε να κοινοποιήσει αντίδραση του ίδιου του Ρώσου πρόεδρου Β. Πούτιν: «Δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος λογικώς σκεπτόμενος άνθρωπος στην Ελλάδα ή στη Ρωσία μπορεί να σκεφτεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει συνωμοσίες εναντίον της Ελλάδας. Είναι απλά ανοησίες, σαχλαμάρες».

Η δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή έγινε στο περιθώριο μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος εκδήλωσης που οργανώθηκε από την Πρεσβεία και την πολύ γνωστή Οργάνωση Atlantic Council με θέμα τις οργανωμένες επιχειρήσεις με «fake news και την παραπληροφόρηση» . Μια συζήτηση η οποία βεβαίως αφορά ένα θέμα αιχμής ειδικά στην εποχή που το διαδίκτυο επιτρέπει εύκολα την άκριτη και χωρίς έλεγχο διάχυση μιας πληροφορίας ,που αποδεικνύεται κατόπιν κατασκευασμένη.

Το γεγονός ότι το πολύ σοβαρό Atlantic Council επιλέγει να πραγματοποιήσει τώρα την καμπάνια αυτή «Disinfo week» σε Αθήνα, Μαδρίτη και Βρυξέλλες εντάσσεται σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει ανεξάρτητους φορείς και κυβερνήσεις ώστε να αντιμετωπισθεί η απόπειρα έξωθεν χειραγώγησης της κοινής γνώμης με fake news κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει και των Ευρωεκλογών και ενώ ήδη υπάρχουν καταγγελίες για προετοιμασία οργανωμένης ρωσικής ανάμειξης.

Βεβαίως είναι αρκετά αντιφατικό το να διεξάγεται αυτή η συζήτηση με πρωτοβουλία αμερικανικών φορέων, όταν η ίδια η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανάμιξη και επηρεασμό των προεδρικών εκλογών που οδήγησαν στην εκλογή Τραμπ. Παρέμβαση που έχει καταγγελθεί επισήμως και αποτελεί αντικείμενο δικαστικής έρευνας.

Η επίθεση της Μόσχας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ,στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Πάιατ ,με αφορμή και την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν είναι κρυφή και η αντιπαράθεση ήταν δημόσια.

Το επεισόδιο του περασμένου καλοκαιριού με την απέλαση δυο Ρώσων διπλωματών δεν συνοδεύθηκε με την αποκάλυψη των συγκεκριμένων στοιχείων για την δράση τους. Ούτε όπως θα ήταν φυσιολογικό ασκήθηκαν διώξεις στις περιπτώσεις Ελλήνων αξιωματούχων η κληρικών που σύμφωνα με τις διαρροές είχαν συνεργασθεί με τους δυο Ρώσους .Αντιθέτως χρησιμοποιήθηκε η υπόθεση αυτή ώστε να συκοφαντηθούν όσοι ήταν εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι λειτουργούν ως όργανα των Ρώσων για την υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων.

Δυστυχώς το ελληνικό διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε κάθε επιχείρηση παραπληροφόρησης, λόγω της ανεξέλεγκτης διακίνησης κάθε είδους «πληροφορίας» και «είδησης» και της ευπιστίας που δείχνει η ελληνική κοινή γνώμη. Και αυτό φάνηκε και με την ταχύτητα που διαδόθηκε η λανθασμένη μετάφραση της δήλωσης του κ. Πάιατ.

Ακόμη και σήμερα χιλιάδες Έλληνες πιστεύουν ότι τα λευκά ίχνη που αφήνουν τα αεροσκάφη στον ουρανό είναι για να μας ψεκάζουν, ακόμη περισσότεροι πιστεύουν ότι πράγματι υπάρχει το Ομόλογο της Ανατολής των 600 δις το οποίο κανείς δεν εκμεταλλεύεται αφήνοντας την χώρα στα Μνημόνια, ενώ η συνωμοσιολογία του «τίποτε δεν είναι όπως το βλέπεις, αλλά κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την πραγματικότητα» είναι κλασσικές περιπτώσεις για το πόσο εύφορο έδαφος υπάρχει στην Ελλάδα για επιχειρήσεις παραπληροφόρησης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Αλλά εάν υπάρχουν πράγματι πληροφορίες η στοιχεία της αμερικανικής πλευράς για προσπάθεια της Μόσχας να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές θα πρέπει πρωτα απ όλα να αναζητηθεί το κίνητρο και ο στόχος μιας τέτοιας παρέμβασης.

Θα υπονομευθεί ένας πολιτικός χώρος και θα στηριχθεί κάποιος άλλος; Και ποιος είναι ο εκλεκτός της Μόσχας; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Η ΝΔ; το ΚΙΝΑΛ; η ΧΑ; Η μήπως το ΚΚΕ και ο Βελόπουλος;

Δυσκολεύομαι να απαντήσω ,όπως φαντάζομαι θα δυσκολεύονται και οι Ρώσοι ...

Πιθανόν στην Γαλλία ,στην Ιταλία ,στην Ισπανία και σε ορισμένες βορειοευρωπαϊκές χώρες ,υπάρχουν δυνάμεις τις οποίες θα ήθελε να ενισχύσει η Μόσχα και ίσως ήδη το κάνει. Αντισυστημικές δυνάμεις που η αντιευρωπαϊκή πολιτική τους, υπονομεύει την ισχύ της Ε.Ε. και προσφέρει την δυνατότητα του «διαίρει και βασίλευε» στον πρόεδρο Πούτιν ,θα μπορούσαν να γίνουν αποδέκτες της ρωσικής «συνδρομής».

Στην Ελλάδα δεν είναι ευδιάκριτος ο στόχος μιας τέτοιας ρωσικής παρέμβασης, καθώς παρά την «πικρία» που προκαλεί η πλήρης συμπόρευση του Β. Πούτιν με τον Τ. Ερντογάν η κοινή γνώμη για λόγους περισσότερο «ιδεολογικούς» είναι φιλικά διακείμενη προς την Ρωσία.

Πιθανότατα είναι ειλικρινής η πρόθεση ορισμένων στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης για στρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας για ανάδειξη της σε τελευταίο ανάχωμα της Δύσης προς την Μ. Ανατολή και την Ασία και αυτό να έχει ως προϋπόθεση και την πλήρη ρήξη των σχέσεων της Ελλάδας με την Ρωσία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που υπάρχει για την επιρροή στα Βαλκάνια.

Και βεβαίως εάν είναι σε εξέλιξη οι όποιου είδους παρεμβάσεις και επιχειρήσεις ανάμειξης της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας ,αυτό θα είναι ένα στοιχείο που θα παίξει τον ρόλο του στην μεγαλύτερη αποστασιοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης από την Ρωσία.

Αρκεί να υπάρξουν αποδείξεις και στοιχεία και φυσικά έμπρακτη αντίδραση . Όχι μισόλογα και κυνήγι μαγισσών ,που τελικά εξυπηρετούν την παραπληροφόρηση την συνωμοσιολογία και τα fake news.

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top